Fysioterapeuten nr. 4, 2018
-
En fælles sejr
LEDER // "Uden den massive opbakning fra de ansatte i den offentlige sektor og befolkningen i øvrigt, var det ikke endt nær så godt", siger Tina Lambrecht, formand for Danske Fysioterapeuter.
1 -
Midt i orkanens øje
Man skal have is i maven og køligt overblik, når man står med millioner af tv-seere i ryggen og skal træffe den rigtige beslutning på et splitsekund. Mød Morten Skjoldager, som er cheffysioterapeut for fodboldlandsholdet under VM i Rusland.
-
Nye overenskomster på plads
Mere i løn til alle og et ekstra løft til de erfarne, kliniske undervisere og de lavestlønnede ledere. Det er nogle af elementerne i de nye overenskomster for fysioterapeuter i kommuner og regioner.
-
Tab af muskelmasse stjæler ældres frihed
Sarkopeni vil udfordre fremtidens sundhedsvæsen. Her kan fysioterapeuter komme til at spille en afgørende rolle i både forebyggelse og behandling.
-
For mange restriktioner skaber angst for bevægelse
Fysioterapeuter skal gøre patienter med osteoporose trygge, så de fortsætter med en fysisk aktiv hverdag.
-
Mennesker med sklerose skal have recept på træning
De fleste med sklerose har gavn af træning, også dem, der lider af fatigue. Træningen har ikke kun betydning for funktionsevnen, men har også en positiv effekt på hjernen.
-
Træning gavner kræftpatienter
Ved årets fagkongres satte to førende eksperter fokus på gevinsterne ved træning til kræftpatienter. Hovedbudskabet var, at der stadig er et stort uforløst potentiale på området. Patienterne træner ganske enkelt ikke nok, hvilket blandt andet går ud over deres livskvalitet.
-
Okklusionstræning forbedrer muskelfylde og styrke
Patienter, der ikke tåler høje vægtbelastninger, kan få gavn af okklusionstræning, når de skal genoptrænes efter sygdom eller operation.
-
Kroniske smerter ødelægger sexlivet
Fysioterapeuter kan hjælpe patienter med rådgivning om fysiske stillinger, aktivitet og kropsbevidsthed.
1 -
Robotter kan ikke give omsorg
Nærvær, personlighed og medfølelse. Det skal sikre fysioterapeuternes rolle i fremtidens sundhedsvæsen, som er præget af nedskæringer og et hav af nye teknologier.
-
Fysioterapeuten som digital ingeniør
Borgerne bliver motiverede af de digitale genoptræningsforløb i Københavns Kommune, og effekten er god. Men fysioterapeuterne har skullet vænne sig til deres nye rolle med mindre personlig kontakt til patienterne.
-
Vi har brug for en lille revolution
Der bliver mere brug for fysioterapeuter i fremtiden, men faget skal tænke sig ind i nye sammenhænge, så vi bliver rustede til fremtidens patienter, siger Tina Lambrecht og Lars Henrik Larsen. De ser også gerne et opgør med den firkantede, evidensbaserede tænkning i dele af faget og en øget integration af blødere værdier. Vi har bedt formanden for Danske Fysioterapeuter og formanden for Dansk Selskab for Fysioterapi tegne et billede af fremtiden.
23 -
Der skal være et legende element i behandlingen
Vi har spurgt fire forskellige fysioterapeuter fra hver sin generation om, hvilke metoder, der blev brugt i deres skoletid, og hvilke teknikker og redskaber, de bruger i dag. En af dem er 24-årige Isabella Kjeldsen, der til dagligt skriver bachelorprojekt og læser på 12. semester på Københavns Professionshøjskole.
-
Mit bedste redskab er mig selv
Vi har spurgt fire forskellige fysioterapeuter fra hver sin generation om, hvilke metoder, der blev brugt i deres skoletid, og hvilke teknikker og redskaber, de bruger i dag. En af dem er 36-årige Michelle Stahlhut, der til dagligt er ph.d.-studerende på Center for Rett Syndrom på Rigshospitalets børne- og ungeklinik.
-
Ondt i knæet er et problem i hele kroppen
Vi har spurgt fire forskellige fysioterapeuter fra hver sin generation om, hvilke metoder, der blev brugt i deres skoletid, og hvilke teknikker og redskaber, de bruger i dag. En af dem er den 63-årige klinikejer af Parkens Fysioterapi, John Verner.
-
Viden og varme hænder
Vi har spurgt fire forskellige fysioterapeuter fra hver sin generation om, hvilke metoder, der blev brugt i deres skoletid, og hvilke teknikker og redskaber, de bruger i dag. En af dem er den 82-årige pensionist Carl Peter Nielsen Kjeldsen, der til dagligt er delvist praktiserende på sin egen klinik i Aalborg.
-
Fysioterapiens største sejr er udviklingen af træning som medicin
For 100 år siden var faget forbeholdt kvindelige massøser i lange kjoler, der på lægens ordination udførte massage og sygegymnastik. Nu springer fysioterapeuter rundt i træningstøj for at motivere patienterne til at helbrede sig selv på en kondicykel. Tag med på en rejse gennem 100 års fysioterapi.