Fysioterapeuten nr. 5, 2018
-
Mange opgaver og få hænder
LEDER // "Ingen fysioterapeut skal få stress eller miste arbejdsglæden ved at gå på arbejde", siger Tina Lambrecht, formand for Danske Fysioterapeuter.
-
Nyuddannede føler sig stressede
TEMA om stress og praksischok // Seks procent af de nyuddannede fysioterapeuter har været sygemeldt på grund af arbejdspres og stress, og hver fjerde oplever større arbejdsbelastning end forventet. Det store arbejdspres har negative konsekvenser for både dem selv og patienterne. De peger på manglende oplæring, for lidt tid og for mange patienter som årsag til problemerne.
1 -
Jeg skulle have lyttet til min mavefornemmelse
TEMA om stress og praksischok // Stresstegnene meldte sig hurtigt hos Simone Djernes, som fik ansvaret for 25 patienter, men ingen støtte til prioriteringen i et tidspresset job.
-
Jeg turde ikke sige nej
TEMA om stress og praksischok // Frygten for aldrig at få fodfæste på arbejdsmarkedet, fik Karina til at blive i sit ulønnede trainee-job, selvom hun fik fuldt skema.
-
Jeg har lært at give mig selv små pauser
TEMA om stress og praksischok // Christina scorede alt for højt på stressbarometeret i sit første job. Men åbenhed og opbakning fra arbejdspladsen har lært hende at håndtere pressede arbejdsgange.
-
God oplæring gavner hele arbejdspladsen
TEMA om stress og praksischok // Når fire af ti nyuddannede fysioterapeuter oplever dårlig eller mangel på oplæring i deres første job, er det ikke kun et problem for den enkelte medarbejder, men for hele arbejdspladsen. ”Det kan vi ikke pytte os ud af,” mener arbejdsmiljøforsker.
-
Her må man spørge løs
TEMA om stress og praksischok // Den gode oplæring er i højsædet på Specialhospitalet for Polio og Ulykkespatienter. For udover en nøje tilrettelagt introduktion, er der skabt en kultur, hvor det er okay at spørge.
-
”Vi skal ikke redde verden hver eneste dag”
TEMA om stress og praksischok // Flere patienter og færre medarbejdere satte gang i en negativ stress-spiral på Kolding Sygehus. Det fik ledelsen til at stoppe op og hjælpe de ansatte med at prioritere og håndtere de nye vilkår.
-
Hold godt øje med din lønseddel
DFys hjælper // Tillidsrepræsentant Tina Ohlfsen tjekkede sine kollegaers lønsedler og opdagede ved et tilfælde en fejl, som havde stået på i 11 år. Efterspillet medførte store efterbetalinger til to glade fysioterapeuter.
-
Jeg bliver motiveret, når patienterne siger, at nu er der en positiv graviditetstest
MIT JOB // Micha Grøn er urologisk, gynækologisk, obstetrisk fysioterapeut og har egen klinik.
-
Kan jeg få noget af det der Ole Lukøje-støv?
TEMA om tvang // På bare et år har fysioterapi halveret antallet af bæltefikseringer på Psykiatrisk Afdeling Q i Risskov. Patienterne får tilbudt ballstick-massage og andre beroligende teknikker, som dæmper deres uro. Og det ser ud til at virke.
3 -
Overlæge: Den kropslige tilgang giver mening
TEMA om tvang // Overlæge Sune Straszek er positivt overrasket over virkningen af fysioterapi på maniske patienter.
-
Man slapper sådan af, når man får ballstick
TEMA om tvang // Emma har været tvangsindlagt og bæltefikseret flere gange. Sidst undgik hun at blive lagt i bælte, blandt andet på grund af et tilbud om akut fysioterapi.
1 -
Fysioterapeutuddannelsen er i konstant udvikling
JUBILÆUM // Evidens eller ej? Kunstneriske gymnastikserier eller træning i øjenhøjde med patienten? Vi har spurgt to fysioterapeuter om livet på skolen i 1978 og 2018.
-
Fælles beslutningstagning kræver forberedelse og en systematisk tilgang
FAGLIGT TEMA // I artiklen beskrives en enkel model, der kan være med til at sikre, at patienterne føler sig inddraget i beslutningerne om deres behandling og behandlingsforløb.
-
Anvendelse af fælles beslutningstagning i praksis
FAGLIGT TEMA // I artiklen gives der et eksempel på, hvordan fælles beslutningstagning kan tage sig ud i praksis, herunder hvad fysioterapeuten kan gøre, når evidensen er svag, og patienten ønsker noget andet end det, der anbefales.
-
Implementering af ny kultur kræver mod, kommunikation og ledelsesopbakning
Brugerinddragelse handler om mod til at lægge ekspertrollen fra sig og give plads til patienternes stemmer. Ledelsen skal bakke op om beslutningerne og sikre en god kommunikation med medarbejderne. Det er erfaringen fra et projekt på Aarhus Universitetshospital.
-
Udvikling og afprøvning af beslutningsstøtteværktøjer
Når borgere inddrages i beslutningen om behandlingen, er det vigtigt at sikre sig, at de også er klædt på til det. Svendborg Kommune har udviklet værktøjer, der skal støtte borgerne med at træffe beslutninger i deres rehabiliteringsforløb.
-
Træning til forbedring af kognitiv funktion
FORSKNINGSNYT // Studiet undersøger forskellige træningsinterventioners evne til at forbedre den kognitive funktion hos personer over 50 år.
-
Træning til behandling af depression
FORSKNINGSNYT // Studiet undersøger effekten af forskellige typer træning til personer med depression.