Artikel fra Fysioterapeuten

Tidligere numre

En times træning gør underværker

STILLING // Jakob Holst arbejder på Golfklinik Danmark i Vejle, hvor han hjælper golfspillere på amatør- og eliteplan med at forbedre deres præstationer. Han tror, at fysioterapeuter i fremtiden vil få flere jobs i golfverdenen.
"Mange amatørspillere er livsnydere, der ikke nødvendigvis er i topform, så bare en times træning om ugen kan gøre, at de får mere pondus i deres slag," fortæller fysioterapeut Jakob Holst. Foto: Tor Birk Trads

Hvad laver du?

Jeg behandler og træner golfspillere på alle niveauer i Golfklinik Vejle. Mine patienter spænder fra den 50-årige amatør med ondt i ryggen til elitespilleren.

Derudover underviser jeg i golffitness, som er styrke- og konditionstræning, der skal forbedre golfspilleres præstationer. Det er vildt motiverende, så meget man kan rykke en spiller alene ved at træne med dem i et fitnesscenter.

Hvordan kan man det?

At svinge en golfkølle er en ret unik bevægelse, som kræver stor bevægelighed omkring rygsøjle og hofter og styrke fra ben- og mavemuskulatur. Mange amatørspillere er livsnydere, der ikke nødvendigvis er i topform, så bare en times træning om ugen kan gøre, at de får mere pondus i deres slag. I praksis betyder det måske, at de pludselig kommer over den sandkasse på golfbanen, som altid har drillet dem før.

Hvordan spiller golf en rolle i træningen?

Vi prøver at få øvelserne til at lugte lidt af golf ved at inddrage de overkropsdrejninger, man laver i spillet. Så i stedet for at lave en almindelig lunge, laver vi en lunge kombineret med rotationer. Derudover bruger vi mange elastikøvelser, som træner kroppen i golfrelaterede bevægelser under belastning. Og det er så fedt, at alle deltagere deler hobby. Snakken falder hurtigt på, hvor og hvornår man sidst spillede, og der opstår sågar nye golfvenskaber.

Hvad er udfordringen ved målgruppen?

Mange er så golfliderlige, at de ikke kan holde sig fra banen, når de har skader. Så snart de mærker en lille forbedring i deres tilstand, skruer de helt op for træningen, selvom jeg har rådet dem til at gå langsomt frem. Som fysioterapeut irriterer det mig lidt, men jeg gjorde vist nøjagtigt det samme, da jeg selv spillede golf på eliteplan. Så jeg tager det stille og roligt og hjælper dem med at lave en ny genoptræningsplan.

Hvilke skader ser I?

Vi ser flest skader i lænderyg, men også i albue og skulder. Oftest som følge af overbelastning eller dårlig svingmekanik. For at kortlægge patienternes fysiske styrker og svagheder, så jeg kan korrigere deres bevægelser, laver jeg en golfbodytest, udviklet af mine chefer i Golfklinik Danmark. Det er en timelang screening med 25 golfrelevante test, for eksempel en hoppe- og rotationstest.

Er golfviden nødvendig i dit job?

Jeg får nok nogle pluspoint hos elitespillerne, fordi jeg selv har spillet på ungdomslandsholdet. Men når vi snakker golffitness og behandling af motionister, kan alle terapeuter være med. Det kræver bare, at de sætter sig lidt ind i biomekanikken bag golfsvinget. Vi ser heldigvis, at flere og flere golfspillere forbinder deres sport med fysisk træning, og at golftrænerne har fået øjnene op for vores evner, så jeg tror bestemt, at der bliver plads til flere fysioterapeuter i feltet i fremtiden.