Debat: Lever ikke op til forventningerne
Overordnet set er det beklageligt, at Fysioterapeuten 2014, nr. 10,præsenterer en artikel der tilsyneladende refererer litteraturen ukritisk og tilfældigt, i samme nummer som et nyligt afsluttet PhD-projekt præsenterer samme områdes resultater, i en mere nuanceret retning. Dette gælder både det kliniske billede af patienter med subacromial Impingement Syndrome (SIS) og kliniske tests til scapula dyskinesi. Endvidere undrer det, at der under intervention, refereres til to tilfældige små studier (det ene endda et ukontrolleret studie) og ganske mangelfuldt, uden at der samtidig refereres til nyeste litteraturgennemgang fra Sundhedsstyrelsen [1](SST), der ikke har samme konklusion som denne artikel. Det er vigtigt at beskrive praksis i fysioterapi, og især hvor der ikke findes tilstrækkelig videnskabelig evidens. Men lige så vigtigt er det at beskrive den evidens, der findes, eller mangel på samme, så præcist og nøjagtigt som muligt. Og det er her artiklen ’Scapulær dyskinesi og relationen til impingement’ Rasmussen H, Bjørn-Andersen JB, Fysioterapeuten 2014, no. 10, ikke lever op til forventningerne.
For det første er det beklageligt, at der ingen referenceliste er til artiklen, så man har mulighed for hurtigt at tjekke resultaterne. Dette er dog ikke de to forfatteres skyld, men en opfordring til Fysioterapeuten til altid at bringe referencelister sammen med artiklerne.
Det beskrives, at formålet med artiklen er, at vise sammenhænge mellem Scapulær dyskinesi og SIS, og at det er ’velbeskrevet i litteraturen’, at scapulas stilling og bevægelse er ændret i den afficerede skulder hos SIS. Ja, men seneste systematiske reviews af Ratcliffe,13, [2] og Larsen, 14, [3] understøtter netop, at der på nuværende tidspunkt ingen klar sammenhæng er, da der kun i en mindre del af studierne er fundet kinematiske forskelle ml. SIS og raske. Og selvom der i disse få studier er fundet en forskellig scapula kinematik ved vi ikke, om størrelsen af denne overhovedet er klinisk relevant, dvs. vi kender ikke den mindste kliniske relevante forskel.
Der beskrives også, at ’der er fundet specifikke aktiveringsmønstre i trap 3 og SA hos SIS sammenlignet med raske’, men der er ingen henvisning til det nyeste review af Struyf, 14, der rapporterer, at billedet heller ikke her er helt så entydigt, som man hidtil har troet, og at der generelt ingen konsensus er mht. muskelrekrutteringsmønster og timing. Dette underbygges også af et tidligere review af Chester, 10, [5] som ligger på linje med det nyere eksperimentelle studie af Larsen, 14, [6], der ikke kunne påvise ’kendte’ forskelle i en ’normal/blandet’ impingement-population, som nok er det mest almindelige billede i klinikken. Sammen med bl.a. Ludewig, 00 [7] påpeger dette studie ligeledes, at de skulderblads-stabiliserende muskler med sandsynlighed spiller forskellige roller under forskellige bevægelsesopgaver og i forskellige SIS patientgrupper.
Ved henvisning til kliniske metoder til kvantificering af scapulær dyskinesi nævnes, at der ingen golden standard findes, hvorfor øjemålsmålinger kan anbefales. Igen henvises der til et tilfældigt udvalgt studie af McClure, 09, [8], hvor reliabiliteten af en Scapular Dyskinesis Test refereres som god, men som ud fra videnskabelige kriterier fra COSMIN-checklisten [9] i Larsen, 14, [3] vurderes som fair i forhold til den metodiske kvalitet. Der nævnes dog intet om de øvrige klinimetriske forhold af denne test, såsom validitet, hvilket er væsentligt i klinikken [10]. Testen vurderes dog at måle det den skal (kriterievaliditet), men sammenhæng til smerter eller mangel på samme (konstruktionsvaliditet), og evnen til at måle forandring over tid (forudsigelsesvaliditet og evnen til at måle ændringer), som ikke er undersøgt for nogle af de kliniske test indenfor scapula-området, refereres ikke som i Larsen, 14 [3]. Dette betyder, at vi faktisk ikke ved, om metoden kan registrere ændringer efter f.eks. en fysioterapibehandling.
