Artikel fra Fysioterapeuten

Tidligere numre

Sørg for at få hjælp til det, du ikke selv kan

TEMA // Issam Farahat har skabt en eksklusiv klinik, som i løbet af to år er blevet mere end bæredygtig. Til gengæld har han måttet hellige sig administrationen 100 procent, ligesom han ikke er bleg for at søge hjælp hos både advokat, revisor og indretningsarkitekt.
“Jeg har mange passioner, og jeg vil gerne udvikle og skabe flere klinikker med den samme oplevelse. Jeg stopper ikke her, og når du først har prøvet det én gang, så bliver det lettere,” siger Issam Farahat. Foto: Linda Johansen.

Det dufter behageligt, når du træder ind ad døren hos FysioPuls. Ved den åbne reception står et stort oliventræ. Den stille loungemusik, levende lys og de lækre møbler minder mere om en hotellobby end en fysioterapiklinik. Og det er selvfølgelig helt med vilje, fortæller manden bag, den 30-årige fysioterapeut og iværksætter Issam Farahat:

“Fysioterapi er begyndt at udvikle sig ude i verden. Hvor der før i tiden var fokus på selve behandlingen og genoptræningen, så bevæger vi os nu mere og mere imod hybridklinikker, hvor det handler om velvære og almen sundhed,” fortæller han.

Iværksætteren fremhæver USA, London, Amsterdam og især Dubai som lokaliteter, hvor han har hentet inspiration.

“Jeg vil gerne gøre tingene visuelt anderledes. Når du går ind på en traditionel klinik, så er det tit hvide vægge og almindelige stole i venteværelset. Hvis du som patient kommer med smerter og er nedtrykt, så er det ikke den slags visuelle indtryk, der hjælper på din sindsstemning,” siger Issam Farahat.

“Derfor vil jeg gerne skabe en anden oplevelse. Hvor det ser pænt ud og er behageligt. En åben reception, hvor det hele er lidt mere servicemindet. For eksempel får patienterne en kop kaffe, mens de venter, for det handler om helhedsoplevelsen.”

Faktisk har han hentet inspiration meget langt væk fra fysioterapiens verden: Han tog simpelthen på café:

“Alle caféer kan i dag lave en god kop kaffe, så du vælger café ud fra stedets stemning, oplevelsen og service. Hvorfor skal det ikke være sådan hos en fysioterapeut?”

Klinikken i Sydhavn ligger med store åbne glasfacader ud mod havnen – og det er 100 procent planlagt. Issam Farahat var rundt i hele København for at finde det helt rigtige lokale: Nem adgang fra stueplan og med udsigt til vand eller grønne områder. Og det fandt han ved Teglholmen. Desuden har Sydhavnen en afgørende fordel: Det er et kvarter, der er på vej op – her bygges mange nye lejligheder – og, vigtigst af alt, så var der ingen fysioterapiklinikker i forvejen.

“Når det hele er færdigt, bliver der plads til 45.000 beboere, så der er et kæmpe kundegrundlag,” forklarer han. Det spiller også ind, at kvarteret huser et købestærkt publikum.

“Jeg arbejder uden for den offentlige sygesikring, så vores priser ligger højere. Her er fuld egenbetaling, men de fleste her er i fast arbejde, og mange har en sundhedsforsikring.”

Hjælp at hente

Selvom det er Issam Farahats egne drømme om at skabe en anderledes klinik, der er blevet til virkelighed, så er det vigtigt, at man som iværksætter sørger for at hente hjælp fra andre, forklarer han:

“Under hele forløbet har jeg fået sindssygt meget hjælp til absolut alt. Vi fysioterapeuter lærer at være fysioterapeut og ikke så meget andet. Jeg har betalt for at få hjælp fra en revisor, der har set på budgetter, en advokat, der har gransket kontrakterne, indretningskonsulenter har hjulpet med designet af klinikken, og endelig har leverandøren af træningsudstyret hjulpet med skitser over, hvordan udstyret kunne se ud i klinikken.”

