Menneskets bedste ven har også brug for genoptræning
Danskerne ser mere og mere fjernsyn, og mange af os gør det med Fido i fodenden af sofaen. Mennesket er ikke alene om sine livsstilssygdomme, men deler dem gavmildt med sin bedste ven, der i stigende grad døjer med overvægt, gigtproblemer, hjertekarsygdomme og diabetes.
Samtidig er dyrlægerne blevet dygtigere til at behandle dyrene, og en halt hest, en gravhund med diskusprolaps eller en kat med et overrevet korsbånd betyder ikke længere nødvendigvis aflivning. Topdanmark reklamerer med, at de dækker kattens genoptræning, og fysioterapi er blevet en fast del af tilbuddet hos dyrlægerne.
Dyrlægernes fysioterapier er dog ikke befolket med fysioterapeuter, men derimod med veterinærsygeplejersker med efteruddannelse, hvis ikke det er dyrlægen selv, der har suppleret sin kunnen med en efteruddannelse inden for fysioterapi - uden dog af den grund at kalde sig fysioterapeut.
Det må han ellers gerne, for titlen fysioterapeut er ikke beskyttet, fortæller Sundhedsstyrelsen, hvis blot man husker at sætte et ”dyre-” foran. Så mener styrelsen nemlig, at det fremgår tydeligt, at ydelsen ikke er rettet mod mennesker, og så sættes autorisationsloven ud af kraft, idet loven ifølge Sundhedsstyrelsen kun er sat i verden for at beskytte menneskers patientsikkerhed.
Så hvem som helst kan altså kalde sig dyrefysioterapeut, og det er der også en hel del, der gør. I forbindelse med smådyrene kan man være nogenlunde sikker på, at en dyrefysioterapeut ikke er en fysioterapeut; en hestefysioterapeut er derimod ofte en fysioterapeut, men lige så ofte er det det ikke, og Danske Hestefysioterapeuter, der stiler mod at blive en faggruppe under Danske Fysioterapeuter, havde derfor håbet, at der var hjælp at hente i autorisationsloven.
Konkurrence i England
Det samme problem har man i England. Mens dyrefysioterapien er forholdsvis ny i Danmark, har den i England nået et omfang, så den engelske fysioterapeutforening, The Association of Chartered Physiotherapists, har en faggruppe for dyrefysioterapeuter, The Association of Chartered Physiotherapists in Animal Therapy (Acpat). Dog har langt fra alle engelske dyrefysioterapeuter deres rødder i humanfysioterapien, så Acpat slår på, at deres medlemmer er de eneste autoriserede dyrefysioterapeuter. Alle er de uddannede humanfysioterapeuter med videreuddannelse i dyrefysioterapi, svarende til master- eller kandidatniveau.
På Acpats hjemmeside kan medlemmerne krydse af, hvilke dyr de arbejder med. De fleste har sat kryds ved hest, kat og hund, men også kanin og vilde dyr i fangenskab er almindeligt. Og endnu mere overraskende er det måske, at en hel del har sat et kryds ved ordet fugl. Det har dog efter en nærmere research vist sig vanskeligt at finde en fysioterapeut, der rent faktisk har behandlet en fugl, men mange mener altså, at de har ekspertisen, og undervejs har der vist sig en fysioterapeut i Hampshire, der har haft en tyr såvel som en kamel mellem hænderne.
Alternativ behandling til dyr
Mens genoptræning og fysioterapi først nu for alvor er ved at blive udbredt til danske dyr, er der en lidt længere tradition for hunde- og hestemassører, og i det hele taget er dyrene tilsyneladende godt med, når det gælder alternativ behandling. Hunden kan komme til potezoneterapi, ligesom homøopati, akupunktur, kinesiologi og kranio sakral terapi også er udbredt.
Og også wellness-området blomstrer. Det er stadig muligt at finde en gammeldags hundepension, men flere og flere steder slår sig op som ”wellnesscentre” med indendørs opvarmede swimmingpools (et enkelt sted sågår med solarium) og tilbud om træning og massage under hundens ophold.
Vil man helst holde sin egen ferie sammen med hunden uden at gå på kompromis med dens wellness, er muligheden til stede i Alperne, hvor et skisportshotel i Østrig uden for skisæsonen har succes som hundewellnesshotel for både hund og ejer. Her kan ejerne nyde morgenmaden sammen med synet af deres hunde, der under kyndig vejledning dyrker morgengymnastik uden for vinduerne.
Efter morgengymnastikken kan hundene få massage, mens ejerne oplæres i hundemassagens kunst, og syge hunde kan få behandlinger som for eksempel reiki-healing og elektroterapi. Desuden tilbydes individuel færdighedstræning og foredrag om hundeadfærd. Hotellet anviser hundevenlige traveture med opstillede vandposter undervejs og tilbyder doggysitting til ejere, der vil på udflugt uden hund. På en varm dag afsvaler hundedouchen hundene ved at sende vand over dem fra oven, fra neden og fra siderne, og på en regnvejrsdag viser hundebiografen for eksempel 101 dalmatinere eller Lassie.
Du skal logge ind for at se kommentarer og selv kommentere
Log ind
Er du endnu ikke medlem? Bliv medlem i dag og få fuld adgang til fysio.dk, og gør brug af vores mange medlemsfordele.