”Hold dig i ro og ti stille”
DET ER SIMPELTHEN så smart: Ved indgangen til afdelingen står en terminal med en scanner, som man kører sit sundhedskort igennem, og vips er ankomsten registreret og beskeden ”Tag plads i venteværelset” kommer frem på displayet.
Måske er det også lige smart nok. Inddragende er det i hvert fald ikke, for der kunne lige så godt have stået ”hold dig i ro og ti stille”. Det mener fysioterapeut og klinisk underviser på Aarhus Universitetshospital Mette Karlskov, der i forbindelse med sin master i sundhedsantropologi har beskæftiget sig med inddragelse af patienter, med særligt fokus på det fysiske rum.
”Et hospital er en institution, hvor man mister dele af sin identitet – for nogle patienter må det være som at lande på månen. Det fysiske rum kan være mere eller mindre inviterende og betyder meget for, om man bliver parkeret i en rolle som statist, eller man føler sig inddraget og kommer med omkring bordet, hvor beslutningerne træffes. Hvis de fysiske rammer er passiviserende kan det være svært at ændre tankesættet hos både patienter og sundhedspersonale”, siger Mette Karlskov, der har arbejdet på hospitalet i 15 år, og som i forbindelse med indsamlingen af observationer til sit masterprojekt blev klar over, at hun var blevet fuldstændig blind over for de fysiske rammer.
Det er svært at få et billede af patientens præferencer, hvis samtalen om dem skal foregå på gangen eller i en flersengsstue, så gennembruddet kommer måske først for alvor, når de nye supersygehuse med enestuer er en realitet, gætter hun.
”Men efter at være blevet bevidst om det, inddrager jeg nu patienten, hvis jeg fx skal koordinere noget med en sygeplejerske. Men kun hvis det giver mening og i det omfang, patienten kan gabe over det, for det skal også være muligt at slippe ansvaret. Vi skal finde en balance, så vi fremmer brugerinddragelse, men med respekt for, at patienten jo ikke er kommet for sjov, men fordi hun har brug for hjælp”.
DET BRUGERINDDRAGENDE HOSPITAL
Samarbejdsprojekt mellem Aarhus Universitetshospital, Videnscenter for Brugerinddragelse (ViBIS) og Aarhus Universitet.
I 18 afdelinger udvikler man brugerinddragelse ved hjælp af to evidensbaserede metoder: Fælles beslutningstagning (afdækning og anvendelse af patientens præferencer) og Brugerstyret behandling (behandling på patientens præmisser). Hensigten er, at erfaringerne skal sprede sig til hele hospitalet og ad den vej til resten af landet. Projektet løber over fire år (2014-2018).
DANSKE FYSIOTERAPEUTER MENER
Også Danske Fysioterapeuter har taget dagsordenen om patientinvolvering til sig. Respekten for patientens selvbestemmelse har i årevis været et af de grundlæggende principper i Danske Fysioterapeuters etiske retningslinjer, men hovedbestyrelsen vedtog i januar et sæt anbefalinger, der kan få selvbestemmelsen i spil i form af involvering af patienter og pårørende.
Her slås det fast, at systematisk involvering af patienter og pårørende er et grundlæggende etisk og demokratisk princip, og at systematisk involvering en forudsætning, hvis sundhedsvæsenets ydelser skal skabe reel værdi for patienterne inden for en samfundsmæssig bæredygtig ramme.
Hovedbestyrelsen kommer med en række anbefalinger, bl.a. at:
- Patienter (og pårørende, hvis patienten ønsker det) skal involveres i valg vedrørende behandling og forløb og med respekt for patientens behov og ressourcer.
- Der skal desuden ske inddragelse på det organisatoriske plan, så repræsentanter for patienter og pårørende inddrages i beslutninger om udvikling af ydelser og organisering i sundhedsvæsnet.
- Fysioterapeuten skal stille sin viden til rådighed, tilpasset den enkeltes behov og forståelse af sundhed og sygdom.
- Patientinvolvering må ikke være en spareøvelse, men skal bidrage til en oplevelse af høj patientoplevet og faglig kvalitet.
- Fysioterapeuter skal bruge veldokumenterede metoder og redskaber til systematisk involvering af patienter og pårørende, og der skal udvikles redskaber, der kan imødegå for eksempel sproglige eller kognitive udfordringer.
KILDE: HOLDNINGSPAPIR VEDRØRENDE PATIENT- OG PÅRØRENDEINVOLVERING.
VEDTAGET I HOVEDBESTYRELSEN JANUAR 2016
Læs mere: fysio.dk/om-os/det-mener-vi/holdningspapirer/
Andre artikler om inddragelse
Du skal logge ind for at se kommentarer og selv kommentere
Log ind
Er du endnu ikke medlem? Bliv medlem i dag og få fuld adgang til fysio.dk, og gør brug af vores mange medlemsfordele.