Vi vil have et bedre overblik over benamputationer
Hvad forsker du i?
I det her projekt har jeg fokus på patienter, der har fået en større benamputation. Det vil sige fra underbenet og op. Det er en skrøbelig gruppe med en høj dødelighed. Vi vil have et bedre overblik over benamputationer, og hvordan det går dem. Derfor ville vi lave en database, hvor man kan følge kvaliteten af behandlingen til patientgruppen. Vi har nu etableret en kommunal database, kaldet Pro-Amp, for borgere, der bliver tilbudt en protese og følger et kommunalt genoptræningsforløb. Den er prøvet af i Aarhus, Lolland og Københavns Kommune. Det er gået rigtig godt, og nu er den ved at blive udbredt til andre kommuner. I et andet initiativ arbejder jeg på at etablere en regional database til hospitalerne. På sigt er det planen, at de to databaser skal samkøres.
Hvordan gør I?
Når en borger bliver henvist til et proteseforløb, skal de give samtykke til, at deres data må komme i databasen. Kommunerne har forskellige forløb. Men vi har fastlagt en række test, som borgeren skal udføre på nogle faste tidspunkter i forløbet. Der er f.eks. spørgeskemaer og funktionstest. På den måde får vi en standardiseret måde at monitorere, hvordan borgernes forløb går, og hvilke ændringer der sker undervejs i deres funktionsevne.
Hvad håber du kommer ud af det?
Jeg håber, at kvaliteten af den behandling, der bliver givet i de forskellige kommuner, bliver øget. Det giver også nogle forskningsmuligheder, og vi kan måske få et mere kvalificeret bud på, hvordan et forløb efter en benamputation skal se ud. Eksempelvis hvis kommune A har et tilbud, som vurderes at være bedre end i kommune B, så kan vi undersøge, om det også afspejler sig i de data, som bliver indsamlet i databasen.
Om projektet
Tidshorisont
Pro-Amp-projektet begyndte i 2020, og i 2021 blev den kommunale database testet for første gang. Den regionale database, Dan-Amp, er i gang med at blive etableret.
Finansiering
Dan-Amp har modtaget 500.000 kroner fra Region Sjælland og Region Syddanmarks forskningspulje.
Samarbejdspartnere
Bispebjerg- og Frederiksberg Hospital, Aarhus Universitetshospital, Aarhus, Lolland og Københavns Kommune samt universiteterne AU og KU er samarbejdspartnere.
Professor Inger Mechlenburgs forskningsgruppe med fysioterapeut og ph.d.-studerende Lisa Reimer på AUH administrerer Pro-Amp. Projektet blev startet efter et samarbejde mellem Inger Mechlenburg, Morten Tange Kristensen, fysioterapeut Kajsa Lindberg, Københavns Kommune og fysioterapeut, Bjarne Sommer Sørensen, fysioterapeut, Jesper Severins Eliassen og leder af Genoptræningscentret, Linda Vestergaard Petersen, Ortopædisk Genoptræningscenter, Aarhus Kommune. Senere blev Jan Arnholtz Overgaard, Udviklingsfysioterapeut og Ph.d.-studerende ved SDU, Decentral Enhed for Rehabilitering, Team Træning, Lolland Kommune, Forskningsenheden PROgrez, Afdeling for Fysio - og Ergoterapi, Næstved-Slagelse-Ringsted Sygehuse også en del af Styregruppen.