Væk med projektkulturen
To ting har sat skub i innovationstrangen i det offentlige: Kommunalreformen og krisen.
Det mener Christian Bason, der er direktør for MindLab – en tværoffentlig udviklingsenhed under Erhvervs- og Vækstministeriet, Beskæftigelsesministeriet, Undervisningsministeriet og Odense Kommune.
”Som helhed er der i dag mere dialog om innovation. Kommunalreformen fra 2007 åbnede for nye måder at gribe opgaver an på, og samtidig har krisen sat pres på ikke mindst sygehusene,” siger Christian Bason, der mener at grønthøstermetoden er sendt på pension. I stedet er mantraet i det offentlige, at der skal ydes bedre service for samme eller færre ressourcer.
”Det er især på lokalt niveau i kommunerne, at man ser en øget aktivitet og dernæst på sygehusene. I staten er der ikke så meget innovation, vurderer Christian Bason, der har skrevet flere bøger om innovation og jævnligt holder foredrag for videbegærlige offentlige ledere.
”For nylig spurgte en offentlig leder mig, om jeg ikke havde nogle guldkorn om, hvordan hans medarbejdere blev innovative. Til det måtte jeg sige, at innovation først bliver en succes, hvis den indarbejdes som ledelsesstrategi, og at ledelsen skal skabe rum, tid og ressourcer, før der kommer gang i innovationen,” siger Christian Bason.
Samtidig viser erfaringer, at innovation har bedst vilkår, hvis den skabes, uden at der føres eksterne midler ind i organisationen.
”Vi skal væk fra projektkulturen, hvor man får en pose penge til at gennemføre et projekt. Al erfaring viser, at de projektpersoner, der ansættes til at gennemføre et initiativ, forsvinder igen, så derfor er en ide mere levedygtig, hvis ledelsen prioriterer en indsats med egne ressourcer og medarbejdere,” siger Christian Bason.
Christian Basons tre gode råd til den gode innovative process
1. Udfordr de gængse antagelserSelv om en leder eller en politiker mener, at der er et problem, behøver det ikke at være tilfældet. Ofte kan det være en god ide i stedet at være nysgerrig på borgerens, brugerens eller patientens perspektiv.
2. Giv tid
Lad være med at gå direkte fra problem til løsning. Giv derimod god tid til at få selv de mest vilde ideer på bordet og inddrag gerne andre fagligheder i den innovative proces.
3. Vær konkret
Ideer skal omsættes til konkrete løsninger. Det er ikke godt nok at komme til abstrakte konklusioner som: ”Vi skal videndele mere” eller ”vi skal skabe netværk med andre”. I stedet skal man øve sig på fremtiden for eksempel ved at lave rollespil, så man ser konturerne af de opgaver, der skal føres ud i livet.
Innovation først bliver en succes, hvis den indarbejdes som ledelsesstrategi, og ledelsen skal skaber rum, tid og ressourcer, før der kommer gang i innovationen,” siger Christian Bason, direktør for MindLab.
Læs andre temaartikler ...
Du skal logge ind for at se kommentarer og selv kommentere
Log ind
Er du endnu ikke medlem? Bliv medlem i dag og få fuld adgang til fysio.dk, og gør brug af vores mange medlemsfordele.