"Man er nødt til at gå tæt på"
Fagligt tema om hjernetumorer
Få en status over forskningen i hjernetumorer og bivirkningerne ved strålebehandling i det faglige tema om hjernetumorer.
Her kan du også læse mere om rehabilitering med positiv effekt på blandt andet muskelstyrke og kondition hos patienter med gliomer.
Symptomer, prognose, behandling og rehabilitering af patienter med hjernetumorer (bag login)
Rehabiliteringsstudie viser effekt på muskelstyrke, kondition og træthed (bag login)
”Det er ikke alle mine kolleger, der har lyst til at vikariere for mig, og jeg synes, det er helt i orden at sige nej. Man kan ikke være i det her uden virkelig at ville det,” siger fysioterapeut Cathrine Lundgaard.
For fem-seks år siden besluttede hun at specialisere sig i genoptræning og rehabilitering af de hårdest ramte neuorologiske patienter, der ofte har fået at vide, at de kun har kort tid at leve i.
Og i dag, hvor et videnskabeligt studie peger på, at den specialiserede genoptræning faktisk kan forbedre disse patienters kognitive og funktionelle status, føler hun sig bekræftet i, at arbejdet betaler sig.
Studiet, som Cathrine Lundgaard henviser til, blev gennemført på Odense Universitetshospital i 2015-2018 med titlen ‘Interdisciplinary rehabilitation of patients with glioma during anti-cancer treatment.’ Ph.d. og fysioterapeut Anders Hansen konkluderede her, at der var positiv effekt af den rehabiliteringsindsats, som gruppen af hjernetumorpatienter modtog.
I forhold til en kontrolgruppe, der ikke fik tilbud om genoptræning, forbedrede interventionsgruppen deres kognitive funktion, de fik øget muskelstyrke og forbedret kondition, ligesom deres oplevelse af træthed, synsforstyrrelser, kommunikationsbesvær og hovedpine blev reduceret.
”Nu hvor de kolde facts fra studiet er kommet på bordet, synes jeg egentlig ikke, der er nogen undskyldning for ikke at tilbyde det. Så jeg håber, at nogle af de andre store sygehuse med strålebehandling griber idéen,” siger hun og mener ikke, at en dyster prognose bør være et argument mod at hjælpe, så godt, man kan.
Særlige behov
Cathrine Lundgaard forklarer, at mange patienter med hjernetumorer ikke benytter de rehabiliteringstilbud, der findes i kommunerne, fordi deres fremtidsudsigter netop er anderledes end de flestes.
”Træningen for kræftrehabiliterings-patienter foregår som regel på hold, hvor det kan være svært for hjernetumor-patienter at passe ind. De har ofte både kognitive udfordringer og talevanskeligheder, som gør det svært,” siger hun og fortsætter:
”Flere kommuner inkluderer i stedet hjernetumor-patienterne i de etablerede tilbud til senhjerneskadede, men selvom tilgangen her er bedre, giver patienterne ofte udtryk for, at det også er vanskeligt for dem at være i. Årsagen er, at deres prognose skiller sig væsentligt ud fra andre senhjerneskadede.”
I håb og håbløshed
For at kunne påtage sig genoptræningen af hjernetumor-patienter som fagperson kræver det derfor også mere end neurologisk erfaring og viden om diagnoser, behandlingstilbud og bivirkninger.
”Du skal også kunne rumme patienternes sorg og tanker om døden, og du skal kunne følge deres ofte store følelsesmæssige udsving, hvor de pendulerer mellem håb og håbløshed,” siger Cathrine Lundgaard.
Hun havde selv svært ved det i starten, fortæller hun, men lærte at være i det, efter at hun og hendes kolleger fik hjælp fra en psykolog i Kræftens Bekæmpelse.
”Som behandler bliver man tit lidt desperat, når patienten udtrykker håbløshed. Så gør man alt for at få pendulet til at svinge tilbage igen. Men psykologen lærte os, at det er mere hensigtsmæssigt at blive i håbløsheden sammen med patienten, så han eller hun ikke kommer til at føle, at de skal forsvare, at de har det, som de har det.”
