Jeg bliver motiveret, når patienterne siger, at nu er der en positiv graviditetstest
Hvad laver du?
Jeg er UroGynObs-fysioterapeut, så på min klinik arbejder jeg primært med underlivet. Mit hovedfokus er infertilitet, men jeg arbejder også med f.eks. bækkenbundssmerter hos kvinder og mænd, arvæv, rejsningsproblemer eller komplikationer under graviditet.
Derudover er jeg ved at uddanne mig til Mojzisova-behandler på et selvorganiseret kursus med en gruppe danske fysioterapeuter. Mojzisova var en tjekkisk fysioterapeut, der udviklede en manuel behandlingsform til infertilitet, som er valideret, og som i
dag er førstevalg til behandling af nedsat frugtbarhed eller abort i hendes fødeland.
Hvem kommer til dig for at få hjælp til at blive gravide?
Mange af mine patienter ser medicinsk behandling som en unaturlig proces, og vælger mit forløb for selv at gøre en indsats for at forbedre deres fertilitet. Nogle har allerede været i reagensglasbehandling, mens andre kommer for at forbedre chancen for, at den skal virke. En tredje gruppe kommer i håbet om helt at undgå hormonbehandling og kirurgiske indgreb.
Hvordan behandler du dem?
Et fertilitetsforløb består typisk af en times behandling om ugen i minimum seks uger. Behandlingen er en kombination af laserbehandling og manuelle teknikker, der arbejder med at løse spændinger og arvæv i og omkring ovarier, æggeledere og livmoder og de omkringliggende og relaterede muskler, ligamenter, bindevæv og led.
Det handler om at få hele kroppen i balance, så der kommer fri blodcirkulation, og nervesystemerne kan kommunikere.
Patienten får også en række hjemmeøvelser, hvor hovedformålet er holdningskorrektion og fri bevægelighed i bækken, ribben og rygsøjle. Øvelserne er så lette, at alle kan lave dem.
Det er f.eks. bækkenløft og katteøvelsen, hvor man står på alle fire og skiftevis svajer og krummer ryggen, samtidig med man spænder op i musklerne og afspænder dem igen. Det lyder som total basic fysioterapi, men nogle gange er det oplagte også det mest effektfulde. Det behøver ikke være kryptisk eller svært for at virke.
Hvilke resultater har du opnået?
Man kan aldrig være sikker på årsagen til, at en kvinde bliver gravid. Men vi har oplevet flere, der ikke har haft held med medicinsk behandling, som bliver gravide efter vores forløb.
Faktisk bliver hver fjerde af vores patienter gravide efter behandlingen, enten naturligt eller i kombination med medicinsk fertilitetsbehandling. Derudover har vi haft held med at normalisere patienters menstruation, fjerne smerter i underlivet, m.m.
Jeg får også positive tilbagemeldinger fra patienter, der ikke blev gravide. De siger, at det hjælper dem til at mærke sig selv igen, når vi arbejder med kroppen og får løsnet op for nogle spændinger.
Traditionel fertilitetsbehandling kan jo være en voldsom oplevelse. Underlivet bliver omdannet til en arbejdsplads, hvor der skal laves undersøgelser og tages æg ud og ind. Mange glemmer at mærke efter, hvor deres egen grænse går.
Anbefaler du dine patienter at gå i medicinsk behandling sideløbende med manuel fertilitetsbehandling?
Ja, de to behandlingsformer kan supplere hinanden. Jeg er stor tilhænger af en bred, tværfaglig løsning på dette problem. Infertilitet er ikke ensidigt, men lige nu består den offentlige behandling af hormonbehandling, insemination og IVF - kunstig befrugtning.
Manuel behandling er ikke bedre, men kan byde ind med nye løsninger. Af samme grund tøver jeg ikke med at henvise patienter til andre faggrupper. Jeg samarbejder f.eks. med en gynækolog, en diætist og en psykoterapeut.
Hvilken forskel gør fysioterapeuter i dette samarbejde?
Hos 40 procent af alle infertile kvinder skyldes barnløshed en mekanisk blokering, som en fysioterapeut kan løse forholdsvist billigt og uden bivirkninger. Motion og vægttab kan også have stor indflydelse, f.eks. i forbindelse med sygdommen PCO. Der kommer vores viden om fysisk aktivitet til gavn.
Manuel behandling af organerne er nyt for faget, men jeg tror, vi kommer til at ændre opfattelse. I mine øjne hjælper det os nemlig til at se kroppen som et samlet system. Uanset om du arbejder med fertilitet eller et knæ, spiller nervesystem og cirkulation ind.
Jeg møder en del skepsis fra kollegaer og fertilitetslægerne. Men jeg bliver motiveret, når patienterne ringer og siger, at nu er der en positiv graviditetstest.
Du skal logge ind for at se kommentarer og selv kommentere
Log ind
Er du endnu ikke medlem? Bliv medlem i dag og få fuld adgang til fysio.dk, og gør brug af vores mange medlemsfordele.