Løn og faglig udvikling
Langt de fleste offentligt ansatte fysioterapeuter ved det godt allerede: Der bliver sparet på sygehuse og i kommuner, kvaliteten og servicen er under pres, og gode kolleger bliver afskediget, eller vakante stillinger bliver ikke genbesat. Skiftet fra opgangs- til sparetider er sket meget hurtigt, og det er en vanskelig tid for den offentlige sektor.
Det er på den baggrund, at Danske Fysioterapeuter sammen med resten af Sundhedskartellet i øjeblikket drøfter og prioriterer krav til de kommende overenskomstforhandlinger. Den 22. november udveksler vi kravene med arbejdsgiverne, og umiddelbart efter holder vi det første politiske forhandlingsmøde.
Sidst vi lavede den øvelse var for tre år siden. Dengang var samfundsøkonomien en helt anden, og resultatet blev en historisk god overenskomst, dog efter en strejke på 59 dage. Nu står vi med en stram økonomi, hvor væksten i den private sektor er bremset så brat, at lønningerne på det offentlige område er steget mere end i den private sektor. Det betyder, at vi som følge af reguleringsordningen starter med at ”skylde” arbejdsgiverne. Det har vi aldrig prøvet før.
Vi har været vant til, at en ny overenskomst betød mindre forbedringer for nogle grupper af fysioterapeuter, og større forbedringer for andre. Men dog forbedringer. Denne gang kan vi risikere, at økonomiske forbedringer for udvalgte grupper vil betyde direkte lønnedgang for andre. Den situation vil vi meget nødig udsætte vores medlemmer for. Derfor er målet også meget klart. Vi vil arbejde for, at alle får sikret reallønnen!
Men vi vil også forsøge at være kreative for at kunne forbedre rammerne for det sundhedsfaglige arbejde, så vi sikrer kvalitet og udvikling i arbejdet. Derfor stiller vi krav om, at der skal udvikles metoder til, hvordan uddannelse, forskning og innovation kan indgå som en naturlig og kontinuerlig del af arbejdet. Der skal i det daglige arbejde være plads til at søge og udvikle viden og finde bedre, mere effektive og mindre indgribende måder at behandle på. Det er også i arbejdsgivernes interesse. Vores opgave er så at sikre, at rammerne for det sundhedsprofessionelle arbejde er i orden.
Selv om økonomien er stram, vil jeg også gerne sende et klart signal til arbejdsgiverne: Danske Fysioterapeuter vil altid gerne være med til at finde løsninger for sundhedsvæsenet. Vi vil også gerne påtage os et ansvar i økonomisk vanskelige tider. Men det vil være uklogt at benytte anledningen til at gennemtrumfe forringelser for dedikerede, loyale ansatte. Vi har nemlig et fælles ansvar for at sikre, at vi ikke havner i en opslidende konflikt en gang til.
Johnny Kuhr
Formand for Danske Fysioterapeuter
Du skal logge ind for at se kommentarer og selv kommentere
Log ind
Er du endnu ikke medlem? Bliv medlem i dag og få fuld adgang til fysio.dk, og gør brug af vores mange medlemsfordele.