Artikel fra Fysioterapeuten

Tidligere numre

Et opgør med koncepterne

Manglende evidens for koncepter inden for det neurologiske og muskuloskeletale område, dyre selvfinansierede kurser og sparsom kritisk stillingstagen præger fysioterapeuters tilgang til koncepter. To forskere opfordrer ud fra hvert deres ståsted fysioterapeuter til at gøre op med koncepterne.
Foto: ThinkStock

Er koncepterne i fysioterapi et problem? Det mener fysioterapeut, ph.d. Jakob Lorentzen og cand.scient. ph.d. Anders Nedergaard. De har begge uafhængigt af hinanden taget fat på en diskussion af koncepter inden for neurologien som neurodynamik og Bobath og muskuloskeletale koncepter som McKenzie, Mulligan og osteopati.

I to interviews i Fysioterapeuten nr. 5 2012 opfordrer de fysioterapeuter til at gøre op med koncepterne.

Forklaringsmodellerne holder ikke

Det er især evidensen for de forklaringsmodeller, der ligger til grund for koncepterne, som de to forskere sætter spørgsmålstegn ved. Jakob Lorentzen har i forbindelse med sin ph.d. undersøgt, om neurodynamik kan dæmpe spasticitet. Det viste sig i dette projekt, at neurodynamik ikke havde større effekt end placebo. Jakob Lorentzens resultater skriver sig ind i en række andre forskningsresultater, der heller ikke har kunnet påvise effekt af neurodynamik.

Læs interview med Jakob Lorentzen

Anders Nedergaard har som forsker inden for idrætsmedicin arbejdet tæt sammen med fysioterapeuter. Han sætter på sin blog, kropblog.dk, fokus på de mange koncepter i fysioterapi. Han er især bekymret for den lukkede kursussfære, disse koncepter formidles i. Dyre selvbetalte kurser er ifølge Anders Nedergaard ikke befordrende for en kritisk tilgang.

Læs interview med Anders Nedergaard 

Læs Anders Nedergaards blogindlæg "Har fysioterapifaget et problem?"