Også når det gælder den økonomiske side af at åbne egen klinik, gælder det om at hente hjælp.

Udgangspunktet er realistiske budgetter og en forretningsplan. F.eks. lavede Issam Farahat en markedsundersøgelse af Sydhavnen, før han skrev under på kontrakten for lokalerne.

“Når du har det på plads, er der mange muligheder. Træningsudstyr og behandlingsbrikse kan du lease på fornuftige vilkår, så du sikrer din likviditet. De fleste banker er også meget åbne og vil gerne hjælpe. Endelig findes der også Vækstfonden, som man kan hente hjælp hos,” lyder rådet.

Hybridklinikken

Og så er vi tilbage ved hybridklinikken. Ud over at tilbyde fysioterapeutiske behandlinger og genoptræning, tilbyder FysioPuls også fitness-medlemskaber, kropsanalyser og personlige træningsforløb, hvor den fysioterapeutiske viden inddrages.

Men ikke nok med det: Ved at have flere forskellige aktiviteter – eller varer på hylden – kan man i sagens natur skaffe sig flere indtægtskilder. Det er dén strategi, Issam Farahat har valgt.

For eksempel tilbyder han løbe-bootcamp og kurser i stand up paddling. Klinikken ligger lige ved havnekajen, så paddling var lige til højrebenet. Kurserne i stand up paddling bliver ’solgt’ som balancetræning, og når der ikke bliver afholdt kurser, kan man komme ind fra gaden og leje klinikkens SUP-boards.

“Det er jo bedre, end at de bare står i depotet,” siger Issam Farahat med et smil.

Klinikken i Sydhavn ligger med store åbne glasfacader ud mod havnen – og det er 100 procent planlagt. Foto: Linda Johansen.

Store ambitioner

Klinikken åbnede i Sydhavnen i august 2019 – og Issam Farahat erkender, at coronakrisen har været en hård omgang. Men i dag er han og medarbejderne godt ude på den anden side. Faktisk tøver han ikke med at kalde klinikken for en succes – og derfor er han på vej med endnu en klinik.

“Jeg har mange passioner, og jeg vil gerne udvikle og skabe flere klinikker med den samme oplevelse. Jeg stopper ikke her, og når du først har prøvet det én gang, så bliver det lettere.”

Men der er også en pris, der må betales – og det er muligheden for selv at arbejde som fysioterapeut.

“Altså, hvis du gerne vil være selvstændig, kan du gøre det på to måder,” forklarer han.

“Du kan åbne en mindre klinik, hvor du kun har ansvar for dig selv og dine klienter. Det kan du sagtens klare selv, hvor du både behandler og har ansvar for din klinik. Men hvis du, som jeg, vil udvikle og skabe noget større, så er du nødt til at trække dig fra gerningen som fysioterapeut. Jeg kan ikke stå og arbejde 37 timer om ugen ved en briks og samtidig styre forretningen og få den til at vokse. Det er umuligt, og det har jeg erkendt.”

Selv om klinikken altså er kommet godt fra land, og det måske lyder som om, det hele bare har været en dans på roser, så er det absolut ikke tilfældet:

“Nej … det har altså ikke været ’a walk in the park’,” siger Issam Farahat med et grin.

“Dét, der har været det sværeste, er at sætte sig ned og lære alle de her ting. Du skal sætte dig ind i love og regler. Spørgsmål om skat. Som fysioterapeut har jeg jo slet ikke forstand på, hvilken type virksomhed, jeg skal oprette. Skal det være et interessentskab eller enkeltmandsvirksomhed? Det her med at læse paragraffer, som jeg aldrig har set før, det har været tungt og rigtig svært. Og det allersværeste er, at jeg altid har sindssygt mange tanker og idéer i hovedet. Det kører bare derudad. Der skal jeg lige huske at standse op indimellem og sige til mig selv: Okay, det er dét her, jeg gør.”

Issam Farahat lægger vægt på, at man også føler velvære, når man kommer i klinikken i Sydhavnen. Her bruger han blandt andet SUP-boards til balancetræning.