Fysioterapeuten nr. 4, 2015
-
Vi går ud og banker på
MIN ARBEJDSPLADS / Dorte Borg Andersen er 44 år og arbejder hos vikarbureauet 'Fyssen og Ergoen' samt Regstrup Fysioterapi.
-
Mennesker med gigt skal træne hårdt og kan tåle det
Mennesker med inflammatorisk gigtsygdom som reumatoid artrit er i høj risiko for at få livsstilssygdomme. Fysioterapeuter skal sikre, at der trænes med den tilstrækkelige intensitet og at der vælges en aktivitet, som den enkelte kan fastholde hele livet. Det var det overordnede budskab i den svenske fysioterapeut og ph.d. Emma Swärdhs indlæg på Fagkongressen
2 -
Ældre patienter skal ud af sengen
De ældre medicinske patienter ligger i gennemsnit 17 timer pr. døgn i sengen på sygehuset. Inaktivitet under indlæggelsen fører til inaktivitet efter udskrivelsen og et tab af funktionsevne, der er svært at genvinde. Ph.d.-studerende Mette Merete Pedersen er ved at teste, om to øvelser under indlæggelsen kan være med til at gøre en forskel.
2 -
Patienter med hoftebrud skal træne på sygehuset og efter udskrivelsen
Fokus på tidlig aktivitet og genoptræning på sygehuset er forudsætningen for, at patienter med hoftebrud genvinder tidligere funktionsniveau. Patienterne skal i gang med at træne hurtigt efter udskrivelsen, og træningen skal have fokus på balance, progredieret styrketræning og funktionstræning, lød nogle af budskaberne på Fagkongressen.
-
Kun sparsom dokumentation for den fysioterapeutiske intervention til børn
Der er stadig kun få studier af god kvalitet, der har undersøgt effekten af fysioterapi til børn. Til gengæld er grundlaget for flere studier i orden: De fleste indlæg på fagkongressen omhandlede måleredskaber, og her er man nået langt.
-
Mange gentagelser, opgavespecifik og skræddersyet genoptræning
De overordnede principper for fysioterapi efter en apopleksi er velbeskrevne og veldokumenterede. Den tidlige fase af genoptræningen er vigtig, og der skal sættes ind med intensiv træning, lød den hollandske professor Gert Kwakkels budskab på Fagkongressen.
-
Fysioterapeuter som ledere
Har fysioterapeuter særlige forudsætninger for at blive ledere?Både og, lød svaret fra fire ledere på fagkongressen.
-
"Barriererne ligger hos jer selv"
Nye tal viser, at danskerne er villige til at bruge 21 milliarder kroner pr. år af egen lomme påsundhed og sundhedsrelaterede produkter. Et symposium på Fagkongressen skulle klædefysioterapeuter på til at få en større bid af kagen.
-
Hvordan tackler vi ulighed i sundhed?
Hvad stiller vi som fysioterapeuter op med uligheden i sundhed? Det spørgsmål var til debat på Fagkongressen.
-
Biokemiske forklaringsmodeller skiller vandene
Flere oplæg på Fagkongressen havde fokus på kroniske rygsmerter og smerter, og flere af eksperterne var enige om, at der skal være fokus på at normalisere den ændrede kropsoplevelse, som mange patienter får i forbindelse med rygsmerterne, og at patienternes mestringsstrategier skal styrkes. Seniorforsker, fysioterapeut Tom Petersen fra Ryg- og Genoptræningscenter København sugede til sig på kongressen og fortæller her, hvad han tager med sig hjem.
-
Portræt: Videre!
Louise Thule Christensen hader problemer, men elsker at knuse dem. Mød den 46-årige direktør for velfærd i Fredericia Kommune, der ifølge omgivelserne er den fødte leder, men som selv ser fysioterapien som roden til sin karriere.
-
Leder: Faget blev fejret
Mere end 1300 fysioterapeuter deltog i Fagkongres 2015. Formand Tina Lambrecht er stolt over at være en del af dette faglige fællesskab, hvor førende forskere fra ind- og udland præsenterede ny viden og dygtige praktikere og specialister demonstrerede behandlingsprincipper og teknikker.