Det er ikke farligt at træne under graviditet
Gravide skal gerne være fysisk aktive 150 minutter om ugen, fordi det regulerer vægtstigning, forebygger forhøjet blodtryk og diabetes samt forbedrer søvn, humør og fysisk form. Alligevel falder aktivitetsniveauet drastisk hos kvinder, når de bliver gravide. Det kan skyldes frygt for, at træning og fysisk aktivitet kan være farligt, når man er gravid.
Tema: Fagkongres 2022
Mere end 1000 fysioterapeuter mødtes til Fagkongres22, hvor de lyttede til 240 oplæg fra internationale og danske forskere og eksperter.
I temaet her præsenterer vi et lille udpluk: Lene Vase fortæller om placeboeffekten, Anna Luise Kirkengen deler sin viden om psykiske traumer, og Thomas Maribo og Anders Vinther giver gode råd til valg af måleredskaber.
Det fortalte Kari Bø, der er professor ved Institut for idrætsmedicinske fag, Norges Idrætshøjskole, ved symposiet om graviditet og fysisk aktivitet. Hun lagde vægt på, at graviditet faktisk er en særlig mulighed for sundhedsindsatser, da mange kvinder er ekstra motiverede for at gøre en indsats for deres sundhed under graviditet.
Et andet budskab fra hendes foredrag er, at der findes falsk vejledning på sociale medier om delte mavemuskler (rectus diastase). Her advarer man fejlagtigt gravide mod at lave visse øvelser, hvilket kan skræmme kvinderne fra ellers sund bevægelse.
Kari Bø understreger, at der mangler forskning vedrørende både behandling og forebyggelse af delte mavemuskler. Det er endnu uvist, om delte mavemuskler udgør et helbredsproblem, men forskning viser, at det forekommer hos 27-100 procent af gravide kvinder.
Du kan se Kari Bøs præsentation på video på engelsk på fagkongres22.dk under symposiet "Graviditet og fysisk aktivitet" i programmet.
Du skal logge ind for at se kommentarer og selv kommentere
Log ind
Er du endnu ikke medlem? Bliv medlem i dag og få fuld adgang til fysio.dk, og gør brug af vores mange medlemsfordele.