Ansøgeren skal være målrettet
Tema: Dit første job
I temaet fortæller tre arbejdsgivere, hvad de lægger vægt på, når de ansætter. Og så kan du møde Anders Skovsbo Jørgensen og Camilla Struck, som tog til Sverige for at få hands on og svensk patienterfaring på CV’et.
Hej, jag heter Camilla! Om du kommer med hit, så får vi sitta här och prata med varandra!
Sverige sukker efter de danske fysioterapeuter
"Nu kan jeg sætte ord på, hvordan jeg arbejder som fysioterapeut"
Hvordan kan man som nyuddannet gøre sig attraktiv?
Jeg har læst mange ansøgninger fra nyuddannede, og jeg lægger især mærke til, om man motiverer ansøgningen i retning af den stilling, man søger. Hvis det er en stilling inden for børnespecialet, skal man ikke sende en ansøgning, der lige så godt kunne være sendt til en hvilken som helst leder inden for et hvilket som helst speciale.
Jeg vil læse ansøgninger, der virkelig forholder sig til, hvad det er for en stilling, og hvad det er for et speciale, og hvis man ikke nødvendigvis kender det, hvad man så forestiller sig, der vil være vigtigt.
Hvordan kan man forbedre sine chancer?
Der er en del nyuddannede, der har svært ved at finde jobs og derfor søger virksomhedspraktik. Jeg lægger helt klart mærke til, om man har valgt praktik inden for det område, hvor man søger stilling efterfølgende. Så ved jeg jo, at det er en, der virkelig brænder for området.
For nylig blev jeg ringet op af en, der sagde, at hun havde mulighed for at få betalt et kursus af sin fagforening, mens hun var ledig. Hun ville gerne dygtiggøre sig inden for børneområdet og søgte råd og vejledning til, hvordan hun bedst kunne kvalificere sig inden for det. Den slags virker.
Hvor meget lægger du vægt på studiejobs?
Det lægger jeg rigtig meget vægt på, hvis de er relevante. Hvis man har siddet ved kassen i et supermarked, skal man bare lade være med at skrive det. Men hvis jeg søger en fysioterapeut til børneafsnittet, og man i sit sabbatår har været pædagogmedhjælper, så er det en relevant oplysning. Gå i detaljer med det relevante, og nævn allerhøjest det irrelevante i stikord.
Har du et godt råd til nyuddannede?
Hver gang du søger en stilling, så søg den helhjertet. Vis, hvad du kan. Husk på, at kompetencer er rigtig mange ting, og at der findes meget mere end faglige kompetencer. Samarbejdsrelationer, organisationsindblik, sans for et godt arbejdsmiljø og alt sådan noget.
Man skal ikke oversælge sig selv, men i stedet huske, at man som nyuddannet kan helt vildt meget. Man er langt skarpere på evidens og udviklingsarbejde og har en helt anden opdateret viden på teori og tendenser, end de fleste af os, der blev uddannet for 20 år siden. Det skal man ikke tage fejl af.
Har du en afsluttende pointe?
Hvis man ringer for at få uddybet en stilling, skal man have forberedt præcise spørgsmål til stillingen. Jeg har haft flere opringninger, hvor vedkommende ville have mig til at fortælle, hvad han eller hun skulle skrive i ansøgningen, så jeg lagde mærke til dem. Der er jeg nødt til at sige: Jeg ved jo ikke, hvem du er, og hvad du kan. Det er jo det, du skal fortælle mig.
For nylig havde jeg en nyuddannet til samtale alene på den baggrund, at hun havde stillet så skarpe spørgsmål i telefonen.