Artikel fra Fysioterapeuten

Tidligere numre

Bedre ordning for færre penge

Henrik Nielsen, der er selvstændig fysioterapeut, er glad for den nye pensionsaftale mellem PFA og Danske Fysioterapeuter. For det er svært at få en god aftale alene.
Foto: Henrik Frydkjær

Læs også: "Privatansatte blive fattige pensionister"

Han er selvstændig fysioterapeut med klinik i Asnæs sammen med ægtefællen Susanne Grundtmann, der også er fysioterapeut. Men vi møder Henrik Nielsen på Østerbro i København, hvor han er i fuld gang med at sætte en lejlighed i stand, som parret har købt til deres datter, der netop er begyndt på jurastudiet.

”Det er en investering. Men det er da rart at kunne hjælpe sine børn samtidig,” siger han.

Henrik Nielsen og Susanne Grundtmann er nogle af dem, der har været forsøgskaniner for de pensionsrådgivere fra PFA, der skal vejlede medlemmer af Danske Fysioterapeuter om den nye aftale for selvstændige og privatansatte.

”Det er rart, at de kommer ud på klinikken. Jeg er så gammel, at jeg gerne vil kunne se folk i øjnene,” siger Henrik Nielsen.

Glad for ordningen

Henrik Nielsen har prøvet forskellige måder at spare pension op på. Blandt andet med en ordning i AP-Pension.

”De ville kun give 3 procent. Vi er ikke interessante i os selv som små selvstændige. Derfor kan jeg kun bifalde en kollektiv løsning. Det giver historisk det bedste afkast,” siger Henrik Nielsen.

Han er især glad for de dækninger, som den nye ordning kan give for tab af erhvervsevne og dødsfald. Især fordi dækningen følger med stigningen i pensionsalderen.

”Der er bedre dækning til en lavere pris, så vi hopper på, så snart vi kan,” siger Henrik Nielsen. Det er ikke noget nyt for ham at tænke på pensionen.

”Min kone og jeg startede med at arbejde i det offentlige og hævede vores pension, som man kunne dengang, da vi rykkede over i det private. Men siden vi var i starten af 30'erne, har vi sparet op til pensionen”.

Gode grunde til at spare op

Henrik Nielsen peger selv på flere grunde til, at han har haft fokus på at spare op i mange år. For det første handler det om at vide, at man har noget, når man får brug for det.

For det andet var der dengang han begyndte som selvstændig lagt op til, at man skulle på pension som 60-årig, så der skulle spares noget op.

”Og for det tredje så kan man jo ligeså godt indbetale til pension, som man kan betale det som restskat,” som han siger.

Netop det med skat og pension har han gennem årene fået masser af rådgivning om. Han havde nemlig en kunde, der var pensionsmægler.

”Han sagde mange ting, men det vigtigste var, at man skulle sprede sin pension, så man sparer op flere steder,” siger Henrik Nielsen, der ikke er i tvivl om, hvad han skal mene om, at privatansatte fysioterapeuter i gennemsnit sparer 7,5 procent af lønnen op til pension.

”Det er for lidt. Det bør ligge på mindst 10 procent. Og jo hurtigere man kommer i gang jo bedre. Det kan godt ærgre mig i dag, at vi hævede vores offentlige pensioner dengang”.