Danske Fysioterapeuter bakker op om sundhedsklinik
På sit seneste møde besluttede Danske Fysioterapeuters hovedbestyrelse at bakke økonomisk op om den sundhedsklinik for mennesker uden lovligt ophold i Danmark, der netop er åbnet i København. Bag klinikken står Røde Kors, Dansk Flygtningehjælp og Lægeforeningen. Klinikken skal også tilbyde fysioterapeutiske behandling, og flere fysioterapeuter har allerede meldt sig til at arbejde frivilligt på klinikken.
Hovedbestyrelsen har besluttet at støtte klinikken med 30.000 kroner til indkøb af briks, stole m.v. til indretning af rummet til fysioterapeutisk behandling, og der er desuden reserveret et tilsvarende beløb til eventuel indkøb af apparatur, når det efter en periode vil stå klart, hvilke behov patienterne har.
Det er lovligt at hjælpe
Klinikken åbnede 22. august i Reventlowsgade på Vesterbro. Den langsigtede målsætning er, at klinikken skal være offentligt finansieret, men den er nu alene finansieret af private midler. Patienterne er mennesker, der ikke har lovligt ophold i Danmark, for eksempel afviste asylansøgere, handlede kvinder m.fl. Det anslås, at der i Danmark lever mellem 1.000 og 5.000 udokumenterede migranter, der i øjeblikket er uden lægehjælp.
En sundhedsperson kan lovligt arbejde i klinikken uden at komme i karambolage med forbuddet i Udlændingeloven om at hjælpe personer, der opholder sig ulovligt i Danmark. Fysioterapeuter, der skal arbejde i klinikken, får kontrakt med Røde Kors og vil indgå på linje med de øvrige frivillige i organisationen.
Erfaringer fra en tilsvarende klinik i Oslo viser, at knapt 10 procent af henvendelserne har drejet sig om muskel- og skeletlidelser. Klinikkens leder Vibeke Lenskjold vil dog nødig på nuværende tidspunkt begive sig ud i gætteri om, hvor stort behovet for fysioterapi vil være på klinikken i Reventlowsgade. En håndfuld fysioterapeuter har allerede meldt sig frivilligt, og hvis de holder ved - også når det bliver alvor - gætter Vibeke Lenskjold på, at klinikken er dækket ind foreløbig.
Starter med det mest akutte
Klinikken er stadig så ny, at rygtet om dens eksistens ikke har spredt sig til alle hjørner. Den er i øjeblikket åbent to aftener pr. uge, hvor den er bemandet med sygeplejerske, læge og jordemoder. Der kommer 6-8 patienter pr. gang, ”og så har man også nok at se til”, siger Vibeke Lenskjold.
Sprogbarrieren koster tid, ligesom det tager tid at indarbejde rutiner, når vagterne går på skift mellem frivillige. Når bemandingen udvides med fysioterapeut, er det muligt, at klinikken vil holde åbent yderligere en aften om ugen.
Du skal logge ind for at se kommentarer og selv kommentere
Log ind
Er du endnu ikke medlem? Bliv medlem i dag og få fuld adgang til fysio.dk, og gør brug af vores mange medlemsfordele.