Artikel fra Fysioterapeuten

Tidligere numre

”Man bliver simpelthen i godt humør af at være her”

Trine Rask-Nielsen er 26 år og arbejder på midtVask.
Foto: Claus Sjödin

Hvad laver du?

Jeg har brugt lang tid på at filosofere over, hvad jeg skulle sige, når folk spørger. Jeg svarer, at jeg er virksomhedsfysioterapeut, og at jeg arbejder på et vaskeri. Det jeg laver mest af er sundhedsfremme. Når jeg siger, at jeg arbejder på et vaskeri, bliver folk lidt underlige i hovederne, for det er ikke lige det, de forventer af en fysioterapeut. Desuden er det svært at beskrive kort, fordi jeg laver så meget forskelligt. Mange forbinder nok arbejdsmiljøarbejde med ergonomi, men det er kun en lille del af det, jeg laver. I øjeblikket er jeg for eksempel optaget af at beskrive vores strategi på forebyggelsesområdet, men jeg har også udredning og behandling af arbejdsrelaterede gener, træning, individuelle sundhedssamtaler og otte timers arbejde ugentligt i produktionen side om side med vaskeriassistenterne. Desuden har jeg en masse projekter som for eksempel visuel kommunikation i form af plakater og videoer med træning og øvelser, kortlægning af smerter og gener og samarbejde med Arbejdsmedicinsk klinik, fysioterapi- og kiropraktorklinik samt andre aktører på sundhedsområdet.

Hvorfor arbejder du i produktionen?

 Det er en filosofi her på stedet, at det gør alle, også eksempelvis lederne og dansklæreren (der er 31 forskellige nationaliteter på vaskeriet, red.). Alle arbejder med i produktionen en dag om ugen, og jeg har så spredt det ud over ugen for at komme ud i alle teams. Det giver et rigtig godt indblik i de udfordringer, der er ved arbejdet. Da jeg startede var jeg i oplæring tre uger i produktionen på fuld tid, og jeg var fuldstændig smadret, når jeg kom hjem.

midtVask:

midtVask under Region Midtjylland er Danmarks største vaskeri og vasker for sygehusene i den østlige del af regionen. De 160 ansatte håndterer 28 tons vasketøj pr. dag.

Det er hårdt arbejde, fordi man arbejder så meget foran kroppen og skal have øjnene på det, man laver, så det er otte timer med bøjet nakke, og det sætter sig. Jeg blev ret overrasket, da jeg i starten af min ansættelse blev opsøgt af en medarbejder med en ret tydelig bicepsseneruptur. Det havde vist været sådan i noget tid, men han kunne ikke rigtig sige, hvornår det var sket. Det fortalte mig noget om, hvilke gener nogle af medarbejderne går rundt med til dagligt. Men virksomheden har en ambition om at være Danmarks sundeste, og der er meget fokus på sundhedsfremme og forebyggelse.  Vi snakker meget om muligheden for træning i arbejdstiden - fysisk efteruddannelse - vi er ikke helt klar til det endnu, men jeg er sikker på, det kommer!

Hvordan havnede du i jobbet?

 Det er mit første job, og jeg synes virkelig, det er et drømme-fys-job, og jeg er vild med det, jeg laver, selvom arbejdsmiljøarbejde på ingen måde scorer højt på studerendes liste over fremtidige ønskejob. Jeg søgte jobbet, fordi jeg syntes, det så spændende ud, men jeg må indrømme, at jeg da studsede over, at jeg skulle arbejde med i produktionen. Stillingen blev oprettet i september 2013 som led i virksomhedens stræben efter at være Danmarks bedste inden for arbejdsmiljø, og jeg startede i løntilskud og er siden blevet fastansat.

Hvad er det bedste ved dit job?

Atmosfæren! Det er en virkelig harmonisk arbejdsplads, og man bliver simpelthen i godt humør af at være her. Det er fascinerende at møde mennesker med en helt anden baggrund, som oftest har meget lidt uddannelse, men som er så engagerede i deres job, glade for at gå på arbejde og optagede af at lære noget. Det gør det sjovt at lære fra sig i stedet for bare at belære. Og så er jeg vild med træning. Produktionsoperatøreleverne har fysisk træning som en del af deres uddannelse, og der er tilbud om holdtræning før og efter arbejdstid til alle andre og elastiktræning i arbejdstiden.

Hvad er det værste?

 Jeg lider lidt under, at jeg er alene. Indimellem kan man godt føle sig utilstrækkelig og spekulere på, om man gør det rigtigt, men jeg har en mentorordning med en erfaren fysioterapeut i en lignende funktion et andet sted på sygehuset, og overordnet er jeg bare rigtig glad for at være her, og jeg har daglig berøring med alt, hvad jeg finder interessant i faget: Undersøgelse, behandling, træning, undervisning, coaching, innovation, ledelse og meget andet.