"Kroppen kan spille en vigtig rolle i psykiatriske patienters recovery"

Som udviklingsfysioterapeut søsætter Anette Klahr projekter, hvor fysioterapi er en del af de psykiatriske patienternes behandling.
Som udviklingsfysioterapeut fik Anette Klahr rig mulighed for at arbejde med det, der var den væsentligste begrundelse for, at hun blev valgt til jobbet: Hendes evne til at drive faglig udvikling fremad. Foto: Thomas Søndergaard.

Da Anette Klahr var 47 år, skiftede hun kurs fra rehabilitering af torturofre i NGO’en Dignity til et job som udviklingsfysioterapeut ved Region Hovedstaden, Psykiatrisk Center Nordsjælland. Her arbejder hun med at drive den faglige udvikling.

Da hun fik jobbet, havde hun absolut ingen erfaring med almen psykiatri og det brede spektrum af diagnoser hun arbejder med i dag.

"Jeg forlod et job, jeg var glad for. Men jeg havde lyst til at lære noget nyt og sætte mine kompetencer i spil i en ny sammenhæng."

Som udviklingsfysioterapeut fik hun rig mulighed for at arbejde med det, der var den væsentligste begrundelse for, at hun blev valgt til jobbet: Hendes evne til at drive faglig udvikling fremad.

Det talte også med i vurderingen af hendes kompetencer, at hun har en master i rehabilitering, en projektlederuddannelse og en lang række faglige kurser.

"Da jeg skiftede til almenpsykiatrien, fandt jeg ud af, at jeg havde en masse ballast med mig".

Særlig stolt af èt projekt

Ét udviklingsprojekt er hun særligt stolt af. Initiativet har skabt bedre vilkår for psykiatriske patienter over 70 år med affektive lidelser.

Under indlæggelsen i sengeafsnittet får patienterne mulighed for at stifte bekendtskab med Basic Body Awareness Therapy (BBAT). Projektet gik ud på at give udskrevne patienter mulighed for at møde sengeafdelingens fysioterapeut i ambulatoriet og fortsætte BBAT-behandlingen i grupper.

"De fortæller blandt andet, at de rent fysisk står bedre på fødderne og kan slappe mere af i kroppen. Flere beskriver en større accept af sig selv og en styrket identitetsfølelse. Det sociale fællesskab med de andre patienter styrker desuden deres samhørighed."

Projektet skabte sammenhæng mellem behandlingen på sengeafsnittet og i ambulatoriet, og efter et halvt år blev tilbuddet gjort permanent.

"Jeg vil gerne arbejde for, at fysioterapeuter er med til at holde fokus på, at kroppen kan spille en vigtig rolle i psykiatriske patienters recovery-proces."

Har du spørgsmål til Anette Klahr, er du velkommen til at skrive i kommentarsporet.

 

Artiklen er publiceret februar 2021.