Artikel fra Fysioterapeuten

Tidligere numre

En blåstempling af praksis

Alle partier undtagen Socialdemokratiet står bag aftalen om ændring af autorisationsloven.
Illustration: Gitte Skov

Den forestående ændring af kiropraktorernes forbeholdte virksomhedsområde og ikke mindst sikringen af fysioterapeuters fortsatte mulighed for at anvende manipulationsbehandling er resultatet af en politisk aftale mellem alle partier i Folketinget, bortset fra Socialdemokratiet.

Havde politikerne lyttet til Sundhedsstyrelsens anbefalinger, havde sagen fået et andet udfald, men det har ikke givet anledning til at ryste på hånden, lyder det fra partiernes sundhedsordførere.

”Det er jo altid lidt specielt at skulle gå imod Sundhedsstyrelsens anbefalinger. Men det har i den her sag været påfaldende, så konservative Sundhedsstyrelsen har været i deres faglige skøn uden at skele til, hvordan lovgivningen ser ud i andre lande, og hvor stor risikoen er”, siger Peter Hvelplund fra Enhedslisten.

”Det har været et meget langstrakt forløb, men vi har haft et rigtig fint samarbejde med Danske Fysioterapeuter, som vi har kunnet sparre med undervejs, og jeg er glad for, at det er lykkedes et bredt politisk flertal at indgå en aftale, som vi kan være bekendt”, fastslår han.

Det er især Enhedslisten og Det Konservative Folkeparti, der har presset på for at få en aftale i hus, og den konservative sundhedsordfører Mette Abildgaard roser sundhedsminister Sophie Løhde for at have haft styrken at gå imod styrelsen, selvom hun har været ny på ministerposten.

”Det er klart, at når man går imod Sundhedsstyrelsens anbefalinger, skal man have gode grunde, men det mener jeg også, vi har haft i denne sag. Der er ingen andre sammenlignelige lande, der har en så restriktiv lovgivning, som den Sundhedsstyrelsen lagde op til. Og desuden er aftalen jo blot en blåstempling af det, der har været udført praksis gennem adskillige år, uden at det har haft negative konsekvenser for patienterne”.

Også Venstres Jane Heitmann understreger, at patientsikkerhed og tryghed er væsentlig, og hun lægger derfor vægt på, at det er aftalt at følge området tæt i tre år for at holde øje med en eventuel udvikling i klage- og erstatningssager.

Politikerne har gjort det før

Liselott Blixt, Dansk Folkeparti, minder om, at det ikke er første gang, et politisk flertal har sat trumf på over for Sundhedsstyrelsen.

”Det svarer jo til, dengang kiropraktorerne kom ind i varmen som en del af det autoriserede sundhedssystem. Det var heller ikke sket uden politikernes indgriben. Min holdning har været, at hvis lægen må, hvorfor så ikke fysioterapeuten? Jeg har selv gået hos både kiropraktor og fysioterapeut, og nogle gange glemmer jeg, hvem der er hvem. Men selvfølgelig har vi et ansvar for, hvad det er, vi går ud og blåstempler. Det er derfor, vi stiller krav om et vist uddannelsesniveau”.

Også Carolina Maier, Alternativet, har det godt med aftalen, fortæller hun. ”Men jeg synes, at det er vigtigt at understrege, at det har ikke bare har været en politisk mærkesag. Vi har kigget på udlandet og har i det hele taget stået på et solidt fagligt grundlag, så jeg synes, at det er godt, at ministeren har lyttet, og jeg er ikke bange på patienternes vegne – for så havde vi ikke gjort det”.

Har manglet faglig argumentation

Når May Britt Kattrup, Liberal Alliance, ikke har haft det svært med at overhøre den faglige argumentation fra Sundhedsstyrelsen, er det fordi, den ikke har været der, mener hun.

”Jeg mangler simpelthen dækning for, at det skulle være forbundet med risiko for patienterne at bryde det monopol. Jeg mangler argumentation og dokumentation for hvorfor”.

May Britt Kattrup tilføjer, at hun ellers gerne lytter til fagligheden, og at hun i andre sager har lyttet til Sundhedsstyrelsens faglige anbefalinger.

”Men i denne sag har det haft betydning, at ingen andre lande har så restriktiv en lovgivning. Og selvom antallet af patienterstatninger i Danmark ikke giver det fulde overblik, indikerer det heller ikke, at det skulle betyde mindre sikkerhed at ændre loven”, mener hun.

Jonas Dahl, SF, mener for så vidt slet ikke, at aftalen går imod Sundhedsstyrelsens anbefalinger – ”det er i hvert fald ikke mit indtryk, at det er noget, de direkte har frarådet”, siger han, og dermed er Socialdemokratiets Flemming Møller Mortensen den eneste sundhedsordfører, der ikke har sat sin underskrift på aftalen om en ændring af autorisationsloven.

”Vi er fuldt bevidst om fysioterapeuters kompetencer, men Sundhedsstyrelsen er landets højeste sundhedsfaglige myndighed, og så er det vanskeligt at gå imod deres anbefalinger. Vi har været med i forhandlingerne lige til det sidste, men har delt Sundhedsstyrelsens bekymringer særligt omkring øverste del af rygsøjlen, så derfor er vi ikke med”, forklarer han.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Lod Rod fra De Radikale, der også er med i aftalen.