Sverige sukker efter de danske fysioterapeuter
Tema: Dit første job
I temaet fortæller tre arbejdsgivere, hvad de lægger vægt på, når de ansætter. Og så kan du møde Anders Skovsbo Jørgensen og Camilla Struck, som tog til Sverige for at få hands on og svensk patienterfaring på CV’et.
Hej, jag heter Camilla! Om du kommer med hit, så får vi sitta här och prata med varandra!
"Nu kan jeg sætte ord på, hvordan jeg arbejder som fysioterapeut"
”Der er mange danske fysioterapeuter, som har svært ved at komme ind på arbejdsmarkedet, og de bliver jo superfrustrerede. I Sverige slås de om kandidaterne, så vi forsøger at sætte dem sammen. På den måde er det ren win-win.”
Ordene kommer fra Morten Fabricius Meyer, projektleder i Nordisk Jobløsning, et EU-finansieret projekt, som formidler arbejdskraft i de nordiske lande. Siden 2018 har organisationen formidlet 1500 job, og alene sidste år fik 30 danske fysioterapeuter arbejde hos en svensk arbejdsgiver.
”Lige nu er der 766 opslåede fysioterapeutstillinger i Sverige, og der er stor interesse for danskerne fra de svenske arbejdsgivere. Svenskerne anerkender de danske uddannelser og synes, at fysioterapiuddannelsen er god, og at vi har styr på vores håndværk. Patienterne tager også godt imod danskerne, så jeg kan kun anbefale, at man tager af sted.”
”Særligt de unge har brug for noget erfaring, og det kan de få i et naboland, der minder meget om Danmark. Det ville være et større skridt at rejse til f.eks. Grækenland eller Frankrig. Og vi kan se, at dem, der tager afsted, kommer hjem med meget mere erfaring og selvsikkerhed, og de bliver set og anerkendt,” siger Morten Fabricius Meyer.
Tænk over hvor langt væk, du vil
Af dem, der tager afsted, kommer cirka halvdelen hjem igen efter et halvt års tid. Problemerne er typisk hjemve og savn af familie, venner og det danske netværk.
”Vi kan se, at det største problem er, når de ikke falder til. Nogle oplever, at fritiden bliver et problem, og de får hjemve. Hvis man har en kæreste eller er gift og finder ud af, at det er svært at være væk fra manden eller konen, så trækker man stikket. Det er også derfor, jeg siger til folk, husk, det kan være fedt at komme til Nordsverige – men det er en bekostelig affære at flyve fra København til Tromsø eller Kiruna. Så overvej logistikken. Og så er det helt i orden at sige ok, efter en prøveperiode på et halvt år, det var ikke mig, tak for denne gang. Men man skal også huske, at hvis man vælger et job et nyt sted i Danmark, vil man møde mange af de samme problemer.”
Morten Fabricius Meyer oplever generelt, at ikke kun de unge, men også det grå guld er begyndt at rejse ud.
”Flere og flere sundhedsfaglige over 50 år vælger at tage til Norge, og det, jeg hører dem sige, er, at det føles som en pølsefabrik i Danmark, og at de bliver presset for hårdt. De vælger at tage på eventyr i nabolandene, for måske er børnene flyttet hjemmefra, der er attraktive pensionsvilkår, og de oplever, at der er mere tid til patienterne.”
En oplevelse for livet
Nordisk Jobløsning tilbyder hjælp til CV, jobsamtale, udgifter til jobsamtaler, tilskud til flytning og betalt sprogundervisning foruden det praktiske omkring bolig, institutionspladser til børnene og arbejdsplads til ægtefællen. Der bliver også hjulpet med ideer til fritidsaktiviteter og netværk med andre danskere.
”Jeg kan kun anbefale, at man tager afsted. Tag dog ud og få den erfaring, for du får en oplevelse for livet. Er du ung, vil du komme hjem og være opkvalificeret på arbejdsmarkedet. Men man skal gøre op med sig selv, om man er et sted i sit liv, hvor man er klar til det. Men jeg synes, at alle fysioterapeuter har ret til at mærke og nyde, at de er efterspurgte og ikke en metervare.”
Nordisk Jobløsning
Nordisk Jobløsning er et EU-finansieret projekt, der formidler job mellem nordiske lande. Som jobsøger får du hjælp til jobsøgning, coaching forløb, praktisk hjælp og kultur- og fritidsprogram.
Nøgletal for nyuddannede
Hvert år kommer cirka 875 nyuddannede fysioterapeuter ud fra uddannelserne. I 2018 fandt over halvdelen deres første job i den offentlige sektor, og vikariater er den mest almindelige ansættelsestype for nyuddannede. Særligt den offentlige sektor gør brug af vikariater. 59 procent fandt deres første job i et vikariat, og 15 procent startede i en fuldtidsstilling.
Selvom det offentlige er den største aftager af dimittender, hvor kommunerne ansætter 33 procent og regionerne 20 procent, stod den private sektor for at hyre hele 39 procent af dimittenderne i deres første job.
Det er en ny udvikling i forhold til 2017, hvor kommunerne var den største aftager af nyuddannede.
Personlighed skaffer job
Hver femte dimittend planlægger at blive leder en dag, cirka 30 procent drømmer om en kandidat-eller masteruddannelse, og 14 procent har tanker om at tage en diplomuddannelse. Dimittenderne mener selv, at deres personlighed, faglighed og netværk er de vigtigste årsager til job.
Kilde: Danske Fysioterapeuters Dimittendundersøgelse 2019.
Du skal logge ind for at se kommentarer og selv kommentere
Log ind
Er du endnu ikke medlem? Bliv medlem i dag og få fuld adgang til fysio.dk, og gør brug af vores mange medlemsfordele.