Hvorfor skal man som fysioterapeut interessere sig for praksisanalysen?
Tema om praksissektoranalysen
Analysen af praksissektoren er en del af grundlaget for debatten om visionerne for fremtidens praksissektor. Læs hvorfor analysen er relevant for dig som fysioterapeut, samt hvilket styrker og dilemmaer den har klarlagt i temaet om praksissektoranalysen.
Lars Henrik Larsen: "Privatsektorens udvikling er relevant for ALLE"
Formand for Dansk Selskab for Fysioterapi, lektor i fysioterapi på AUC.
"Sundhedsudfordringerne i Danmark bliver større end nogensinde før i de kommende år, og samarbejdet mellem sektorerne er i konstant udvikling.
Privatsektorens udvikling er derfor relevant for ALLE fysioterapeuter her i landet, da de i nær fremtid vil være ansatte, samarbejdspartnere, patienter eller pårørende til privatansatte fysioterapeuter. Der er en række faktorer, der presser fysioterapeuters arbejdsvilkår i privatsektoren, og sektoren er under forandring.
Vi ved ikke, hvilken betydning det har for fagligheden, men der er risiko for, at en del fysioterapeuter ikke er fagligt, metodisk og videnskabeligt opdaterede, eller at de ikke har rammer eller mulighed for at indgå i fagligt udviklende fællesskaber, akkrediteringsprocesser, med mere."
Ruben Fjord Bredholdt: "Rapporten giver et godt sted at tale ud fra"
Bestyrelsesmedlem i Danske Fysioterapeuter i Region Midtjylland og Danske Fysioterapeuters hovedbestyrelse. Kandidatstuderende i anvendt filosofi på Aalborg Universitet.
"Jeg synes, det er en rigtig god ide, hvis man dykker ned i analysen, fordi indsigt giver udsyn. Der er ingen tvivl om, at holdninger, meninger og følelser har fyldt rigtig meget i den debat, der har været omkring praksissektoren. Debatten er også fyldt med kærlighed til faget, men det kan være svært at navigere i, hvad der er fakta, og hvad er følelser og holdninger, når man står udenfor.
Den rapport, der er kommet, forsøger på en så uvildig måde som muligt at udlægge de fakta og data, der er tilstede og giver et godt udgangspunkt for en dialog. Også selvom man ikke er direkte involveret i sektoren, bør man læse rapporten. Man kan som offentlig ansat ikke have undgået at bemærke nogle af de diskussioner, som har fyldt i årenes løb.
Og hvad der sker i den ene sektor, påvirker naturligvis også den anden: “No Man Is an Island”. Så hvis man sætter sig ind i rapporten og får det historiske grundlag på plads, så får man et rigtig godt sted at tale og reflektere ud fra, når vi skal diskutere praksissektoren til repræsentantskabet i november. Jeg ved godt, at det er en stor rapport fyldt med tekniske termer, men ta’ den evt. i mindre dele – det er læsningen værd."
Rasmus Sylvest: "Vi står stærkest sammen"
Regionschef i Sahva. Bestyrelsesmedlem i Danske Fysioterapeuter Region Hovedstaden og repræsentant i repræsentantskabet.
”Du skal interessere dig for praksisanalysen, fordi vi har et fælles ansvar for alle medlemmer af vores fælles forening. Vi har et fælles ansvar for, at alle har gode vilkår, også selvom det ikke drejer sig om vores egen hverdag. Det er den solidaritet, vi deler med hinanden i en fagforening, man kan ikke bare lade være med at interessere sig for de andre.
Der har været en følsom debat omkring praksisoverenskomsten, og den kan være med til at slå nogle revner i fællesskabet. Men vi skal være solidariske med hinanden i en fagforening, uanset om man arbejder i det offentlige eller i det private. Der må gerne være uenigheder, men vi skal kunne løse dem internt – sammen. Og det gør vi blandt andet ved at sørge for, at alle ved, hvad der foregår i deres forening.
Det allervigtigste er solidariteten og fællesskabet. For hvem ved, næste gang kan det være dig selv! Det er det samme, når vi som forening f.eks. engagerer os i lærernes overenskomster. Hvorfor skal vi interessere os for dem, selvom vi ikke er lærere? Det skal vi, fordi der er et fællesskab, og fordi vi står stærkest sammen.”
Du skal logge ind for at se kommentarer og selv kommentere
Log ind
Er du endnu ikke medlem? Bliv medlem i dag og få fuld adgang til fysio.dk, og gør brug af vores mange medlemsfordele.