Et fald kan føre til en ond cirkel af isolation
Op mod en tredjedel af alle danskere over 65 år falder mindst én gang hvert år. Jo ældre, man er, jo mere falder man: Blandt de 80+-årige oplever halvdelen at falde hvert år. De mange fald har store konsekvenser, både samfundsøkonomisk og for den enkelte: 60 procent af dem, der falder, får en skade, og fald er årsag til 75 procent af alle skadestuekontakter fra ældre borgere.
En af de alvorlige skader, der rammer mange, er hoftebrud – hele 95 procent af hoftebruddene skyldes fald, ifølge Sundhedsstyrelsen. Hvis en person er faldet én gang, er der en stærkt øget risiko for, at det sker igen. Derfor er det relevant at arbejde med at forebygge fald, forklarer Line Krogh Elmer, fysioterapeut på Center for Faldforebyggelse i Aarhus Kommune.
“Bekymringen for at falde fylder meget hos nogle ældre. Den kan føre til, at de undlader at deltage i aktiviteter, som de egentlig godt kunne være med i. Det kan blive en ond cirkel, hvor de bevæger sig mindre og har færre sociale kontakter, og det fører til en større risiko for at falde. Vi skal bryde den onde cirkel,” forklarer hun.
Bredt ud med forebyggende indsats
Center for Faldforebyggelse blev etableret i januar 2023. Her er fire fysioterapeuter ansat, og et borgerpanel giver input til centrets arbejde.
Aarhus Kommune forsøger at nå bredt ud til alle ældre, der er bekymrede for at falde, er faldet tidligere eller har gang- og balanceproblemer. Også dem, som kommunen ikke har haft kontakt til i forvejen. Målet er at mindske faldrisikoen gennem borgeruddannelse og forebyggende træning.
De fire fysioterapeuter på centret tager blandt andet ud i kommunens Folkehuse (lokalcentre) og holder oplæg og kurser om at forebygge fald, ofte med efterfølgende fælles træning eller gåture. Desuden står centret for træningsforløb på små og lidt større hold inde og ude i naturen. Der arbejdes hele tiden på at gøre indsatsen synlig, så flest mulige kender tilbudet.
“Vi får deltagere mange steder fra, ofte kvinder, og vi vil gerne have lidt mere fokus på mændene. Vi har 18-20.000 fald årligt i kommunen, og der er formentlig et stort mørketal. Hvis vi kan undgå nogle af de fald, er der meget livskvalitet at vinde for de ældre og mange penge at spare,” siger Line Krogh Elmer.
Angsten for fald skal håndteres
Fysioterapeuterne i Aarhus står ikke kun for den fysiske faldforebyggende træning, men har også fokus på den mentale del, fortæller Line Krogh Elmer:
“Der er mange psykologiske aspekter knyttet til bekymringen for at falde. De ældre oplever, at de mister kontrol over hverdagen, fordi de er usikre på, om de kan være med i de aktiviteter, de plejede at deltage i. Der opstår en konflikt i selvforståelsen mellem den, de var, og den, de nu føler sig som,” fortæller hun.
“Mange føler, at de fjumrer rundt, når de er tæt på at miste balancen, og de synes, det er pinligt: ‘Tror andre, at jeg er fuld? At jeg ikke kan tage vare på mig selv?’ Nogle vil ikke have en rollator, for ‘så føler jeg mig gammel’. Som fysioterapeuter håndterer vi borgernes bekymring for at falde – kropsligt. Men det er også relevant at bakke op med andre metoder, og derfor har vi allieret os med Psykologisk Institut på Aarhus Universitet,” fortæller hun.
Det er nemlig en vigtig erfaring, at bekymringen for at falde skal håndteres i løbet af de otte uger lange træningsforløb, som centret afholder. Ellers fortsætter borgerne bagefter med at undlade at deltage i forskellige aktiviteter, og så kører den negative spiral igen.
En del af indsatsen består derfor i at få borgerne i gang med social eller fysisk aktivitet, som de kan fortsætte med efter træningsforløbet.
35 borgere, der havde deltaget i otte ugers faldforebyggende træning på Center for Faldforebyggelse i Aarhus, blev spurgt, om de blev mere socialt aktive, faldt mindre og følte sig mindre bekymrede efter forløbet.