Mere målrettet behandling til patienterne
Om Søren Thorgaard Skou
Titel: Professor i træning og sundhed.
Sted: Institut for Idræt og Biomekanik, Syddansk Universitet (SDU) og Afdeling for Fysioterapi og Ergoterapi, Næstved, Slagelse og Ringsted Sygehuse (NSR).
Finansiering: Professoratet er finansieret af fondsmidler fra the European Research Council til projektet MOBILIZE og af interne midler fra SDU og NSR.
Hvordan er stillingen organiseret?
Tanken med professoratet er, at jeg er ansat 50 procent på SDU og 50 procent på NSR til at lede og igangsætte forskning, der indeholder et element af træning og fysisk aktivitet.
Hvad betyder det for dig, at det er et delt professorat?
Jeg har i mange år været ansat på et sygehus og et universitet. Det har for mig været det helt rigtige, fordi jeg på sygehuset er tæt på klinikken og patienterne, som jo er dem, forskningen skal komme til gavn, mens jeg på universitetet får den akademiske sparring, der er nødvendig for at lave studier af høj kvalitet i klinikken.
Er professoratet koblet op på kandidatuddannelsen i fysioterapi?
Nej, det er ikke koblet op på kandidatuddannelsen, men jeg underviser i forvejen på uddannelsen, hvilket jeg vil fortsætte med.
Hvor mange ph.d.er og hvor mange postdoc’er vil komme til at referere til din afdeling?
Ved NSR leder jeg forskningsgruppen PROgrez, hvor jeg er leder for 17 personer på tværs af otte professioner (primært fysioterapeuter), både ph.d.-studerende, postdoc’er og seniorforskere.
Hvilke områder vil du forske i?
I de kommende år bliver effekten af træning, fysisk aktivitet og patientuddannelse som behandling af multisygdom et stort fokus. Derudover har vi fokus på træning, fysisk aktivitet og anden behandling som forebyggelse og behandling af forskellige skader og kroniske sygdomme.
Hvilken betydning vil professoratet have for den forskning, du skal producere?
Professoratet vil øge fokus på den forskning, som vi laver, samtidig med at det vil være en løftestang i forhold til samarbejde og ansøgninger om fondsmidler i fremtiden.
Hvordan vil den enkelte fysioterapeut ude i landet kunne mærke, at du er blevet professor?
Forskningen udføres i tæt samarbejde med patienter og klinikere på sygehuse, i kommuner og privat praksis for at sikre, at den har størst mulig relevans og kan implementeres efterfølgende, hvis resultaterne understøtter det. Håbet er derfor, at den enkelte fysioterapeut vil opleve, at der kommer flere evidensbaserede behandlingstilbud, der er tilrettelagt således, at de direkte kan overføres til klinikken.
Hvad vil det betyde for patienterne?
Jeg håber, at forskningen vil være med til at sikre, at behandlingen tilbydes til de rigtige patienter på det rigtige tidspunkt og i den rette dosis. Forhåbentligt vil de få bedre og mere målrettet behandling, når de har brug for det.
Læs også: Et professorat virker som en magnet
Blå bog
- Født 1982.
- 2009 Uddannet fysioterapeut fra University College Nordjylland, Aalborg.
- 2011 Kandidat i Klinisk Videnskab og Teknologi fra Aalborg Universitet.
- 2015 Ph.d. ved Aalborg Universitetshospital/Aalborg Universitet.
- 2015-2016 Postdoc ved Aalborg Universitetshospital.
- 2015-2017 Postdoc/adjunkt ved Institut for Idræt og Biomekanik, SDU.
- 2016 Forskningsleder ved Afdeling for Fysioterapi og Ergoterapi, Næstved, Slagelse og Ringsted Sygehuse.
- 2017-2019 Lektor ved Institut for Idræt og Biomekanik, Syddansk Universitet.
- 2019 Professor i træning og sundhed ved Institut for Idræt og Biomekanik, Syddansk Universitet og Afdeling for Fysioterapi og Ergoterapi, Næstved, Slagelse, Ringsted Sygehuse.