Første skridt mod en arbejdsgiverforening
Med flere ansatte i praksissektoren er tiden moden til at etablere en arbejdsgiverforening for klinikejere, mener hovedbestyrelsen.
Af to grunde. Den ene er, at hovedbestyrelsen i 2013 konkluderede, at debatten om regulering af praksissektoren havde afdækket et behov for aftaler om løn- og arbejdsforhold for ansatte i praksissektoren. Repræsentantskabet nikkede i 2014 til, at der skal indgås overenskomster på området, og etablering af en arbejdsgiverforening vil give en modpart at forhandle med.
Den anden grund er, at stadig større klinikker med flere ansatte stiller større krav til en professionel rådgivning af begge parter og en tryghed for både arbejdsgivere og ansatte om, at interessehensyn ikke blandes sammen. De senere år har arbejdsgiverrådgivningen været varetaget af Tandlægeforeningen, men en medlemsundersøgelse viste i 2014, at oplevelsen af, at Danske Fysioterapeuter alligevel har en dobbeltrolle, svækker troværdigheden. Og det er ingen af parterne tjent med i længden, mener hovedbestyrelsen.
Medlemmer i begge foreninger
Hovedbestyrelsen fremlægger sit forslag til en model for en arbejdsgiverforening på det kommende repræsentantskabsmøde i november, men det er ikke her, den endelige beslutning skal træffes. Repræsentantskabet skal udelukkende drøfte spørgsmålet med henblik på, at beslutningen kan træffes på et ekstraordinært repræsentantskabsmøde i foråret 2017, når alle sten er vendt og debatteret på møder rundt i landet.
Der arbejdes på en model, hvor medlemmerne af arbejdsgiverforeningen er klinikejere, som samtidig er medlemmer af Danske Fysioterapeuter. Arbejdsgiverforeningen skal have sin egen bestyrelse bestående af klinikejere, og dens hovedopgaver vil være overenskomstforhandlinger med lønmodtagerorganisationer, individuel rådgivning og konfliktløsning.
Alt det, der er fælles for både arbejdstagere og arbejdsgivere skal blive i Danske Fysioterapeuter. Den fælles forening skal fortsat varetage de faglige og politiske interesser, den faglige udvikling, branding af faget osv., og også forhandlingen af sygesikringsoverenskomsterne skal blive i Danske Fysioterapeuter, men med en fast plads i forhandlingsudvalget til arbejdsgiverforeningen.
Også for klinikejere med lejere
Det var hovedbestyrelsens oprindelige ønske, at foreningen skulle etableres sammen med læger og tandlæger som en ”praksissektorens arbejdsgiverforening”, men det er ikke lykkedes. I stedet lægges der op til en arbejdsgiverforening kun for fysioterapeuter, men meldt ind i Dansk Erhverv, der blandt andet ved hjælp af sit korps på 40 jurister og advokater med speciale i ansættelsesret vil varetage sekretariatsfunktionen.
Også klinikejere uden ansatte, men med lejere er tænkt som medlemmer i arbejdsgiverorganisationen, mens Danske Fysioterapeuter fortsat vil tage sig af rådgivningen af lejerne.
Hvad kan en arbejdsgiverorganisation?
Hvad siger dem, det handler om?
Den videre proces
September – oktober 2016 Møder med interessentgruppen. Se hvem interessentgruppen er her.
November 2016 Drøftelse på repræsentantskabsmøde og regionale møder med præsentation af model for arbejdsgiverforening.
December 2016 – marts 2017 Forhandling med Dansk Erhverv om endelig model
Foråret 2017 Ekstraordinært repræsentantskabsmøde med henblik på endelig vedtagelse.