Fysioterapeuter og psykologer samarbejder om rygpatienter
En udvidet form for kognitiv funktionel terapi, kaldet CFT+, skal hjælpe personer med kroniske rygsmerter, hvor almindelig kognitiv funktionel terapi, leveret af en fysioterapeut, ikke er nok. I et studie med CFT+ får fysioterapeuterne støtte fra psykologer til at udrede patienternes problematikker.
Tema
Mere og mere forskning peger på, at fysioterapeuter bør bruge kognitive teknikker i behandlingen af smertepatienter. Men hvordan gør man helt konkret – og hvor langt må fysioterapeuten gå?
Hvorfor har I koblet psykologer på jeres studie?
”Størstedelen af personer med kroniske smerter klarer sig rimelig godt i det daglige. Men en lille andel er virkelig hårdt ramt af deres smerter, og det er dem, vi ser i smertecentrene. De har ofte både psykologiske og sociale udfordringer og svære søvnproblemer. De adskiller sig fra de smertepatienter, vi ser i andre studier, f.eks. i det australske ’Restore’ studie med over 400 rygpatienter publiceret for nylig i the Lancet.”
”Selvom fysioterapeuterne i vores studie har en grundig uddannelse i at levere kognitiv funktionel terapi, er de ikke psykologer. Der vil selvsagt være problemstillinger, som de ikke har på deres repertoire og som stikker dybere, end de kan håndtere med en fysioterapeutisk tilgang. Det kan f.eks. være angstproblematikker.”
”Derfor arbejder fysioterapeuterne i vores CTF+ studie sammen med psykologer om at afdække, vurdere og håndtere forløbene med kognitiv funktionel terapi. Psykologerne har en sparrende og støttende rolle for fysioterapeuterne i de to første sessioner, hvor de stiller skarpt på patienternes problematikker.”
”Herefter arbejder fysioterapeuterne alene i de resterende sessioner, men ved særlige behov er der mulighed for yderligere to psykologsamtaler.”
Hvad håber I, der kommer ud af studiet?
”Vi håber på at vise, at vi med en fysioterapeutisk båret intervention i løbet af tre måneder kan opnå bedre resultater på funktionsniveauet for svært ramte patienter med kroniske rygsmerter, end vi kan med den sædvanlige tværfaglige intervention i et smertecenter, der ofte er et langvarigt forløb på i gennemsnit seks måneder.”
Hvad er baggrunden for, at I har lavet studiet?
”Vi lavede tidligere et pilotforsøg med 40 patienter med komplekse rygsmerter. Det viste, at kognitiv funktionel terapi leveret af fysioterapeuter gav en klinisk relevant bedring i funktionsniveauet hos 40 procent af patienterne. Men vi observerede også, at behandlingen ikke var virksom overfor de rygpatienter, der var allerhårdest ramt af smerter.”
”Der ligger ofte komplekse problemstillinger til grund for smerterne hos de patienter, der er allerhårdest ramt, og derfor får fysioterapeuterne i vores CFT+ studie støtte fra en psykolog til at udrede patienterne.”
Om CTF+ studiet
Hvor: Smertecenter Syd i Odense.
Hvad og hvordan: I et kontrolleret lodtrækningsforsøg, med 133 patienter med komplekse rygsmerter i alderen 18-75 år, blev patienterne randomiseret 1:1 til to behandlinger:
CFT+ intervention: 3-måneders kognitiv funktionel terapi leveret af en fysioterapeut, hvor de to første sessioner blev leveret sammen med en psykolog med mulighed for yderligere to supplerende psykologsamtaler. Interventionen bestod maksimalt af 10 konsultationer og med mulighed for supplerende sædvanlig tværfaglig behandling i smertecenteret.
Kontrolbehandling: Sædvanlig tværfaglig behandling i smertecenteret i et individualiseret tilpasset program.
Primært endepunkt: Andelen af patienter, der efter 12 måneder havde en forbedret funktionsevne svarende til 8 point på Oswestry Disability Index score.
Hvem: Kroniske rygpatienter med komplekse rygsmerter med en varighed på over seks måneder. Smerterne gav nedsat funktionsevne i hverdagen (selvrapporteret) og havde en intensitet på over 4 på en smerteskala fra 0 til 10.
Hvornår: Data blev indsamlet i perioden september 2021 til januar 2024.
Hvad nu: De sidste data indsamles i januar 2024, og resultaterne opgøres i løbet af 2024.
Vi har interviewet
Henrik Bjarke Vægter
Fysioterapeut og professor
Smertecenter Syd, Odense Universitetshospital
Klinisk Institut, Syddansk Universitet.
Du skal logge ind for at se kommentarer og selv kommentere
Log ind
Er du endnu ikke medlem? Bliv medlem i dag og få fuld adgang til fysio.dk, og gør brug af vores mange medlemsfordele.