I afsnittet ’Valg af intervention’ refereres ikke til den nyeste litteraturgennemgang fra SST, 13, [1] der konkluderer, at der kun er lav til moderat evidens for specifikke behandlingsmodaliteter. I stedet præsenteres to studier (tilfældigt udvalgte) af Struyf, 13, [11] og Worsley, 13, [12], der begge er meget små studier, og det sidste endda et ukontrolleret studie, dvs. uden kontrolgruppe. Udover at referere til få og tilfældige studier refereres kun til en positiv effekt på selvrapporteret skulderfunktion efter 9 uger (Struyf, 13) [11], men ikke at denne effekt forsvinder efter 12 uger ved interventionens ophør. Dernæst rapporteres kun om positive effekter af testene, men ikke, at det ikke gælder for alle testene. Der rapporteres også fejlagtigt, at der er signifikant øget opadrotation i interventionsgruppen, mens der i artiklen rapporteres, at der i de fleste af de scapulære målinger, hverken efter 9 uger el. 12 uger er signifikante ændringer. Et andet studie af Struyf, 14, [13] understøtter netop, at ingen af de almindeligt anvendte scapulære tests er prædiktorer for smerteudvikling, undtagen scapula- opadrotation med inklinometer, der var mindre for dem, der udviklede smerte 2 år efter. Altså ser denne test ud til at være en valid prædiktor for smerteudvikling, men kun i dette ene studie.
Det andet studie af Worsley, 13 [12], der refereres til, er et ukontrolleret studie med en kohorte på 22 patienter, med effektmåling kun efter 10 uger, og Worsley et al. understreger endda selv, at resultaterne kun kan give en indikation af interventionens effekt, men at effekten skal bekræftes i fremtidige RCT studier. Igen rapporteres kun om positive effekter (reduceret smerte og forbedret selvrapporteret skulderfunktion), som dog kun gælder for 1 af de 4 patient-rapporterede effektmål og med tvivlsomme resultater for de øvrige patient-rapporterede effektmål og for smerteændringer. Ydermere rapporteres om positive kinematiske ændringer, men ikke at der ingen forskel var i flere andre bevægeretninger.
I stedet for disse to tilfældige studier kunne man have refereret til RCT-kvalitetsstudier som Maenhout, 12,[14] Holmgren,12, [15] og Hallgren,14, [16]. Endvidere kunne der have været refereret til de nyeste beslutnings- og behandlingsalgoritmer fra Cools, 08, [17], Ellenbecker, 10, [18] og Cools, 14, [19], der foreløbig er de mest evidensbaserede på området.
Afslutningsvist kan det siges at der desværre er en del fejl og mangler og en noget ukritisk referering af litteraturen på dette område. Det er rigtig ærgerligt, og kan desværre have stor betydning for læserne af artiklen. Overordnet bør udgangspunktet for artikler i Fysioterapeuten og andre steder generelt være rapportering af nyeste systematiske reviews, evt. uddybet med de bedste/nyeste studier, der ikke er med i disse reviews. Det bør i hvert fald ikke udelukkende være tilfældige eller kun positive effektstudier, der refereres. Og under alle omstændigheder bør der refereres korrekt til de udvalgte studier. I denne kommenterede artikel er der desværre ingen henvisninger til de nyeste systematiske reviews.
Læs artiklen "Scapulær dyskinesi og relationen til impingement"
Svar fra faglig redaktør Vibeke Pilmark:
Fysioterapeutens redaktion beklager selvfølgelig, at vi øjensynligt har bragt en artikel, der ikke som ønskeligt har været fuldt opdateret på den nyeste viden og har fejlkonkluderet på nogle af de refererede studier. Artikler, der indsendes til Fysioterapeuten, bliver eksternt vurderet, men denne gang er der gået en del måneder fra indsendelse til endelig publicering, hvilket kan forklare, at artikler publiceret i 2014 ikke er kommet med i denne gennemgang. Hvad angår den manglende referenceliste i den trykte version af artiklen, er det et valg vi har truffet i Fysioterapeuten i lighed med andre tidsskrifter, der ikke trykker referencelister, men i stedet gør dem tilgængelige online. Der er således en referenceliste til artiklen, og der er henvisning til denne i artiklen. Det samme gælder i øvrigt referencelisten til ovenstående debatindlæg, der vil kunne findes ifm. med onlineversionen på fysio.dk/Fysioterapeuten.
Referencer
1. Health Mo: National Clinical guideline for diagnostics and treatment of patients with selected shoulder disorders. In. Edited by 1 v. Ministry of Health; 2013: p. 5-45.
2. Ratcliffe E, Pickering S, McLean S, Lewis J: Is there a relationship between subacromial impingement syndrome and scapular orientation? A systematic review. Br J Sports Med 2014, 48(16):1251-1256.
3. Larsen CM, Juul-Kristensen B, Lund H, Sogaard K: Measurement properties of existing clinical assessment methods evaluating scapular positioning and function. A systematic review. Physiother Theory Pract 2014, 30(7):453-482.
4. Struyf F, Cagnie B, Cools A, Baert I, Brempt JV, Struyf P, Meeus M: Scapulothoracic muscle activity and recruitment timing in patients with shoulder impingement symptoms and glenohumeral instability. J Electromyogr Kinesiol 2014, 24(2):277-284.
