Artikel fra Fysioterapeuten

Tidligere numre

Midt i orkanens øje

Man skal have is i maven og køligt overblik, når man står med millioner af tv-seere i ryggen og skal træffe den rigtige beslutning på et splitsekund. Mød Morten Skjoldager, som er cheffysioterapeut for fodboldlandsholdet under VM i Rusland.
Morten Skjoldager har Nicklas Bendtner under kærlig behandling på træningslejren i Helsingør før afrejsen. Fodboldspilleren blev ikke udtaget til VM-truppen pga. en skade. Foto: Anders Kjærbye.

Når Simon Kjær, Kasper Schmeichel og Christian Eriksen løber ind på grønsværen i den russiske by Saransk den 16. juni for at spille mod Peru i VM i fodbold, er det på lægmuskler, der er skarpt overvåget af cheffysioterapeut Morten Skjoldager. Den 44-årige fysioterapeut fra Aalborg står nemlig parat på sidelinjen med sin kuffert fuld af remedier, klar til at bistå landstræner Åge Hareide og de danske landsholdspillere med fysioterapeutisk rådgivning og støtte.

”Det bliver vanvittigt, jeg glæder mig så meget!”, siger Morten Skjoldager i et interview med Fysioterapeuten før afrejsen til Rusland. ”Det er stort at være med til VM, alt omkring det er stort. Det er fantastisk at arbejde på så højt et niveau og med spillere på så højt et plan. Det bliver en kæmpe oplevelse at være derinde, i centrum af orkanens øje,” siger han.

Som cheffysioterapeut på landsholdet skal man være god til at omgås mennesker, være en god kommunikator og menneskekender.

Ti dage til sammenspil Morten Skjoldager har været fysioterapeut på fodboldlandsho.ldet siden 2012, og bliver kaldt ind ca. 70 dage om året. Derfor har han kun kort tid til at sætte sig ind i spillernes udfordringer. Spillerne kommer fra klubber i hele verden, og forud for VM i Rusland samles hele truppen i træningslejr i ti dage i Helsingør. Her får de indarbejdet de procedurer, som skal sikre, at spillerne kan yde på topniveau, når de er i kamp.

”Vi er kun sammen i ti dage, hvor vi skal vurdere, om spillerne er klar til at spille. Så landsholdslægen Thøger Krogh og jeg er i tæt dialog hele tiden og samarbejder med de respektive klubber, som laver det lange, seje træk. Vi skal være opdaterede og arbejde på samme måde. Vi ser på træningen og guider undervejs, og forhåbentlig træffer vi de rigtige valg, så vi hele tiden står med en så sund og frisk trup, som muligt.”

Skal forudse skader

I træningslejren kører dagene efter fast skema. Om morgenen er der stabsmøde, hvor alle, både sikkerhedsfolk, trænere,  behandlerteamet og kommunikationsafdelingen deltager. Her bliver dagens program gennemgået, og efterfølgende får de spillere, som har behov for det, behandling.

Resten af dagene går med overværelse af træningen, flere stabsmøder og diskussioner omkring spillerne. Formålet er at vurdere, hvilke spillere, trænerne har til rådighed, og om der skal tages særlige forholdsregler.

”Det kan f.eks. være, om vi skal klarmelde en spiller til en given kamp. Hvordan kan vi være sikre på, at en spiller med en skade kan gennemføre hele kampen uden problemer? Det bruger vi meget tid til at tale om, lægen, trænerne og jeg. Skaden kan bryde op igen, han kan få et nyt skub, der kan ske ting, som vi ikke har forudset. Populært siger vi, at i træningen kan vi styre spillerne, men i kampen går de meget længere. De går 100 procent ind i tingene, så man skal være opmærksom på, om kroppen er klar til det. ”

Fintunede maskiner

Fysioterapeuten skal forholde sig til slagsskader på skinneben og fødder, overspændte muskler og trætte rygge. Der kan være mange idrætsmedicinske diagnoser i spil, og det kræver, at man har sin fysioterapeutiske bagage i orden.

