Fysioterapeuter som ledere
INDEN FOR DE næste 10 år går 20.000 offentligt ansatte ledere på pension. Det giver gode muligheder for fysioterapeuter til at søge en lederstilling. Det var udgangspunktet for et velbesøgt symposium på Fagkongressen, hvor fire ledere fortalte om deres egen karrierevej og vurderede, om fysioterapeuter har særlige forudsætninger for at blive ledere.
Både og, lød svaret på det sidste spørgsmål.
Oplægsholderne var enige om, at de studerende ikke på grunduddannelsen lærer noget, der direkte kvalificerer dem til at blive ledere.
Men fysioterapeuter får indirekte en række færdigheder med fra uddannelsen, som kan bruges i lederjobbet, vurderede Sussanne Østergaard, der er leder på Frederiksberg Kommunes Rehabiliteringsenhed Lioba.
”Vi lærer at tænke i linjer, mål, delmål og får en rationel tilgang til opgaverne. Det er vores styrke, men også vores svaghed. Og så er vi vant til at tage ansvar, organisere forløb og er ikke bange for at stå alene,” lød hendes opsummering.
Susanne Østergaard pegede på, at fysioterapeuter kommer ud i verden med fagligheden som kompas. Men hvis man vil være leder, skal man også have viljen til at søge indflydelse.
Ikke noget for alle
Nogle fysioterapeuter har evnerne og talentet til at blive ledere. Men de fleste fysioterapeuter bør fortsætte med det, som de er gode til. Nemlig at være fysioterapeut, var budskabet fra Lotte Stächer Christensen, der i dag er centerleder i Teknik og Miljø i Københavns Kommune.
Hvis man som fysioterapeut har mod på at prøve kræfter med lederjobbet, kan man trække på flere ting: ”Fysioterapeuter leder patientforløb og agerer i tværfaglige sammenhænge, hvor de skal udrede problemstillinger, sætte mål og sikre koordineringen, og det er vigtige færdighed at besidde som leder”, sagde Lotte Stächer Christensen.
Og hvis man så vælger at tage springet, havde hun en håndfuld gode råd: ”Drop perfektionismen, bed om hjælp og skab netværk. Og frem for alt: Undgå at blive leder for dine tidligere kollegaer.”
Lysten, viljen og talentet
Fysioterapeut og administrerende direktør Tom Wedele Petersen, Cityfys A/S, der er en landsdækkende kæde med omkring 170 ansatte, kunne også godt få øje på færdigheder fra fysioterapeutuddannelsen, som kan bruges i lederjobbet.
Men. Når alt kommer til alt, er lysten, talentet og viljen det vigtigste, lød hans budskab.
”Hvis man kigger efter, hvilke egenskaber der skal til for at blive en god leder, finder man egnede personer indenfor alle brancher, og selvfølgelig også blandt fysioterapeuter.”
Du skal logge ind for at se kommentarer og selv kommentere
Log ind
Er du endnu ikke medlem? Bliv medlem i dag og få fuld adgang til fysio.dk, og gør brug af vores mange medlemsfordele.