"Jeg har lært at være ekstra opmærksom"
Nogle patienter bliver opgivende, så snart de mærker benene syre til under en øvelse. Men da fysioterapeutstuderende Morten Carl trænede med en tidligere danmarksmester i atletik, var det tydeligt, at borgeren var vant til at dyrke sport på eliteniveau.
”Han kløede på og var virkelig god til at presse sig selv…indtil han pludselig nægtede at møde op til træningen,” siger han.
Mødet fandt sted på Genoptræningscentret Skovbrynet i Holte, hvor Morten Carl var i praktik på 5. semester. Her behandlede han både indlagte og ambulante patienter for alt fra diabetes til blodpropper, ligesom han stod for et ugentligt bassinhold for borgere med rygproblemer. Der var især mange ældre mennesker blandt patienterne.
Studerende, Morten Carl
UCC. 5. semester
Praktiksted
Genoptræningscenteret Skovbrynet i Holte har både ambulante patienter og 20 sengepladser til borgere i døgnrehabilitering. Centret har femten ansatte og mellem fire og fem studerende ad gangen. For de indlagte patienter indgår borddækning og andre hverdagsopgaver i øvrigt som en del af træningen –støttet af ergoterapeuter og fysioterapeuter.
Den ustoppelige sportsmand
En person, der imponerede Morten Carl, var den tidligere elitesportsmand. Han var gangbesværet og havde problemer med balancen, så han ankom i handicapbil og brugte lang tid på den korte gåtur over parkeringspladsen ind i centret, mens han klamrende sig til sin rollator.
Men lige så snart han nåede motionsrummet, blev han ustoppelig. Morten Carl og han lavede gangtræning og rejse-sætte-sig-øvelser for at styrke benene og kasteøvelser med en ballon for at styrke balancen. Første gang de trænede, brokkede patienten sig ikke en eneste gang over, at det var for hårdt. Tværtimod havde han overskud til at grine og småsludre med Morten Carl.
Da de mødte hinanden ugen efter, virkede manden til gengæld træt. Han havde været småsyg i nogle dage, men som altid var han ved godt mod, så de gik i gang med det planlagte træningsprogram, der mindede om det fra sidste uge. Konkurrencemennesket kom endnu engang op i borgeren, og hver øvelse blev udført til perfektion.
Et helt andet menneske
Kun én gang skinnede trætheden igennem: Han havde trænet i en pull-down-maskine, og bagefter kunne han ikke rejse sig ved egen hjælp. Morten Carl måtte tilkalde en kollega, så de kunne hjælpe ham op at stå.
”Den slags sker, når man har med ældre mennesker at gøre, så jeg prøvede at tage det stille og roligt. Men jeg kunne godt se på patienten, at han synes, det var ubehageligt,” siger Morten Carl.
Borgeren sagde dog ikke noget om det. I hvert fald ikke lige med det samme. Men til tredje træningssession dukkede han ikke op. Morten Carl, der undrede sig over, hvor sportsmanden blev af, ringede til ham. Da borgeren tog telefonen, lød han som et helt andet menneske end den udholdende danmarksmester, Morten Carl havde mødt.
”Jeg ligger i sengen, fordi jeg slet ikke kan bevæge mig,” sagde han og påstod vredt, at det var den fysioterapeutstuderendes skyld. Morten Carl forsøgte at berolige ham, men det prellede af på borgeren. Enden på det blev, at Morten Carl sendte samtalen videre til sin kliniske vejleder. Patienten valgte efterfølgende at stoppe på centret, selvom han blev tilbudt en ny fysioterapeut.
Børnebørn og linedance lokker
Selvom det var en ubehagelig oplevelse at blive skældt ud i telefonen, gav det anledning til en god snak mellem den kliniske vejleder og Morten Carl. Vejlederen var enig med ham i, at det træningsprogram, der var lagt for patienten, så fornuftigt ud. Problemet var formentlig opstået, fordi patientens dagsform ikke spillede sammen med hans høje ambitioner for sig selv. Det har lært Morten Carl at holde særligt øje med skrøbelige patienter.
”Det er ikke kun tidligere sportsmænd, der risikerer at presse sig selv for hårdt. Jeg møder ofte mennesker, der f.eks. er motiverede af, at de hurtigst muligt vil starte til linedance igen eller kunne lege med børnebørnene,” siger Morten Carl.
Førhen forberedte han sig grundigt inden en behandling, og der skulle meget til, før han afveg fra sin træningsplan. Nu udskifter han ofte hårde øvelser med blide undervejs, hvis han vurderer, der er behov for det.
”Jeg har lært at være ekstra opmærksom. Så jeg starter stille og roligt ud med træningen og tager højde for, hvordan patientens krop reagerer undervejs,” siger han.
Klinisk vejleder, Karen Gottlieb
Hvad er det særlige ved jeres sted?
Udover de ambulante patienter har vi et lille sengeafsnit. Vi behandler de indlagte patienter i tværfaglige teams, så de studerende får mulighed for at se, hvordan f.eks. ergoterapeuter bygger videre på den fysioterapeutiske behandling ude i virkeligheden i forbindelse med toiletbesøg, madlavning osv. De studerende siger, at teori om tværfaglighed på studiet kan være diffust, men her bliver det helt konkret.
Hvad kan man som studerende forvente at lære hos jer?
At udrede og træne med en borger på egen hånd, og ikke mindst at kommunikere med ham eller hende på en god måde. Når det er muligt, lader jeg de studerende tage første anamnese med en patient alene, for så er det de to, der skaber et bånd. Hvis en færdiguddannet og lidt ældre fysioterapeut som mig går med, henvender borgeren sig typisk mest til den person.
Hvordan ruster du de studerende til at være alene med borgeren?
Jeg sætter vedkommende ind i journalen, og så taler vi seancen igennem. Efter behandlingen mødes vi igen og samler op. Derudover har jeg et mål om senest at gå med ud og møde patienten anden eller tredje gang – selvom sjette semester-studerende ikke altid synes, de har brug for det. Man skal have løbende vejledning for at udvikle sig.
Er du studerende?
Vidste du, at du får masser af medlemsfordele, når du er medlem af Danske Fysioterapeuter? Og så koster det kun 100 kr. i kvartalet. Du kan deltage på Danske Fysioterapeuters konferencer til nedsat pris – kun 500 kr. pr. dag. Og du kan tage til faglige gå-hjem-møder i din region. De fleste er gratis for medlemmer. Du får også adgang til måleredskaber, test, forskningsartikler og andre faglige værktøjer på fysio.dk