Artikel fra Fysioterapeuten

Tidligere numre

En sejr for fornuften

LEDER // Der var ingen saglige argumenter for at åbne endnu en uddannelse og øge optaget kraftigt.

Der er langt imellem de dage, hvor et politisk forslag på Christiansborg kan få afgørende betydning for vores fag. Men sådan en dag var det, da regeringen kom med sit udspil til en ny uddannelsesaftale. For forslaget indeholdt en ny fysioterapeutuddannelse i Horsens med et årligt optag på op mod 100 studerende. Det skulle komme oveni det optag, vi har i forvejen.

I Danske Fysioterapeuter mener vi hverken, at optaget skal op, eller at der skal oprettes nye uddannelser. Der er ikke problemer med at rekruttere fysioterapeuter i Horsens – og man kan i forvejen blive fysioterapeut en lang række steder i landet.

Vi har både før og under forhandlingerne haft tæt kontakt til både ministeriet og til de ordførere, der skulle forhandle aftalen. Vi har blandt andet forklaret, at der i forvejen årligt kommer 600 flere fysioterapeuter ud på arbejdsmarkedet. Det skyldes dels, at der bliver uddannet flere end tidligere. Dels at vi har mange unge i faget, så der er få, der går på pension. Der var altså ingen saglige argumenter for at åbne endnu en uddannelse og øge optaget kraftigt.

Der er mange andre dagsordener i politik end de rent saglige. Men der er også plads til de gode argumenter, hvis man formår at få dem ind til forhandlingsbordet. Der er grund til at sige tak til de politikere, der hørte på argumenterne og tog dem alvorligt. Det er en sejr for fornuften, at uddannelsen ikke blev til noget.

Hele sagen understreger samtidig, hvor vigtigt det er, at vi fysioterapeuter sammen bruger kræfter på at forklare politikerne vores virkelighed. Ellers risikerer vi, at de, midt i store dagsordener om, hvordan hele vores samlede uddannelsessystem skal se ud, glemmer, at der er forskel på uddannelser og fag.

Jeg oplever det ikke som ond vilje. Det er et udtryk for, at vores samfund er komplekst og svært at overskue fra Christiansborg. Men netop derfor er det så vigtigt, at vi kan bære viden om den virkelighed, vi oplever, ind til politikerne.

Det er ikke altid, sagligheden og de gode argumenter vinder i politik. Men det kan lade sig gøre at påvirke politikerne – og som denne sag viser, så er det afgørende for vores fag, at vi er der til at gøre det.