Teknikkerne er de velkendte idrætsfysioterapeutiske: Skadeskendskab, manuel behandling, genoptræning og aktivering af muskulaturen, så spillerne kan holde til at være belastede i lang tid. Der suppleres med fysisk træning, restitution, kost, hvile og væske, som også er med til at påvirke kroppen.

”Det er nogle meget fintunede maskiner, vi har mellem hænderne, så de skal hele tiden være optimerede og køre optimalt, så vi er sikre på, at de kan præstere så godt som muligt. Vi skal være meget opmærksomme, når vi skal vurdere den påvirkning, som f.eks. skader kan have på deres præstationer,” forklarer Morten Skjoldager.

Lynhurtige valg

Når en kampdag oprinder, spidser tingene til. Selvom VM 2018 foregår i Rusland, forsøger man at opretholde de samme rutiner, som man har skabt i træningslejren herhjemme.

”Spillerne får lov til at sove lidt længere, fordi der er kamp om aftenen. Men vi har et tætpakket program. Ved 11-tiden går vi en tur for at få løsnet kroppen og få tankerne over på noget andet, og så pakker vi udstyret, så vi er velforberedte og kan klare uforudsete situationer. Vi har også et møde, hvor vi gennemgår alle procedurerne igen. Hvad gør vi, hvis der kommer en flænge, eller en spiller slår hovedet? Hvordan reagerer vi? Vi skal lynhurtigt kunne træffe beslutninger om, hvorvidt de kan være med, så kunsten er at sikre, at procedurerne stort set er de samme hele tiden, så vi er trygge ved vores koncept. Vi kender hinanden rigtig godt, og der bliver arbejdet meget målrettet på tingene.”

45.000 tilskuere, der buher og klapper

I timerne op til kampen bliver stemningen i lejren intens. Spillerne bliver meget fokuserede, forklarer Morten Skjoldager, og det samme gælder behandlerteamet.

”Så fokuserer man på det inderste af skiven. Jeg går i kampmode og bliver spændt og endnu mere fokuseret på mine arbejdsopgaver. Der er massiv mediebevågenhed og et utrolig stort fokus på alle detaljer og de valg, vi træffer. Derfor er det så godt, at vi har procedurerne, for når der står 45.000 tilskuere og synger og råber og buher og klapper, skal man stadig kunne træffe de rigtige beslutninger.”

Nærkamp og testbatteri

Under selve kampen er fysioterapeutens rolle at bevare overblikket og være opmærksom på, om spillerne får slag og skader eller ser trætte eller belastede ud, så han kan give informationen videre til trænerteamet. Her gælder det om at have is i maven.

”Vi har ganske få minutter til at tage et valg. Hvis en spiller bliver skadet, skal han så skiftes ud? Det er jo nærkamp, og der kan ske mange ting. Der skal man kende sig testbatteri og sin måde at arbejde på og have en sikker strategi klar, for vores beslutninger vil påvirke resten af kampen,” siger Morten Skjoldager.

For mange yngre fysioterapeuter er dit job en kæmpe drøm. Kan du anbefale dem at gå i dine fodspor?

”Ja, det er et topjob, der virkelig giver noget, så det skal man da stræbe efter, hvis man har de ambitioner og den lyst. Men man skal være opmærksom på, at det er hårdt arbejde, man kommer ikke sovende til det. Og man skal være god til at agere i det miljø, der er omkring fodbold. Man skal kende spillet og kunne lide, at der sker noget. Og så skal man være god til at samarbejde og kommunikere og anerkende, at andre behandlere også laver et godt stykke arbejde i deres fodboldklubber. Jeg er ikke Danmarks dygtigste fysioterapeut, men jeg er god til at agere i miljøet, fordi jeg kender det så indgående. Men man skal da stræbe efter det. Desværre er der kun en, der kan blive cheffysioterapeut, og det er jo mig. Det er jeg glad for og stolt over!”