Artikel fra Fysioterapeuten

Tidligere numre

Q&A: Ny procedure har forkortet ventetiden

TEMA // Terapeuter på Kolding Sygehus har med få redskaber ændret deres eget udredningstilbud til patienter med hjernerystelse. Nu går det væsentligt hurtigere at få patienterne i behandling. Læs Q&A.
Illustration: Mikkel Henssel.

Hvad fik jer til at rette opmærksomhed mod udredningen af hjernerystelser?

Vi har altid set commotiopatienter i vores Hjerne- og Nervesygdomme ambulatorium for Kolding Sygehus, men i årene op til 2021 fik vi rigtig mange patienter med gamle senfølger efter hjernerystelse. Vi overvejede derfor, hvordan vi kunne få dem hurtigere ind til os. På det tidspunkt var proceduren, at egen læge kunne henvise til en forundersøgelse hos en neurolog i ambulatoriet, men der kunne være en del ventetid.

Hvad gør I nu?

Vi har ændret proceduren, så lægen nu, med vores nye ordning hurtigt kan henvise til en fysioterapeut, hvis det drejer sig om en hjernerystelse, og der ikke er brug for en lægelig undersøgelse i første omgang. Patienten bliver i løbet af kort tid undersøgt og sendt til hjemkommunen med en genoptræningsplan.

Fik patienterne ikke behandling hos jer?

I begyndelsen tilbød vi dem ambulante forløb bestående af fem behandlinger, men i dag er kommunerne selv i stand til at varetage opgaven. Det har den fordel, at hele forløbet foregår i kommunen, og patienterne slipper for at skulle transportere sig til sygehuset. I 2021 udvidede vi set-uppet, så patienterne nu ser både en fysioterapeut og en ergoterapeut til en grundig, tværfaglig vurdering.

Hvad indeholder den tværfaglige vurdering?

Den er bygget op på en meget grundig anamnese. Det er vigtigt at forstå, hvad det er for et menneske, vi sidder overfor for at kunne forstå årsagerne til senfølgerne. Derudover laver vi også en grundig neurologisk undersøgelse af kraft, sensibilitet, gang, syn og balance. Ergoterapeuterne kigger mere ind i hverdagsaktiviteter i forhold til arbejde, fritidsaktiviteter, og familie. Er der nogle kognitive udfordringer og udfordringer med energiforvaltning? Typisk varer en fuld undersøgelse en time. Derefter laver vi en fyldig, skriftlig dokumentation, og hvis der er behov for det, og patienterne er interesseret i det, får de en genoptræningsplan med hjem til kommunen.

Hvordan har de seks kommuner, I samarbejder med, reageret?

Det, vi hører fra kommunerne, er, at genoptræningsplanerne hjælper dem til at komme hurtigere på banen med hensyn til, hvordan de kan bringe borgerne videre i livet. Der er et bedre flow i sagerne.

Hvor lang tid skal patienterne vente på at komme til hos jer?

Vi har afsat tre timer per uge til opgaven og det passer meget godt til de cirka to-tre patienter vi får henvist hver uge. Ventetiden er derfor kun på en uge eller max 10-12 dage.

Er jeres tilbud det samme som i 2021, eller har I udviklet det?

I 2022 blev vi opmærksomme på, at nogle af vores patienter, der bliver indlagt på ortopædkirurgisk afdeling, f.eks. efter trafikulykke eller fald, kan have symptomer på hjernerystelse. De får information om, hvordan de skal gebærde sig i hverdagen, og hvordan de kommer i gang med hverdagsaktiviteter. Efter seks uger følger vi op. Er der fortsat problemer, kan vi tage dem ind til en undersøgelse. Det er klart, at vi her taler om de patienter, der ikke har fået blødninger i hjernen som følge af traumet. De følger naturligvis deres særlige behandlinger.

Hvordan er reaktionen hos patienterne?

Når vi fortæller patienterne, at de skal i gang med vanlige aktiviteter så hurtigt som muligt, bliver mange af dem overraskede. De tror, at det forværrer deres situation, og derfor er det vigtigt for os at knække myten om, at man for alt i verden skal holde sig i ro. Derfor siger vi gerne ti gange til dem, at aktivitet er nødvendig for at få det bedre.

Hvad er jeres holdning til den seneste tids debat om hjernerystelser?

For os er det ikke nyt. Vi har i mange år været opmærksomme på, at lidelsen fylder meget i kommunerne, og vi har ofte tænkt, at det er utroligt, at vi ikke er bedre til at håndtere den patientgruppe. Men det er fedt, at der nu kommer fokus på det.

Hvad har I gjort for at udbrede jeres viden til andre?

Vi har måske været lidt for beskedne til at gå ud og fortælle om det. Men hvis man ønsker at skabe nogle mere sammenhængende forløbsprogrammer, kunne man få meget forærende ved at kigge på vores erfaringer.