Første hold kandidater i fysioterapi er klar
At færdiggøre og gennemføre en lang videregående uddannelse er en præstation, men også et privilegium, sagde Danske Fysioterapeuters tidligere formand, Johnny Kuhr, da han fredag den 28. juli talte ved dimmissionsfesten for det første hold kandidater i fysioterapi på dansk jord.
”Jeg er stolt af jer. For på mange måder repræsenterer I min drøm om kompetenceniveau og grundlag for fysioterapi og det grundlag, vi kan og skal udvikle faget videre på. Når jeg står her og betragter jer, så tænker jeg at det ikke kun er et tillykke til jer hver især, men også til fysioterapiprofessionen”, sagde Johnny Kuhr, der selv har en stor del af æren for, at kandidatuddannelsen på Syddansk Universitet i dag er en realitet.
Skal ud og skrive uopfordrede ansøgninger
De første spadestik til uddannelsen som cand.scient. i fysioterapi fra Syddansk Universitet blev taget, da Danske Fysioterapeuter og Syddansk Universitet i 2002 indledte forhandlingerne om en mulig akademisk overbygning på fysioterapiuddannelsen.
Det kræver forskere og undervisere, hvis der skal etableres en kandidatuddannelse, så først da en forskningsenhed i fysioterapi blev etableret samme sted i 2007, med et professorat delvist finansieret af Danske Fysioterapeuter, kunne man i 2009 begynde det egentlige arbejde med at få en kandidatuddannelse godkendt.
Godkendelsen kom i februar 2011, og samme sommer modtog universitetet de første 32 studerende, ud af en ansøgerskare på 75.
Man skal give noget af sig selv
De nyslåede kandidater kunne hente inspiration til deres nye rolle i talen fra Danske Fysioterapeuters formand, Tina Lambrecht:
”Velfærdssamfundet er under pres, og i sundhedsvæsenet er der krydspres mellem på den ene side stigende efterspørgsel efter sundhed og på den anden side stramme offentlige budgetter. Opdraget til sundhedsvæsenet er derfor prioritering og effektivisering - flere ydelser for de samme penge. Her er en del af løsningen - jo åbenlyst - veldokumenteret fysioterapi. I skal være med til at tegne fagets udvikling og sikre, at faget kommer til at stå stadig stærkere i det danske sundhedsvæsen! Hvad enten det er i arbejdet med kvalitetsudvikling i kommuner, regioner eller i den private sektor, om det er som forskere, undervisere, konsulenter som ledere eller noget femte”, sagde Tina Lambrecht blandt andet.
Det hold, der skal starte på kandidatuddannelsen efter sommerferien, består af 12 mænd og 29 kvinder, ud af et samlet ansøgerfelt på 52. De fleste af dem afsluttede grunduddannelsen for mindre end et år siden.
Jeg kan søge bredt
Lise Walther Jørgensen, 35 år, er en af dem, der nu har kronet to års anstrengelser med en kandidatgrad. Men hvilke job søger man, når ikke ret mange herhjemme har hørt om den nye uddannelse, og der dermed ikke er slået stillinger op, som peger lige præcis i den retning?
”Med kandidatuddannelsen har jeg fået nogle sundhedsvidenskabelige kompetencer ovenpå min fysioterapiuddannelse som gør, at jeg kan gå ud og søge bredt. Det er ikke forskning, jeg går efter i første omgang. Men det kunne være som konsulent i en kommune eller region med opgaver inden for kvalitetsudvikling af behandlingstilbud. Eller i private organisationer som patientforeninger eller interesseorganisationer, hvor jeg for eksempel kan bruge den viden om cancerrehabilitering, jeg har fra mit speciale. Men der er da ingen tvivl om, at jeg skal skrive en del uopfordrede ansøgninger, fordi de stillinger ikke findes herhjemme endnu”.
Du skal logge ind for at se kommentarer og selv kommentere
Log ind
Er du endnu ikke medlem? Bliv medlem i dag og få fuld adgang til fysio.dk, og gør brug af vores mange medlemsfordele.