Artikel fra Fysioterapeuten

Tidligere numre

Vi vil gerne forstyrres

TEMA OM DIT FØRSTE JOB // Jacob Erik Lerkær er leder for Den Ambulante Genoptræning i Hvidovre Kommune, med knap 30 ansatte fysioterapeuter og ergoterapeuter. For den kommunale leder er ydmyghed, drive og gåpåmod nøgleord, når han skal ansætte nye.
Foto: Arkiv

Hvad lægger du vægt på, når du ansætter?

Når vi mangler en ansat, slår vi en stilling op og hiver nogle stykker til samtale. Faglighed spiller en rolle, men det er ikke altafgørende. Vi lægger vægt på, at man er ambitiøs, har drive, gåpåmod og kan reflektere.

Det fede ved nyuddannede er, at de ikke nødvendigvis har så mange dogmer i forhold til, hvordan tingene bør og skal være. Det kan være med til at udfordre os, der har siddet i det længe og er blevet lidt fartblinde med årene. Det er enormt værdifuldt, hvis der kommer nogen med et helt andet mindset og forstyrrer os lidt i vores traditionelle tilgang.

Hvordan kan man som nyuddannet gøre sig attraktiv?

Drive og gåpåmod er noget af det, man som arbejdsgiver synes er rigtig fedt at se. Det demonstrerer nemlig, at man ikke tager tingene for givet, men er villig til at kæmpe for dem. I år har jeg ansat fem, og i to tilfælde havde de en faglighed, der trumfede alt. For de andre handlede det mere om det personlige drive, kemien og at de kunne demonstrere, at de ville det.

Samtidig skal man ikke nødvendigvis tro, man kan klare hele verden. Man skal være ambitiøs, men også lidt ydmyg med opgaven, for det er en fin uddannelse, men det er først, når man kommer ud i den rigtige verden, at man for alvor bliver en stærk fysio- eller ergoterapeut.

Er der noget, man bestemt ikke skal gøre?

Man skal ikke oversælge sig selv. Nogle tror, at fordi de har været 14 dage i praktik på neurologisk afdeling, har de neurologisk erfaring. Det klæder ikke en ansøger, for lad os være ærlige, den slags gennemskuer en arbejdsgiver lynhurtigt. Man skal ikke nødvendigvis sætte sit lys under en skæppe, men det klæder en ansøger at tone rent flag.

Og så er det værste, man kan gøre, at lave en ligegyldig ansøgning, for den ryger direkte ud til højre. Hvis man kan se, det er ren copy paste, og man ikke har gjort sig tanker om, hvorfor lige netop det her sted er spændende, har man i min verden ingen chance. Der er point at hente ved at anstrenge sig bare en lille smule.

Undgå stavefejl, skriv de rigtige navne og de rigtige adresser. Mange laver helt basale fejl i deres ansøgninger, og for mig er det mangel på engagement. Hvis man ikke engang kan ulejlige sig med at læse sin egen ansøgning igennem for fejl, så forventer jeg heller ikke, at man tager arbejdet seriøst.

Har du et godt råd til nyuddannede?

Det er en god idé at netværke så meget, som muligt. Hvis man kender nogle fra tidligere årgange, der arbejder her, så dyrk det netværk og gør opmærksom på dig selv. Det er en nem måde at komme i kontakt med en arbejdsplads på, og jeg har selv ansat to på den konto. Hvis man har mulighed for at dyrke sit netværk i løbet af studiet, vil det være en fordel på sigt.