Artikel fra Fysioterapeuten

Tidligere numre

“Jeg har ikke problemer med at supplere min fysioterapi med andre ting“

Dorthe Poulsen arbejder hos Kurbadet DOKA

Hvad laver du?

Jeg ejer sammen med min kollega Kate Mortensen Kurbadet Doka i Vordingborg, hvor vi tilbyder velvære, fysioterapi og træning. Vi råder over 125 m2 med behandlingsrum, træningsområde og to store træbadekar.

Hvorfor et kurbad?

Inspirationen kommer fra Tyskland, hvor jeg tog min fysioterapeutuddannelse, og kurbad var en del af pensum. I Tyskland kan man få kurbad ordineret af lægen. Kurbadet Doka har ikke ydernummer, og forsikringsselskaberne dækker kun den fysioterapeutiske del af behandlingen, men mange patienter betaler gerne selv for at få en kombinationsbehandling. Jeg ved ikke, om der findes noget lignende andre steder i Danmark; jeg er ikke stødt på det.

Hvordan kom I gang?

Vi fik hjælp af en rådgiver fra turist- og erhvervsforeningen til at lave vores forretningsplan. Han sagde, at der ville gå tre år, før vi kunne se, om forretningen ville køre. Det havde han ret i, så det har krævet is i maven. Da vi åbnede stedet havde vi vores almindelige arbejde ved siden af, men det blev hurtigt for meget. Vi var så heldige at få et projekt med kommunen med 10 borgere der var gået ned med stress og depression, som fik en kombination af træning i naturen, afspænding og afslappende bade samt massage, og det var i den forbindelse, vi tog springet med ikke at have job ved siden af. Desværre blev der ikke fundet midler til at køre videre med projektet efter det halve år, selvom det var en succes. Jeg fik mulighed for at indleje mig på et ydernummer, så vores sted blev til en satellitklinik til ejer af ydernummeret. Det kørte i godt 2 år, så i den periode blev vi godt kendt af lægerne. Vi har ikke brugt ret mange penge på markedsføring; det gode ved at være en del af et lille lokalsamfund er, at ting kan spredes via mund til mund-metoden.

Er stedet blevet, som I gerne ville have det?

Vi ønskede et sted, hvor vi kunne tilbyde velvære, fysioterapi og massage, men den rene velværedel fylder mindre, end vi forestillede os. Vi troede, at vores kunder især ville være kvinder omkring de 40 år, der ville forkæle sig selv med luksus, men i stedet er det blevet mere behandling. Vi har eksempelvis mange gigtpatienter og patienter med KOL, der kombinerer den fysioterapeutiske behandling med badene. Det varme vand kan blandt andet lindre smerter, virke beroligende, sætte kredsløbet i gang, give en dybere vejrtrækning og en bedre iltoptagelse. Vi tilsætter vandet forskellige æteriske olier, afhængigt af hvilken effekt vi vil opnå.

Vi har lige så mange mænd som kvinder blandt vores kunder. Dem, der kun efterspørger velværebehandlinger, har vi ikke så mange af, men der plejer at komme lidt flere i vinterperioden, hvor folk trænger til ekstra forkælelse.

Hvordan foregår en kombinationsbehandling?

Når patienterne kommer til en kombinationsbehandling, skal de ligge helt stille i det varme vand i 20 minutter. Afhængigt af hvilken lidelse de kommer med, får de måske et muskelafslappende bad med rosmarin og lavendel eller, som KOL-patienterne, et bad med sandeltræ, kamille og lavendel, der kan stimulere vejrtrækningen. Derefter skal de blive siddende i karret, mens det tømmes. Først når vandet er nået ned under livet må de rejse sig op, da blodet lige skal have lov at cirkulere i kroppen. Efter badet masserer vi det pågældende område, fx ryg/ben eller omkring ribben/brystkasse, og dernæst er der øvelser og i KOL-patienternes tilfælde evt. hulhåndsklap.

Har forretningen udviklet sig undervejs?

Ja, timeantallet er i hvert fald øget væsentligt. Vi kører forretningsplanen igennem hvert andet år, og vi har fået flere og flere ting ind undervejs. Senest har vi været på fodplejekursus og tilbyder nu luksus-fodbehandlinger. Hvis du går med masser af hård hud under fødderne eller har nedgroede negle, så træder du ikke ordentligt og kan få skavanker længere oppe, så det harmonerer fint med fysioterapien. Men vi kender vores begrænsning og ved, hvad vi skal sende videre til fodterapeuterne. Jeg har ikke nogen problemer med at supplere min fysioterapi med andre ting, så længe det ikke går ud over fagligheden.

Er der arbejde nok?

Ja, vi har behandlinger nok til en arbejdsuge på 37 timer, og så kommer det administrative arbejde oveni. På et tidspunkt havde vi en ansat, en polsk fysioterapeut, men hun rejste tilbage til Polen, og siden har vi kun været os selv. Min kollega går på pension om et par år, og så skal der jo ske et eller andet, men jeg ved endnu ikke hvad.

Hvad er det bedste ved dit job?

Det at kunne gøre en forskel for folk. At se forskellen på, hvordan de ser ud, når de kommer ind til behandling, og når de går ud igen.

Hvad er det værste?

Det værste er, at man som selvstændig behandler aldrig rigtig kan få sig selv til at sige nej og derfor godt kan komme til at arbejde for meget.