Nr. 4, 2020
-
Kom så, de sidste tre!
Kurt Rasmussen får hård genoptræning på Aarhus Universitets hospital efter fire uger i respirator. Den tidligere covid-19-patient genvinder langsomt styrken – men der er lang vej endnu.
-
Genoptræning af covidpatienter tager ekstra lang tid
Deres lunger har taget skade af infektion og respirator, og patienterne er generelt meget svækkede, fortæller fysioterapeut Richard Schuster fra Aarhus Universitetshospitals Afdeling Q.
-
Ph.d.-forsvar for åben skærm
Et publikum på godt 100 personer kiggede med fra deres computere, da Julie Sandell Jacobsen forsvarede sin ph.d. via onlinetjenesten Zoom.
-
Vi kendte til håndsprit, før corona satte ind
Lolland Kommune var langt fremme med hygiejnen, så det var ikke her, de store ændringer i arbejdet fandt sted. Til gengæld blev flere fysioterapeuter sendt ud til plejecentre – og det gik så godt, at man opgraderer samarbejdet, fortæller Steffen Holtze, teamleder i Ældre & Sundhed.
-
Borgerne har taget et større ansvar
Personlig kontakt blev erstattet af video- og telekonsultationer – og borgerne tog overraskende positivt imod de nye redskaber, fortæller Therese Gjerde Jensen, Center for Sundhed og Ældre i Slagelse Kommune.
-
En fysioterapeut kan godt tømme en opvaskemaskine
Man skal have øje for de fysioterapifaglige opgaver, der ligger i sprækkerne. Det er nødvendigt, hvis man arbejder tværfagligt, mener Pernille Kloster Aalund, sundhedschef i Lemvig Kommune.
-
Årets bachelorpris: De vandt med træningsprogram til personer med parkinson
Fire fysioterapeuter fra VIA University College har vundet Bachelorprisen 2020 med en artikel om et individua liseret træningsforløb på hold til personer med Parkinsons sygdom. Forløbet tager udgangspunkt i de europæiske kliniske retningslinjer på området og har fokus på balance.
-
Det kniber med journalføring, hygiejne og patientidentifikation
I den første runde af akkrediteringen gik en fjerdedel af klinikkerne glat igennem. De resterende klinikker blev godkendt efter at have fulgt op på de mangler, der blev fundet i første omgang.
-
"Det har været fantastisk at skifte kontoret ud med en nyudsprungen bøgeskov"
MIT JOB // Maria Øland arbejder som fysioterapeut med speciale i hjerterehabilitering på Sundhedscenter Skive. Jobbet indebærer udover genoptræning også forebyggelse og patientuddannelse af borgere, som lægger vejen forbi Sundhedscenteret med alle typer af hjertesygdomme.
-
Træning af arm og håndfunktion efter apopleksi
FAGLIG ARTIKEL // Der er evidens for høj dosis og intensitet i træningen og for flere forskellige træningsmodaliteter som opgavespecifik træning, FES og VR.
-
Viden om hjernens plasticitet stiller nye krav til genoptræningen
FAGLIGT TEMA OM APOPLEKSI // Neuroteamet på Rigshospitalet Glostrup arbejder systematisk med implementering af den nyeste viden om genoptræning af patienter med lammelser i arm og hånd efter en apopleksi. Det har ført til nye tilbud til patienterne med fokus på højdosis- og højintensitetstræning.
-
I aften skal jeg spise med kniv og gaffel
FAGLIGT TEMA OM APOPLEKSI // På Rigshospitalet Glostrup træner patienterne de samme øvelser mere end tusind gange. Det kræver tålmodighed og koncentration – men det er det hele værd, mener patienter og terapeuter.
-
Træning efter indlæggelse på intensiv
FORSKNINGSNYT // RCT-studiet undersøger, hvordan 6 ugers superviseret træning påvirker patienter udskrevet fra intensivafdelinger.
-
Udbredelse af fysisk aktivitet på arbejdspladsen
FORSKNINGSNYT // Studiet afdækker metoderne til at fremme fysisk aktivitet på forskellige arbejdspladser.
-
Fysioterapeut er ny vicedirektør på Bornholms Hospital
Både patienter og medarbejdere på Bornholms Hospital skal mærke en forskel. Det er ambitionen for Morten Østergaard, der er fysioterapeut og ny vicedirektør på Bornholms Hospital.