Artikel fra Fysioterapeuten

Tidligere numre

Hvordan virker gradueret træning i behandling af hjernerystelse?

TEMA // 70 ‘almindelige’ danskere medvirker i treårigt forskningsprojekt, som involverer både fysioterapeuter, læger, ingeniører og studerende.
Illustration: Mikkel Henssel.

Faldulykker koster hvert år samfundet 4,8 mia. kr. i ekstra omkostninger til behandling og pleje.

Patienter med længerevarende symptomer efter hjernerystelse kan, ifølge National Klinisk Retningslinje for hjernerystelse, tilbydes gradueret aerob træning, men hvor god er virkningen?

Det er Københavns Professions højskole og Rigshospitalet gået sammen om at undersøge. De fleste undersøgelser af patienter med hjernerystelser bygger på studier af sportsfolks skader, men i forskningsprojektet REPCon er deltagerne 70 ‘almindelige’ voksne danskere, der fortsat har symptomer mindst fire uger efter traumet.

Forskningsprojektet er et randomiseret, kontrolleret studie, hvor den ene halvdel af deltagerne tilbydes et 12 ugers gradueret træningsforløb, mens deltagerne i kontrolgruppen følger deres sædvanlige hverdagsrutiner.

Data og patientens oplevelser

“Vi forventer at få nogle hardcore data, der kan være med til at vise effekten af gradueret aerob træning, som vil kunne bruges i klinikken. Samtidig får vi indsigt i patienternes oplevelser af at leve med længerevarende symptomer efter en hjernerystelse,” forklarer fysioterapeut og lektor ved Københavns Professionshøjskole Bodil Wiberg Larsson, der er projektleder og initiativtager til projektet sammen med Rigshospitalet.

Forskningsprojektet kan skabe yderligere viden om nogle af de anbefalinger, som indgår i National Klinisk Retningslinje for hjernerystelse.

REPCon er i høj grad et tværvidenskabeligt projekt. Her deltager læger, fysioterapeuter, fysikere, fysiologer, ingeniører, radiografer og cirka 25 fysioterapeutstuderende fra Københavns Professionshøjskole, der fungerer som personlige trænere for deltagerne i den graduerede træning.

Projektet har modtaget 5,4 millioner kroner fra Sygeforsikringen "danmark" og løber fra februar 2023 til februar 2026.

Studiet består af fire dele:

  • En indledende kvalitativ undersøgelse, der bygger på patienternes oplevelser af hjernerystelsen.
  • Kliniske test og træning.
  • Neurobiologiske undersøgelser i form af MR-skanning på Rigshospitalet.
  • Procesevaluering, hvor patienterne og forskerne sammen evaluerer deres oplevelser af deltagelse i REPCon projektet.

Selve træningen består af:

1. Pulsstyret gradueret aerob subsymptomatisk cykeltræning tilpasset den enkelte patient.
2. Forud for træningen gennemføres en test, som afgør, ved hvilken belastning træningen skal gennemføres.
3. Der re-testes i 4. og 8. træningsuge.
4. Træningen gennemføres 2 gange om ugen i 12 uger.
5. Træningen afsluttes med test, identisk med test ved start.
6. Træningen styres ud fra protokol af personlig træner, som guider patienten igennem hver træning og indsamler spørgeskema-data for hver træning om patientens velbefindende.