Også for pårørende
Cathrine Lundgaard tilføjer, at man også skal turde være konfronterende i forhold til patientens tidsperspektiv, for at kunne guide dem så godt som muligt.
”Man er nødt til at gå tæt på, når man for eksempel skal finde ud af, hvad der er svært i hverdagen,” siger hun og forklarer, at det er et spørgsmål, hun også stiller de pårørende.
”Det er ikke dem, vi har til genoptræning, men vi inddrager tit de pårørende, fordi vi kan se, at de også har brug for redskaber til at få deres nye hverdag til at fungere,” siger Cathrine Lundgaard, der betragter hjælpen til de pårørende som en væsentlig del af opgaven.
”Jeg vil sige, at 80 procent er for patienterne og 20 procent for de pårørende. Noget i den stil,” vurderer hun.
Neurologisk klinik
- Odense Universitetshospital oprettede Neuroonkologisk Klinik til ambulant håndtering af patienter med forskellige typer hjernetumorer i 2012.
- Et tværfagligt team yder her en helhedsorienteret behandling af neuroonkologiske patienter.
- Foruden en kontaktlæge og sygeplejersker består teamet af fysioterapeuter, ergoterapeuter, neuropsykologer og en socialrådgiver, som sammen iværksætter specialiseret neurorehabilitering.
- Cathrine Lundgaard sætter stor pris på det tværfaglige samarbejde på Neuroonkologisk Klinik, fordi det giver rigtig god mening for patienterne, siger hun.
Catrine Toft Lundgaard
- Uddannet fra Fysioterapeutskolen i Aalborg i 2003, fastansat på OUH siden 2004 og har arbejdet inden for neurologien siden 2007.
- Var initiativtager til den tværfaglige styregruppe bag pilotprojektet 'Specialiseret intensiv fysioterapeutisk og ergoterapeutisk genoptræning til patienter med primær hjernetumor'. Varetog den fysioterapeutiske intervention i forbindelse med pilotprojektet i 2013-15.
- I 2014 banede pilotprojektet vej for udviklingsprojektet: 'Udvikling af tilbud om ambulant specialiseret genoptræning til voksne med neuroonkologisk sygdom'. Cathrine Lundgaard stod for design og gennemførelse i samarbejde med ergoterapeut Anne Bystrup. Resultatet førte til implementeringen af det faste genoptræningstilbud på OUH til patienter med hjernetumorer.
Ny aftale sikrer hurtig adgang for alle
Patienter med hjernetumor bliver nu tilbudt specialiseret genoptræning i samme øjeblik, som de henvises til strålebehandling på Odense Universitetshospital.
Et logistisk problem i forbindelse med henvisningen til den rehabiliterende træning for hjernetumorpatienter på OUH er netop blevet løst, meddeler fysioterapeut Cathrine Lundgaard.
”Vi har lige holdt møde med Onkologisk Afdeling og aftalt, at henvisninger til specialiseret genoptræning fremover sker samtidig med, at en patient med primær hjernetumor henvises til stråleterapi,” siger hun.
Ifølge Cathrine Lundgaard vil den nye henvisningsprocedure sikre, at man ikke taber nogen på gulvet i skiftet mellem Neurokirurgisk og Onkologisk Afdeling, som det hidtil er sket.
”Vi har oplevet at få henvist patienter, som ikke er blevet tilbudt rehabiliterende træning i forbindelse med deres strålebehandling, men som set i bakspejlet kunne have haft rigtig god gavn af dette. Det er ulighed i sundhed, som vi jo helst skal undgå,” forklarer hun.
”Vi skal også hele tiden have in mente, at de her patienter ikke har uanet tid at give af. Derfor må vi bestræbe os på at undgå henvisningsfejl, og med den aftale, vi har lavet nu, tror jeg, at vi fanger alle.”
Du skal logge ind for at se kommentarer og selv kommentere
Log ind
Er du endnu ikke medlem? Bliv medlem i dag og få fuld adgang til fysio.dk, og gør brug af vores mange medlemsfordele.