Artikel fra Fysioterapeuten

Tidligere numre

Det er en styrke og en fordel at være to

TEMA // Anne Sofie Nielsen og Anette Meier Iversen fra klinik Underværk havde en drøm om at hjælpe kvinder, der var i fertilitetsbehandling, så de sprang ud som iværksættere. Men iværksætteri kræver tid og penge, og de ville selv gerne have børn. Hvordan får man de to ting til at spille sammen?
“Vi vidste, at det ville kræve kræfter, tid og penge at starte egen virksomhed. Og vi så jo forhåbentligt ind i en fremtid med barsler, så der var mange ting, der kunne have afholdt os fra at gå i gang. Men vi fik et puf fra en vejleder på VIA, som sagde: Hvorfor springer I ikke bare ud i det nu?”, siger Anne Sofie Nielsen (tv.) og Anette Meier Iversen (th.). Foto: Hans Christian Jacobsen.

Mange unge kvinder starter ikke virksomhed, fordi det ikke går hånd i hånd med at blive mor. Men det kan godt lade sig gøre både at drive klinik og gå på barsel!” Sådan siger Anne Sofie Nielsen og Anette Meier Iversen i kor, når man spørger, om de kan anbefale andre unge kvinder at blive selvstændige.

De to fysioterapeuter står i spidsen for Klinik Underværk, som har tværfagligt fokus på kvinders underlivsproblematikker og fertilitet. Klinikken har en bred palet af ydelser, lige fra fertilitetsfysioterapi, kejsersnitsbehandling og gynobsfysioterapi til gravidmassage og pilates.

Her kommer kvinder med smerter i underlivet, kvinder, som vil have fremmet deres fertilitet og kvinder, som har født og døjer med eftervirkninger. Et fagområde, som de to fysioterapeuter allerede på uddannelsen blev dybt engagerede i og skrev bachelorprojekt om. Men fordi de begge var unge – 25 år, da de dimitterede – havde de egentlig tænkt sig at vente ti års tid, før de kastede sig ud i livet som selvstændige.

Dyr lejekontrakt

“Vi vidste, at det ville kræve kræfter, tid og penge at starte egen virksomhed. Og vi så jo forhåbentligt ind i en fremtid med barsler, så der var mange ting, der kunne have afholdt os fra at gå i gang. Men vi fik et puf fra en vejleder på VIA, som sagde: Hvorfor springer I ikke bare ud i det nu?”

Efter at have taget en række faglige kurser og efteruddannelse tog de en dyb indånding og åbnede klinik, i første omgang ved at leje sig ind hos andre. Det blev en hård start. Kunderne skulle stampes op af jorden, og der måtte solid markedsføring til. Det første år løb økonomien kun akkurat rundt, så de måtte have deltidsjobs ved siden af. Blandt andet fordi de havde skrevet under på en meget dyr lejekontrakt. Desuden fandt de det svært at prissætte deres ydelser.

Sundhed skal være gratis

“Vi ville jo gøre en forskel for klienterne; det har hele tiden været vores mission. Det ligger også i uddannelsen. Man bliver skolet i at komme ud i kommunen eller på ydernummerklinik, og samfundsopfattelsen er, at sundhed er gratis. Så det at skulle stå i det private og tage penge for vores ydelser, det har været noget, vi skulle lære.”

Barsel giver overarbejde

Tre år senere var der styr på drift og administration. Økonomien løb rundt, de havde sagt deres deltidsjobs op og åbnede klinik på fuldtid i egne lokaler på Frederiksbjerg i Aarhus. Ud over Anette og Anne Sofie er der nu ti andre kvindelige fysioterapeuter og behandlere tilknyttet klinikken, der har beslægtede fagområder.

Alle er selvstændige, men det overordnede ansvar ligger hos Anne Sofie og Anette. Lige nu ligger det dog udelukkende hos Anne Sofie, for Anette Iversen er på barsel med sit første barn. Anne Sofie står alene med drift og administration af klinikken. Graviditeten var planlagt og afstemt med Anne Sofie, for det har konsekvenser, når den ene af to klinikejere må træde helt ud af driften – også selvom det kun er for en periode.

“Naturligvis har det været hårdt at stå alene med det hele i det daglige. Jeg arbejder nok flere timer i ugen, end godt er. Jeg arbejder måske 50 timer om ugen i øjeblikket, og det er jo ikke meningen. Men jeg ved også, at på et tidspunkt bytter rollerne, og så er det min tur til at gå på barsel,” siger Anne Sofie.

Anette tilføjer:

“Det, at min kæreste og jeg har valgt at få et barn, har jo stor betydning for Anne Sofie. Jeg har måttet lægge mere ansvar og arbejde over på hende. Men vi var rustede til at stå det igennem, fordi vi nåede at få tre år sammen først og allerede var etablerede. Havde jeg haft en enkeltmandsvirksomhed, havde jeg måttet lukke ned. Nu har jeg et job at vende tilbage til.”

“Det er meget trygt og en styrke for os, at vi er to, der sidder med ledelsen, så vi ikke skal lægge ansvaret på en ekstern. For der er ingen andre, der kender virksomheden lige så godt, som vi gør,” siger Anne Sofie.

Frihed til faglig specialisering

I dag har de to en velkørende virksomhed med flere klienter, end de kan tage ind og mulighed for ekspansion. Om kort tid er Anette tilbage fra barsel, og de kan igen dele ansvaret for virksomheden. Og selvom de ved, at der vil komme flere barsler og perioder med hårdt arbejde, er de ikke i tvivl om, at det var det rigtige valg, de tog, da de valgte at blive selvstændige.

Anette-og-Anne-Sofie-klinik-main.jpg

Anette Meier Iversen (tv.) og Anne Sofie Nielsen (th.) står i spidsen for Klinik Underværk. Foto: Hans Christian Jacobsen.

De har fået mulighed for at arbejde med det fagområde, de brænder for, og samtidig peger de på begrebet frihed:

“Det fede ved at være selvstændig er friheden til at skabe det arbejdsliv, du drømmer om,” siger Anette, og Anne Sofie supplerer:

“Den faglige frihed er nok det vigtigste,” siger Anne Sofie. “At vi selv bestemmer rammerne for, hvordan vi skal hjælpe vores klienter. Hvis vi vil bruge en time på hver klient, kan vi gøre det. Vi kan selv planlægge vores arbejdsdag, og vi har frihed til at vælge, hvad vi vil specialisere os i. Jeg føler mig meget privilegeret.”

“Det har aldrig været et mål for os at skabe en millionforretning,” siger Anette. “Iværksætteri blev vejen, ikke målet.”

“For vi ville gerne være med til at skabe forandring i den måde, man hjælper barnløse på i Danmark. Vi mente og mener stadig, at samfundet har manglet fysioterapeuter i fertilitetsbehandlingen. Vi kan ikke gøre kvinderne gravide. Det sker hos lægen eller derhjemme i soveværelset. Men vi kan styrke og støtte dem fysisk og mentalt i deres fertilitetsforløb, hvis de er i medicinsk behandling eller forsøger naturligt. Det er det, der driver os.”