Artikel fra Fysioterapeuten

Tidligere numre

Leder: Stærke aftaler

Formand Tina Lambrecht reflekterer over forbedringerne i de nye overenskomstaftaler.

5,4 procent mere i løn over de næste tre år. Det er det vigtigste resultat i de nye overenskomstaftaler, der kommer til at gælde for fysioterapeuter ansat i kommuner og regioner. 

I samme periode forventer økonomerne, at priserne vil stige 4,8 procent. Så aftalerne betyder efter al sandsynlighed, at der kommer små, men reelle lønstigninger.

Vores medlemmer gør hver dag et kæmpe stykke arbejde for at gøre livet bedre for borgere og patienter. Derfor har det været helt afgørende for os at sikre, at medlemmerne ikke får mindre for at gå på arbejde. Det er heldigvis lykkedes.

Der er også blevet plads til en række andre forbedringer. Det er lykkedes at få ligestillet kandidatuddannede fysioterapeuter med andre akademikere. Det betyder blandt andet, at de fremover får samme pension.

Der er også aftalt, at pension og frit valg-mulighederne stiger med cirka 0,40 procent. Det lyder ikke af så meget, men over et arbejdsliv får det stor betydning for, hvordan pensionisttilværelsen bliver.

Og så er komme der fokus på fagligheden. I kommunerne skal der laves projekter om demente borgere og om rehabilitering. På det regionale område er der afsat 14 millioner til en forsknings- og udviklingspulje. Vi ved fra tidligere, at fysioterapeuter er gode til at få del i den slags projektpenge. Så der er muligheder for mere fysioterapirelevant udvikling og forskning.

Fremover får fædre endvidere ret til en ekstra uges barsel med løn. På det kommunale område har vi også opnået bedre arbejdstidsbestemmelser, mens et projekt skal undersøge vilkårene for de mange selvtilrettelæggere.

Der er dog også ting i aftalen, som ikke har groet i vores have. Det gælder særligt det såkaldte privatlønsværn, som ændrer på reguleringsordningen, så offentlige lønninger ikke kan stige mere end de private. Det har været helt afgørende for arbejdsgiverne at få privatlønsværnet med i aftalen.

Alt i alt synes jeg dog, at vi har fået forhandlet os frem til gode aftaler. Men i sidste ende er det selvfølgelig alle jer fysioterapeuter, der arbejder i kommuner og regioner, der bestemmer, om de er gode nok. Det er nemlig jer, der skal sige ja eller nej til aftalerne.

Ved fagbladets deadline var det desværre ikke muligt at sige, hvornår afstemningen går i gang. Det skyldes, at ikke alle organisationer er færdige med at forhandle. Men når de sidste dele forhåbentlig falder på plads, vil alle stemmeberettigede modtage et brev med en kode til den elektroniske afstemning.

 


Tina Lambrecht
Formand for Danske Fysioterapeuter