Artikel fra Fysioterapeuten

Tidligere numre

Vi har haft en middelmådig måde at håndtere rygsmerter på

Christian Engvad Madsen arbejder på byggepladsen ved det nye supersygehus i Aarhus.
Foto: Claus Sjödin

Hvad laver du?

Jeg arbejder blandet andet på byggepladsen ved det kommende supersygehus i Skejby ved Aarhus. Her sidder jeg i ”Sundhedscenteret”, der er en moderne skurvogn på 50 m2, indrettet som klinik med briks, bolde, liggeunderlag og anatomiske plancher. Sundhedscenteret er kommet i stand via et samarbejde mellem PensionDanmark, 3F-Transport, Logistik & Byg Aarhus samt bygherren DNU. Jeg er ansat af Falck Healthcare, der står for at drive sundhedscenteret, hvor ca. 1000 håndværkere via deres sundhedsordning i PensionDanmark to dage om ugen kan få behandling uden at skulle forlade pladsen. Resten af mit arbejdsliv bruger jeg dels på en klinik i Aarhus, dels i andre af Falck Healthcares sundhedscentre.

Er det usædvanligt at have en klinik på en byggeplads?

Ja, endnu er det usædvanligt, og det har skabt meget opmærksomhed. Jeg har talt med mange journalister og er blevet fotograferet mange gange. Det er jo ikke længere usædvanligt med en in house-klinik på en virksomhed, men det er første gang, at der er indrettet en klinik på en byggeplads i regi af en pensionsordning og på tværs af virksomhederne. Men det er også en usædvanligt stor byggeplads, faktisk Nordeuropas største. Byggeriet svarer i etageareal til en by på størrelse med Ribe. Men det bliver nok ikke sidste gang, man ser en klinik på en byggeplads. PensionDanmark taler om at gentage succesen i forbindelse med bygningen af andre supersygehuse og på byggepladsen ved Femern Bælt-forbindelsen, fordi de kan se, at det er en god ide, og at det kan betale sig. Vi startede for et år siden, og i begyndelsen var her lidt tomt, men efterhånden er folk blevet opmærksomme på tilbuddet.

Hvordan betaler det sig?

I sparede sygedage og sygedagpenge. Vi kan tage mange ting i opløbet, fordi håndværkerne kommer her, tidligere, end de ville opsøge en klinik ude i byen. Og så betyder det rigtig meget, at de kan tage fysioterapeuten under armen og gå ud at se på, hvad det konkret er, der har forårsaget overbelastningen. Det kan være svært for en fysioterapeut at forstå, hvad det er en rørlægger snakker om, så det er en stor fordel at kunne se det med egne øjne.

Har du så et par gummistøvler stående under briksen, til når du skal ud på byggepladsen?

Det behøver jeg ikke, for jeg er i forvejen fuldt udstyret for overhovedet at kunne komme på arbejde. Fordi klinikken ligger inde på byggepladsen, skal jeg have sikkerhedssko, hjelm og vest på for at blive lukket ind. Sikkerhed er noget, man går meget op i her. På en byggeplads af denne størrelse må man statistisk set regne med 4-5 dødsfald, og det er klart, at det motiverer til at tage sikkerheden alvorligt, men generelt må jeg sige, at håndværkere er opmærksomme på at passe på deres krop. De ved godt, at kroppen er deres værktøj, og at de er nødt til at gøre en indsats, hvis de på nogen måde skal kunne holde til en pensionsalder, der nærmer sig 70 år. De er nødt til at passe på sig selv, og det gør de. Det er ikke god stil at løfte alene, og der bliver brugt lift til alt, mens man skal have særlig tilladelse for at få lov at bruge en stige.

Hvilken type håndværkere af dem, du ser, har det fysisk mest krævende job?

Det har struktørerne, eller jord- og betonarbejderne, som de også kaldes. Det er dem, der har det hårdeste job, men det er af en eller anden grund ikke dem, jeg ser mest. Jeg ser flere tømrere. Fordi pladsen er så stor, er den organiseret lidt som et samlebånd, og en tømrer her laver måske ikke andet end at sætte gipsvægge op. Der er altså meget ensidigt gentaget arbejde forbundet med opsætning af mange tusinde kvadratmetre gipsvægge, og det slider.

Hvad er den tydeligste forskel på dine patienter her og dem, du ellers behandler?

I et andet Falck Healthcare-sundhedscenter, jeg bemander, kommer der forsikringsfolk, computerfolk og ingeniører, og generelt må jeg sige, at håndværkerne har en meget højere compliance end kontorfolk. De forstår godt, at de selv skal gøre en indsats. Ingen går herfra uden en besked om, at deres problem også handler om, at motoren er for lille til det, de skal præstere, og det tager de til sig. Det kan være meget sværere at overbevise nogen om, at det er farligt at sidde ved et skrivebord.

Hvad er det bedste ved dit arbejde her?

Det er helt klart den nære relation til problemet, at man kan gå med ud og se, hvordan belastningen sker. Og så det, at vi mødes på håndværkernes præmisser. De kan komme, som de er, og behøver ikke at spekulere på, om de er beskidte. Det værste er nok, at jeg bor lige over kantinen og har meget svært ved at stå for den konstante duft af nybagt brød.