5. Chester R, Smith TO, Hooper L, Dixon J: The impact of subacromial impingement syndrome on muscle activity patterns of the shoulder complex: a systematic review of electromyographic studies. BMC musculoskeletal disorders 2010, 11:45.
6. Larsen CM, Søgaard K, Chreiteh SS, Holtermann A, B. J-K: Neuromuscular control of scapula muscles during a voluntary task in subjects with Subacromial Impingement Syndrome. A case-control study. J Electromyogr Kinesiol 2013, in revision.
7. Ludewig PM, Cook TM: Alterations in shoulder kinematics and associated muscle activity in people with symptoms of shoulder impingement. PhysTher 2000, 80(3):276-291.
8. McClure P, Tate AR, Kareha S, Irwin D, Zlupko E: A clinical method for identifying scapular dyskinesis, part 1: reliability. J AthlTrain 2009, 44(2):160-164.
9. Mokkink LB, Terwee CB, Patrick DL, Alonso J, Stratford PW, Knol DL, Bouter LM, de Vet HC: The COSMIN study reached international consensus on taxonomy, terminology, and definitions of measurement properties for health-related patient-reported outcomes. J Clin Epidemiol 2010, 63(7):737-745.
10. Tate AR, McClure P, Kareha S, Irwin D, Barbe MF: A clinical method for identifying scapular dyskinesis, part 2: validity. J Athl Train 2009, 44(2):165-173.
11. Struyf F, Nijs J, Mollekens S, Jeurissen I, Truijen S, Mottram S, Meeusen R: Scapular-focused treatment in patients with shoulder impingement syndrome: a randomized clinical trial. Clin Rheumatol 2013, 32(1):73-85.
12. Worsley P, Warner M, Mottram S, Gadola S, Veeger HE, Hermens H, Morrissey D, Little P, Cooper C, Carr A et al: Motor control retraining exercises for shoulder impingement: effects on function, muscle activation, and biomechanics in young adults. J Shoulder Elbow Surg 2012.
13. Struyf F, Nijs J, Meeus M, Roussel NA, Mottram S, Truijen S, Meeusen R: Does scapular positioning predict shoulder pain in recreational overhead athletes? Int J Sports Med 2014, 35(1):75-82.
14. Maenhout AG, Mahieu NN, De Muynck M, De Wilde LF, Cools AM: Does adding heavy load eccentric training to rehabilitation of patients with unilateral subacromial impingement result in better outcome? A randomized, clinical trial. Knee Surg Sports Traumatol Arthrosc 2012.
15. Holmgren T, Bjornsson Hallgren H, Oberg B, Adolfsson L, Johansson K: Effect of specific exercise strategy on need for surgery in patients with subacromial impingement syndrome: randomised controlled study. BMJ 2012, 344:e787.
16. Hallgren HC, Holmgren T, Oberg B, Johansson K, Adolfsson LE: A specific exercise strategy reduced the need for surgery in subacromial pain patients. Br J Sports Med 2014, 48(19):1431-1436.
17. Cools AM, Cambier D, Witvrouw EE: Screening the athlete's shoulder for impingement symptoms: a clinical reasoning algorithm for early detection of shoulder pathology. BrJ Sports Med 2008, 42(8):628-635.
18. Ellenbecker TS, Cools A: Rehabilitation of shoulder impingement syndrome and rotator cuff injuries: an evidence-based review. Br J Sports Med 2010, 44(5):319-327.
19. Cools AM, Struyf F, De Mey K, Maenhout A, Castelein B, Cagnie B: Rehabilitation of scapular dyskinesis: from the office worker to the elite overhead athlete. Br J Sports Med 2014, 48(8):692-697.
Debatindlægget er skrevet af:
Camilla Marie Larsen,
1) Post.doc, Ph.d., CSS, fysioterapeut, Forskningsenheden for Muskuloskeletal Funktion og Fysioterapi, Institut for Idræt og Biomekanik, Syddansk Universitet, Odense.
2) Videnskabelig medarbejder, Forskningsenheden i Området for Sundhedsuddannelser, University College Lillebælt, Odense.
Birgit Juul-Kristensen,
1) Lektor, Ph.d., fysioterapeut, Forskningsenheden for Muskuloskeletal Funktion og Fysioterapi, Leder af Center for Forskning i Handicap og Bevægelsesfremme, Institut for Idræt og Biomekanik, Syddansk Universitet, Odense.
2) Professor, Bergen University College, Institut for Ergoterapi, Fysioterapi og Radiografi, Afdeling for Helsevidenskab, Norge.
Du skal logge ind for at se kommentarer og selv kommentere
Log ind
Er du endnu ikke medlem? Bliv medlem i dag og få fuld adgang til fysio.dk, og gør brug af vores mange medlemsfordele.