Nr. 2, 2020
-
Fysioterapeuter skal have en tydelig stemme på klimaområdet
LEDER // "På det her område kan fysioterapeuter give væsentlige bidrag," siger Tina Lambrecht, formand for Danske Fysioterapeuter.
-
Hej, jag heter Camilla! Om du kommer med hit, så får vi sitta här och prata med varandra!
TEMA OM DIT FØRSTE JOB // Camilla Struck har fået job i et sundhedshus i Sverige, 500 km nord for Danmark. Men bortset fra at patienterne hedder Gunilla og Ola, så ligner både diagnoser og patienter dem, man møder herhjemme. Opstarten var rolig og tryg, og i dag har hun lige så mange patienter som sine erfarne, svenske kollegaer.
4 -
Sverige sukker efter de danske fysioterapeuter
TEMA OM DIT FØRSTE JOB // Der er kamp om de danske fysioterapeuter på de svenske arbejdspladser. Det fortæller Morten Fabricius Meyer, som sidste år formidlede 30 job til nabolandet.
-
"Nu kan jeg sætte ord på, hvordan jeg arbejder som fysioterapeut"
TEMA OM DIT FØRSTE JOB // Da Anders Skovsbo Jørgensen forgæves havde søgt job i hjembyen Aalborg, drog han til Sverige for at få sit første job som fysioterapeut. Det har han ikke fortrudt.
-
Arbejdsgiverne løfter sløret
TEMA OM DIT FØRSTE JOB // Du er nyuddannet og står på spring med et spritnyt eksamensbevis i hånden. Jagten på dit første job som fysioterapeut starter nu. Men hvad skal du lægge vægt på, når du søger? Vi har spurgt tre arbejdsgivere, hvad de lægger vægt på, når de ansætter nyt personale.
-
Vi vil gerne forstyrres
TEMA OM DIT FØRSTE JOB // Jacob Erik Lerkær er leder for Den Ambulante Genoptræning i Hvidovre Kommune, med knap 30 ansatte fysioterapeuter og ergoterapeuter. For den kommunale leder er ydmyghed, drive og gåpåmod nøgleord, når han skal ansætte nye.
-
Man må gerne mase sig på
TEMA OM DIT FØRSTE JOB // Lars Bruun er fysioterapeut og partner i Fysisk Form, med 20 ansatte og indlejere. For den private leder er netværk afgørende for at få et job som nyudklækket fysioterapeut.
-
Ansøgeren skal være målrettet
TEMA OM DIT FØRSTE JOB // Marie Jänichen er ledende terapeut på Aarhus Universitetshospital, hvor hun har 26 ansatte under sig, herunder fem ergoterapeuter og 21 fysioterapeuter. For den regionale leder er en målrettet ansøgning er altafgørende for at komme i betragtning til en stilling.
-
Sølvbryllup med McKenzie
I år er det 25 år siden, McKenzie Instituttet blev etableret i Danmark af fire driftige fysioterapeuter. Instituttet blev forløberen for Dansk Selskab for Mekanisk Diagnostik og Terapi, der i dag har omkring 400 kursister årligt. Formand Mathias Holmquist tager det som et udtryk for, at metoden er fulgt med tiden, og at den fortsat giver mening for mange.
-
Ny analyse: Barrierer for at starte ny klinik
TEMA OM PRAKSISSEKTOREN // Det kræver en stærk startkapital, hvis der skal økonomi i en nystartet privat klinik. Det er en af konklusionerne i en ny analyse fra VIVE – Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd. Analysen bygger bl.a. på medlemmernes oplevelse af forholdene i praksissektoren og afdækker både styrker og dilemmaer.
-
Hvorfor skal man som fysioterapeut interessere sig for praksisanalysen?
TEMA OM PRAKSISSEKTOREN // En ny analyse, som VIVE har lavet for Danske Fysioterapeuter, giver et indblik i situationen på landets private klinikker. Analysen vidner om en praksissektor i udvikling og giver et indblik i de dilemmaer, der er opstået som følge af udviklingen.
-
Syv spørgssmål til sundhedsprofessoren
TEMA OM PRAKSISSEKTOREN // Jakob Kjellberg, professor i sundhedsøkonomi hos VIVE – Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd, har stået i spidsen for den nye analyse af praksissektoren inden for fysioterapi. Vi har stillet Jakob Kjellberg syv spørgsmål til analysen, som er en del af grundlaget for den vigtige debat om visioner for fremtidens praksissektor frem til Danske Fysioterapeuters repræsentantskabsmøde i november.
-
”Jeg kan gøre en kæmpe forskel med små justeringer”
MIT JOB // Kristian Vesterby er fysioterapeut på HandicapBilistCentret i Rødovre, der tæller tre fysioterapeuter og to kørelærere, som er specialiserede i at hjælpe mennesker med handicap til at køre bil. HandicapBilistCentret huser også en specialkøreskole til private kunder, som er tilpasset elevernes handicap.
-
Problemet med mangel på pleje løses ikke ved at reducere fysioterapien
DEBAT // Karen Eriksen er specialist i neurofysioterapi og har arbejdet som afdelingsterapeut, forsknings- og udviklingsfysioterapeut, senest på apopleksiklinikken på Bispebjerg Hospital. Hun frygter, at fysioterapien fremover drukner i plejeopgaver.
-
Forreste knæsmerter hos børn og unge
FAGLIG ARTIKEL // Ved forreste knæsmerter hos børn og unge bør patientuddannelse, som understøtter de unges egenhåndtering af deres knæsmerter, være en central del af behandlingsforløbet. Artiklen giver et bud på håndteringen af patellofemorale smerter.
2 -
Der er store fordele ved, at borgerne selv vurderer, hvordan de har det
Aalborg Kommune er i gang med at implementere et generisk spørgeskema i de kommunale genoptræningscentre. Processen har været svær, men det har været umagen værd for både borgere og terapeuter.
-
Implementering af PRO
Patient reported outcome data (PRO) er spørgeskemaer, der spørger ind til borgerens egen vurdering af helbredstilstand og livskvalitet. Der er nationalt positive erfaringer med PRO-data for både organisation, personale og borger.