Flere kvinder får hjernerystelse
Cirka 20.000 danskere rammes hvert år af en hjernerystelse, som gør det nødvendigt at søge behandling på et hospital. Dermed er tallet en smule lavere end de 25.000 tilfælde, som har figureret i medierne den seneste tid og som stammer fra en tilsvarende undersøgelse fra 1996.
Tallene fremgår af et nyt studie udgivet i det amerikanske tidsskrift Journal of Neurotrauma, som Peter Preben Eggertsen, læge og ph.d. fra Regionshospitalet Hammel Neurocenter, er hovedforfatter på.
Han har indsamlet data fra Landspatientregistret og Ulykkes Analyse Gruppen på Odense Universitetshospital fra perioden 1999 til 2018 og kan på den baggrund konkludere, at 1 ud af 20 danskere har oplevet en hjernerystelse i perioden.
“Det overraskede os, at tallet var så højt,” siger Peter Preben Eggertsen og tilføjer, at det sandsynligvis er endnu højere, da hans materiale ikke indeholder data om de personer, der går til egen læge eller en anden behandler med deres hjernerystelse uden at komme i kontakt med sygehuset.
Mere sikre biler
Tallene viser blandt andet, at yngre mænd har oplevet et lille fald i antallet af hjernerystelser over perioden.
“Faldet hos mænd kan skyldes mere sikre biler og dermed færre trafikuheld” siger Peter Preben Eggertsen. I 1999 var trafikuheld skyld i 35 procent af hjernerystelserne – i 2018 var tallet 15 procent.
Tema om hjernerystelse
Manglende viden om behandling i Danmark har fået patienter til at rejse til USA for at få hjælp til senfølger efter hjernerystelse. Men flere og flere fysioterapeuter herhjemme tilbyder mindst lige så god behandling. Der mangler dog national koordinering.
I temaet her får du viden om danske tilbud og guide til evidensbaseret behandling.
Til gengæld er der ikke nogen sikker forklaring på, hvorfor antallet af kvinder med hjernerystelse er steget med omkring 30 procent i løbet af perioden.
“Det er et af de første studier til at beskrive en stigning hos kvinder, og vi har ikke en sikker forklaring. En del af forklaringen kan muligvis findes i det øgede fokus på ligestilling mellem kønnene. Kvinders sportsvaner ligner måske mændenes mere i dag, end de gjorde for 20 år siden. Men det er kun spekulation.” siger Peter Preben Eggertsen.
Der er heller ikke nogen sikker forklaring på, hvorfor antallet af helt små børn fra 0 til 1 år også er fordoblet.
“Stigningen blandt små børn kan skyldes Akuttelefonen 1813, som Region Hovedstaden indførte i 2014. Akuttelefonen gav mulighed for at komme direkte på skadestuen uden først at se en praktiserende læge. Små børns begrænsede sprog gør det svært at vurdere dem over telefon, hvilket kan føre til flere besøg for denne gruppe” siger han.
Endelig ser det ud til, at der også er sket en fordobling i antallet af hjernerystelser blandt de +80-årige.
“Her tænker jeg, at stigningen blandt andet kan skyldes, at ældre mennesker har en mere aktiv livsstil, end de havde for 20 år siden og dermed er i øget risiko for at falde og få en hjernerystelse,” siger Peter Preben Eggertsen.
Vi har interviewet
Du skal logge ind for at se kommentarer og selv kommentere
Log ind
Er du endnu ikke medlem? Bliv medlem i dag og få fuld adgang til fysio.dk, og gør brug af vores mange medlemsfordele.