Fysioterapeuten nr. 1, 2014
-
Det er jo ikke os alle, der kan høre flagermus
MIN ARBEJDSPLADS || Kirsten Bundgaard er ansat i Neuro-Team i Aarhus.
-
Man kan ikke tage fysioterapien ud af manden
Uffe Lindstrøm, 54, sundhedsdirektør for Falck Health Care og formand for McKenzie Institute International har altid vidst, hvad han ville: Det hele. Han har kombineret stærk faglighed og forretningssans i sit virke som fysioterapeut med et privatliv med familie, ponyer og greyhounds
-
Leder: Flere børn i klatrestativerne
Det er nemt og bekvemt at køre børnene til børnehave og skole i bil og lade dem hygge sig med ipad’en, når de kommer hjem. Men det er ikke godt for deres sundhed, hvis det samtidig betyder, at de ikke får bevæget sig nok i løbet af dagen. Og børn er mindre fysisk aktive i dag end for en generation eller to siden.
2 -
Man kan ikke tage fysioterapien ud af manden
Uffe Lindstrøm, 54, sundhedsdirektør for Falck Health Care og formand for McKenzie Institute International har altid vidst, hvad han ville: Det hele. Han har kombineret stærk faglighed og forretningssans i sit virke som fysioterapeut med et privatliv med familie, ponyer og greyhounds
-
Et kig i lederens krystalkugle
”Udvikle et tilbud uden penge”, ”nå mere for færre penge og på kortere tid”, ”øget opgavemængde for uændret budgetramme”, ”at få opgaver og ressourcer til at passe sammen”. Der tegner sig konturerne af et mønster, hvis man gennemgår de svar en række af landets ledende fysioterapeuter har givet på spørgsmålet ”Hvilke ledelsesmæssige udfordringer ser du de næste to år”.
-
Flytteplaner
Tre kulturer skal være blevet til en, når fysioterapien er færdigudflyttet til det nye sygehus i Skejby i 2018, og afdelingerne er allerede nu i gang med at ensrette arbejdsgange og kulturer, fortæller ledende terapeut i medicinsk gruppe, Morten Skrydstrup.
-
De vil hellere til København
Ledende fysioterapeut Signe Lind Mortensen må se i øjnene, at mange nyuddannede ser et job på sygehuset i Nykøbing Falster som et springbræt til at komme videre, så der er meget udskiftning.
-
Kan beholde pengene
På OUH løber terapeuterne hurtigere med udsigten til, at afdelingen kan beholde pengene og ansætte flere terapeuter, hvis de når flere patienter end budgetteret, fortæller chefterapeut Marianne Bjerg.
-
Den gode arbejdsplads er udgangspunktet
Den fysioterapeutiske hverdag i kommunen er helt klart blevet mere kompleks i de senere år, mener Lone Gade, der er leder af genoptræningen i Allerød Kommune.
-
Der skal kæmpes for velvilligheden
For terapeuterne i Holbæk kommune og leder af trænings- og forebyggelsesområdet Anne Juel Rasmussen er det en stadig udfordring at kunne imødekomme en øget efterspørgsel med færre ressourcer.
-
En effektiv opgaveløsning og trivsel går hånd i hånd
I Skanderborg Kommune er der i det forløbne år blevet arbejdet med lean, hvilket blandt andet har haft betydning for indhold og omfang af de interne møder, fortæller teamleder Tine Lysebjerg Winkler.
-
Det er jo ikke os alle, der kan høre flagermus
MIN ARBEJDSPLADS || Kirsten Bundgaard er ansat i Neuro-Team i Aarhus.
-
Medicinsk træningsterapi til patellofemoralt smertesyndrom
Patellofemoralt smertesyndrom er en almindeligt forekommende overbelastningsskade hos fysisk aktive, oftest unge kvinder. Der er endnu ikke konsensus omkring ætiologi og behandling, men der er generel enighed om, at tilstanden skal behandles konservativt.
-
Træning af skulderen
Her præsenteres et udvalg af øvelser til rotatorcuffen og scapulas stabilisatorer og rotatorer. De valgte øvelser benyttes i træningsprogrammer til patienter med subacromiale smerter, der ikke er blevet opereret. Det er vigtigt, at kvaliteten i udførelsen af øvelsen styrer den valgte belastning og antal repetitioner. Det kan være en god ide at begynde med enkelte af øvelserne for senere at supplere med flere øvelser eller alternativt progrediere til øvelser, der giver større udfordringer.
2 -
Træning som intervention ved subacromiel smerte
Resumé: I artiklen gennemgås den aktuelle viden om træning som intervention. Der er i dag konsensus om, at træningen skal fokusere på at genetablere muskelfunktionen i skulderen og forbedre bevægelighed i muskler og lednære strukturer. Der er dog stadig uklarhed om dosis og progression. Det anbefales i artiklen at følge de tilgengælige retningslinjer for træning, og artiklen er suppleret med et eksempel på træningsøvelser og mobiliserende behandling, der er relevante til subacromiel impingement.
-
Operativ behandling og rehabilitering af impingement
I artiklen gennemgås impingement i ortopædkirurgens optik. Artiklen belyser indikationerne for operative indgreb og retningslinjerne for den efterfølgende rehabilitering. De forskellige operationsmetoder beskrives overordnet, så fysioterapeuten får et overblik over indgrebets omfang, og hvilke strukturer der er påvirkede af operationen.
-
Principper for udredning af impingement
Artiklen beskriver en overordnet model for, hvordan man udreder impingement-symptomer som smerte og nedsat funktion med henblik på at finde frem til en optimal behandling. Der gøres i artiklen rede for intern og ekstern i impingement og primær og sekundær impingement.
6