Implementering af træningstilbud til demente borgere og deres pårørende
Erfaringerne fra dette projekt skal sammen med faglige standarder for træning af demente borgere, der er udarbejdet i forbindelse med projektet, bruges til at implementere et fast tilbud.
Fysioterapeut Malene Skouboe har tilrettelagt træningsforløbet og stod for træningen, der varede 15 uger. Seks borgere med forskellige former for demens trænede sammen to gange om ugen, mens deres ægtefæller var samlet til erfaringsudveksling.
Træningen bestod af moderat til hård konditionstræning som i ADEX-projektet. Derudover blev der trænet muskelstyrke også med moderat til høj intensitet og varmet op med aktiviteter, der blandt andet udfordrede deltagernes balance og stimulerede sanserne.
Det er måske ikke så overraskende, at den fysiske træning førte til markante resultater på den fysiske funktion, men graden af de kognitive forbedringer var overraskende, fortæller Anni Kjærgaard Sørensen. En til to dage efter træningen var de demente borgere langt mere aktive end de plejede og kunne overskue og overkomme daglige aktiviteter som for eksempel at gå tur, bage og lave kaffe selv.
Med de faglige standarder for træning og de træningsfaciliteter, der var i forvejen i kommunen, har det ifølge Anni Kjærgaard Sørensen været let at implementere tilbuddet til de demente borgere og pårørende.
”Det skal være en fagperson, der står for træningen. Det stiller ekstra krav, at der skal trænes på så højt niveau, som det er nødvendigt, men fysioterapeuten er også vigtig, fordi demensen udtrykker sig på så mange måder i kroppen. Her har Malene kunnet understøtte borgerne lige dér, hvor de havde brug for det”, siger Anni Kjærgaard Sørensen.
De seks borgere fra pilotprojektet er fortsat med at træne, og nu afventer man, at kommunalbestyrelsen kommer med en ekstrabevilling, så tilbuddet kan udbygges til andre demente borgere i Esbjerg Kommune.
ADEX-studiet
Forskningsprojektet ADEX (Preserving quality of life, physical health and functional ability in Alzheimer’s disease: The effect of physical exercise) er det hidtil største demensstudie i Danmark ledet af Nationalt Videnscenter for Demens, med professor Steen Hasselbalch i spidsen, og Forskningsenheden ved Fysio- og Ergoterapiafdelingen på Bispebjerg Hospital i tæt samarbejde med otte demensklinikker fra Odense, Aarhus, Aalborg, Svendborg, Slagelse, Roskilde, Glostrup og København.
RCT-studiet blev afviklet i perioden 2012-2014. 200 patienter (50-90 år) fra hele landet med mild grad af Alzheimers sygdom blev randomiseret til enten 16 ugers superviseret træning tre gange om ugen eller til kontrolgruppe. Kontrolgruppen fik fire ugers træning efter studiets afslutning.
Du skal logge ind for at se kommentarer og selv kommentere
Log ind
Er du endnu ikke medlem? Bliv medlem i dag og få fuld adgang til fysio.dk, og gør brug af vores mange medlemsfordele.