Artikel fra Fysioterapeuten

Tidligere numre

”Rigtig mange føler sig usynlige, når de bliver over 70”

STILLING // Da Julie Skov og Majken Nørregaard var fysioterapeutstuderende, åbnede de en klinik til ældre. Det blev til SMART-LIV, som ikke kun fokuserer på fysisk træning, men også socialt samvær. Her kan de ældre motionere, drikke kaffe og spille spil.
Julie Skov (th) og Majken Nørregaard (tv), fysioterapeuter og indehavere af en selvstændig klinik SMART-LIV. Foto: Linda Johansen.

Hvad laver I?

Vi blev færdiguddannede i januar i år. I november åbnede vi vores egen klinik, mens vi skrev bachelor. Vi har begge to været i praktik på Næstved Sundhedscenter, hvor vi fik ideen. Vi syntes, at der manglede et tilbud til de ældre, der havde været i genoptræningsforløb og gerne ville fortsætte med at træne, men ikke havde et sted at gå hen.

Hvordan ser en normal arbejdsdag ud?

Vi åbner dørene klokken ni og har det første hold klokken halv ti. Vi har fire-fem hold af tre kvarter om dagen. Det er alt fra hofte-knæ-hold, puls og styrke til dans og stoleyoga. Vi har primært holdtræning. Men vi hjælper også med individuel træning, hvis der er nogen, som har lyst til det. Vi har nogen medlemmer, som er her hele dagen og tager alle hold.

Hvorfor valgte I at arbejde med ældre?

Ideen opstod under vores praktik. Der kommer flere og flere ældre. Men det er, som de ældre går lidt i glemmebogen. Det kunne vi også mærke på studiet; det er ikke de ældre, man bliver fysioterapeut for. Men for os har det været virkelig fedt. Vores medlemmer er tit alene hjemme ved deres fjernsyn. Så vi har lavet et socialt miljø i klinikken, hvor vi drikker kaffe og spiller spil sammen. For os er mental sundhed lige så vigtigt som fysisk sundhed. Vi engagerer os i motion og samvær i en blanding. Vi skal have det godt, og vi skal grine hver dag.

Hvordan er det at arbejde med ældre?

Det er så givende. De har sindssygt meget livserfaring, og de er så søde. Vi har da også hjulpet med at skifte simkort på telefoner og oprette MitID. Rigtig mange føler sig usynlige, når de bliver over 70. Det er en slags venteposition, indtil de ikke er her mere. Og de er enormt taknemlige over, at to unge mennesker har valgt den her vej. Det er en vildt spændende gruppe. På otte-ni måneder har vi set mange tabe sig og blomstre op. Det er helt sindssygt. Vores ældste medlem er 98, og vi har 80-årige, der ligger i planke i 1,5 minut. Og Rita, vores medlem med Parkinson, har løbet for første gang i seks år.

Stilling-main2.jpg
"Vi har 100 reklamesøjler gående rundt i Næstved. Vi kunne aldrig være nået så langt ud uden dem.
Det er en kæmpe hjælp." Foto: Linda Johansen.

Hvordan har det været at blive selvstændig?

Det har været sjovt og hårdt. I tre måneder havde vi klinikken, samtidig med at vi studerede. Om dagen var vi i klinikken, og så skrev vi bachelor om eftermiddagen og aftenen. Det har været ekstremt hårdt, men også en fed rejse. Vi åbnede lige oveni corona, og så kom der en krig. Så vi kunne have startet på et bedre tidspunkt. Men nu står vi med over 100 medlemmer, og der er stadig tilgang midt i sommeren. Så det er virkelig positivt.

Hvilke udfordringer har I mødt?

Det har været stort at hoppe ud som selvstændig i et lokale på 1000 kvadratmeter. Der er en husleje fra dag et. Det kræver is i maven. Og det har været svært at finde ud af, hvordan vi skulle henvende os til vores målgruppe, som er plus 65. Vi gik rundt på gaden og stoppede folk. Vi holdt åbent hus og fik lavet flyers. Nu går det fra mund til mund, og vores medlemmer er gode til at tage en nabo, søster eller veninde med. Vi har 100 reklamesøjler gående rundt i Næstved. Vi kunne aldrig være nået så langt ud uden dem. Det er en kæmpe hjælp. Og nu er regnskabet ved at blive grønt.