Nød lærer enlig læge
Fra den 1. juli har praktiserende læge Thomas Kirk Kjærsgaard ene mand måttet tage sig af 4500 patienter. Den dag gik hans kompagnon nemlig på pension, og det har ikke været muligt at få en anden læge til at slå sig ned i Tårs, der ligger i Vendsyssel mellem Brønderslev og Hjørring.
Oprindeligt var de tre læger i lægehuset, men nu satser Thomas Kirk Kjærsgaard i stedet tværfagligt og har bemandet sit lægehus med sygeplejersker, social- og sundhedsassistenter og sekretærer, og derfor er fysioterapeut Birte Christensen nu trådt ind ad døren til lægehuset, hvor hun er at finde to timer om dagen, fem dage om ugen.
Inspirationen kom fra Bøvlingbjerg
Thomas Kirk Kjærsgaard har hentet inspiration hos Bøvlinglægerne i Bøvlingbjerg, der var de første til at imødegå lægemanglen med ansættelse af en fysioterapeut.
”Min kompagnon skulle lige vænne sig til tanken om at blive afløst af en fysioterapeut, men nu synes han, at det er en god ide”, fortæller Thomas Kirk Kjærsgaard, da Fysioterapeuten taler med ham og Birte Christensen kort før, det nye samarbejde træder i kraft.
De patienter, der vil blive tilset af Birte Christensen er patienter med ryggener med og uden udstråling og patienter med smerter i muskler og led.
”Og hen ad vejen regner jeg med, at det også bliver patienter med muskel- og skeletskader”, siger Thomas Kirk Kjærsgaard, der ikke kan afvise, at de to timer pr. dag kan blive til flere. ”Det er i hvert fald mere sandsynligt, end at de bliver færre”, vurderer han.
Birte Christensen arbejder normalt på en klinik i Hjørring, og hun kommer ikke til at tage brødet ud af munden på hverken sine kolleger dér eller på andre klinikker, forsikrer Thomas Kirk Kjærsgaard.
”Birte skal selvfølgelig ikke til at give vederlagsfri fysioterapi under lægeoverenskomsten. Hun skal gøre det, jeg ellers ville have gjort”, forklarer han.
”Jeg tror, det bliver enormt spændende. Jeg kan godt lide den fysioterapeutiske undersøgelse, det at udrede og lægge en plan”, fortæller Birte Christensen, der har forberedt sig på opgaven.
”Jeg har været på kursus i differentialdiagnostik og medicinske sygdomme hos Dansk Selskab for Muskulosketal Fysioterapi. Jeg kommer til at sidde på en forpost lidt længere fremme, så jeg er meget ydmyg og ved, at jeg skal være endnu mere opmærksom på røde flag end på klinikken, hvor lægen jo har sorteret i patienterne først”.
Thomas Kirk Kjærsgaard forventer ikke, at patienterne vil være skeptiske over at blive tilset af en fysioterapeut i stedet for af en læge.
”Der har jo været en tilsvarende udvikling med sygeplejersker i lægepraksis, og der er vel snart ikke en praksis, hvor der ikke er en sygeplejerske. Det har patienterne taget rigtig godt imod, og det forventer jeg også vil ske her”.
De to vil ikke ud med de nærmere detaljer vedrørende aflønning, men vil gerne fortælle, at Birte Christensen aflønnes som konsulent på timebasis, ”og jeg bliver kompenseret for mit omsætningstab”, som hun siger.
Samarbejdet vil fortsætte
Thomas Kirk Kjærsgaard lægger ikke skjul på, at det nye samarbejde er en nødløsning, men er ikke desto mindre overbevist om, at det vil fortsætte.
”Vi er i en del af landet, hvor det er meget svært at få praktiserende læger, og jeg regner ikke med, at der pludselig vil stå to læger og banke på for at komme med her. Hvis vi får gode erfaringer med samarbejdet, regner jeg bestemt med, at det bliver ved – også efter os”.
”Vi glæder os”, siger Birte Christensen og fortsætter: ”Det her er nyt og forholdsvis uprøvet, så vi må asfaltere vejen, mens vi går, men vi skal nok gøre det ordentligt, for der vil være andre, der skal gå på den efter os”.
Du skal logge ind for at se kommentarer og selv kommentere
Log ind
Er du endnu ikke medlem? Bliv medlem i dag og få fuld adgang til fysio.dk, og gør brug af vores mange medlemsfordele.