Artikel fra Fysioterapeuten

Tidligere numre

Kroniske smerter ødelægger sexlivet

Fysioterapeuter kan hjælpe patienter med rådgivning om fysiske stillinger, aktivitet og kropsbevidsthed.
Kristina Areskoug Josefsson PhD (th) holdt oplæg om seksuel sundhed og fysioterapi sammen med Cathrine Stenz master i sexologi (tv) og Helle Gerbild PhD student (midt). Alle er fysioterapeuter.

Mange patienter har, udover smerter og sygdom, også ondt i sexlivet. F.eks. døjer mange patienter med leddegigt med stærke kroniske smerter, som forhindrer dem i at have et sexliv. Samtidig mister de lysten på grund af en række bio-psyko-sociale faktorer. Undersøgelser viser, at op til 70 procent af patienter med leddegigt har dårligere seksuel helse.

”Overvægt, hævelser og kroniske smerter som følge af leddegigt er medvirkende til kropslede og lavt selvværd. Mange opgiver sexlivet af samme årsag,” fortæller Kristina Areskoug Josefson, som er forsker ved Metropolitan Universitetet i Norge.

Hun har undersøgt, hvordan reumatologiske sygdomme påvirker den seksuelle sundhed, og hvordan fysioterapeuter kan fremme seksuel sundhed for patienter med kroniske smerter, bevægelsesindskrænkning og træthed.

”En klassiker, vi hører fra leddegigtpatienter, er, at jeg er så træt og vil bare sove. De kommer let ind i en ond spiral, hvor sexlivet bliver lagt på hylden. Men vi kan hjælpe dem, hvis vi respekterer, at alle har ret til seksuel sundhed, og ved at lytte til dem.”

Forskeren har gode råd til at hjælpe patienter med kroniske smerter til seksuel sundhed: ”Fysioterapeuter kan hjælpe med at coache til en fysisk aktivitet, der forbedrer sexlivet. Men det er vigtigt, at rådene er konkrete,” siger hun.

Fysioterapeuten kan hjælpe ved at:

  • Give råd om konkrete stillinger, der gør smerterne mildere under sex. F.eks. om at ligge på albuer i stedet for på smertende hænder.
  • Uddele materiale med illustrationer af stillinger, der er egnede til at afhjælpe smerter i forskellige led.
  • Hjælpe patienterne med kropsbevidsthed, kommunikation og kropsligt selvværd.
  • Lytte og opbygge en relation med patienten, så denne er tryg ved at betro sig.
  • Oplyse patienten om bækkenbunden.
  • Multimodal behandling.
  • Global behandling (validering, patientundervisning, respirationsøvelser, bækkenbundstræning, afspændings- og udspændingsøvelser, overflade biofeedback/emg, udvendig undersøgelse/manuel behandling, selv-massage udvendig)
  • Lokal behandling, vaginal eksploration, manuel vævsbehandling, indvendig biofeedback/emg, ”sidemands” inspektion/palpation, dilatation/penetrationstræning.
  • Seksualundervisning, herunder smertecirkel, rådgivning om brug af glidecreme, at sex bør være lystfyldt, forskellen på sex og samleje
  • Spørge til seksuelle manuskripter
    (Hvorfor er det vigtigt for patienten med vaginal penetration? Handler det om andres forventninger? Er der andre måder at gøre det på end det, man plejer?)