Nr. 1, 2020
-
Flere fysioterapeuter med akademiske uddannelser
LEDER // "Hvis vi skal styrke fysioterapien, er det nødvendigt, at fysioterapeuter skaber ny viden," siger Tina Lambrecht, formand for Danske Fysioterapeuter.
-
Et professorat virker som en magnet
Inden for de seneste måneder er der kommet tre nye professorer i fysioterapi. Dermed kan vi tælle 13 med den fornemme titel. Men det tager lang tid og koster mange kræfter at etablere et professorat, og mange mennesker har arbejdet i årevis for at få det stablet på benene. Hvorfor er det umagen værd?
-
Mere målrettet behandling til patienterne
Professor i træning og sundhed Søren Thorgaard Skou håber med sit professorat, at den enkelte fysioterapeut vil opleve flere evidensbaserede behandlingstilbud, der er tilrettelagt, så de direkte kan overføres til klinikken.
-
Fokus på oversete patientgrupper
Professor i sundhed i muskler og led Michael Skovdal Rathleff håber med sit professorat at skabe gode patientforløb for nogle af de patientgrupper der ikke tidligere har fået så meget opmærksomhed. Det skal ske gennem et samarbejde med almen praksis og de øvrige sektorer.
-
Kikkertoperation eller ikke-kirurgisk behandling?
Professor i ortopædkirurgi Kristian Thorborg håber med sit professorat at kunne sætte mere fokus på effektiv behandling og forebyggelse af muskuloskeletale smerter og skader. Det skal ske ved at kortlægge, hvem der har gavn af ikke-kirurgisk behandling, og hvem der har brug for en kikkertoperation.
-
”Markedsføring er en stor del af at være iværksætter”
MIT JOB // Lene Raadkjær Jørgensen arbejder som selvstændig fysioterapeut på Klinik for Fysioterapi og Træning i Esbjerg, hvor hun har holdundervisning med fokus på babyer, børn og mødre. Ved siden af konsultationen driver hun også appen BabyTummel om småbørns motoriske udvikling og uddanner fysioterapeuter som babytumleinstruktører.
-
Udredning og behandling af hovedpine trænger til et løft
FAGLIG ARTIKEL // Mangelfuld viden om hovedpine betyder, at mange patienter ikke får den rådgivning og behandling, de har brug for. Bjarne Rittig-Rasmussen opfordrer fysioterapeuter til at tilegne sig mere viden, så patienterne får optimal hjælp.
-
Overvægt: Leg er en vej til nye vaner
TEMA OM OVERVÆGT // Fysioterapeuter skal passe på med at stille for høje krav til personer med svær overvægt, for konsekvensen kan blive, at de giver op. På Livsstilscenter Brædstrup bliver behandlingen skræddersyet til den enkelte patient.
-
"Nu er jeg 30 kg lettere"
TEMA OM OVERVÆGT // Erik Mønsted Pedersen har fået lyst til at bevæge sig igen efter mange års overvægt.
-
"Jeg følte mig forkert sammen med de tynde"
TEMA OM OVERVÆGT // Hanne Dahl er i gang med at ændre de små vaner, og det hjælper, når det foregår i et fællesskab med ligesindede.
-
Nej til omskæring af drengebørn
DEBAT // Omskæring af drengebørn er et indgreb med konsekvenser for barnets fysiske, psykiske og sociale funktionsevne og derfor etisk uforsvarligt, vurderer Danske Fysioterapeuters etiske råd.
20 -
Manipulation til uspecifikke rygsmerter
FORSKNINGSNYT // Studiet undersøger effekten af ledmobilisering og -manipulation sammenlignet med fysisk træning til kroniske uspecifikke rygsmerter.
-
Behandling af tågængerbørn
FORSKNINGSNYT // Studiet undersøger, hvilken behandlingsform der afhjælper tågængerproblematikken mest effektivt.
-
Kan vi manipulere kroppens smerte hæmmende system?
PH.D // I sit ph.d.-studie har Morten Høgh med tre eksperimentelle studier undersøgt mekanismerne bag smerteoplevelsen, og hvordan den kan påvirkes. Han har fundet, at smerte-inhiberer-smerte er et relativt stabilt fænomen, der ikke umiddelbart påvirkes af akut (eksperimentel) stress.
-
Fysioterapeuters behandling og udredning af hovedpine
FAGLIG ARTIKEL // Praktiserende fysioterapeuters viden om udredning og håndtering af hovedpinesygdomme er mangelfuld. Det viser svarene fra en spørgeskemaundersøgelse.
2 -
Fem forskellige hovedpineformer
Her præsenteres de kliniske karakteristiske og diagnostiske kriterier for fem almindeligt forekommende hovedpineformer.