Borgerne skal træne muskelstyrke og funktionsevnen efter operationen
To mænd og fire kvinder er begyndt at varme op på kondicyklerne, inden de skal videre med dagens træning hos fysioterapeuterne. Karen Marie Pinderup er en af dem. Hun har brug for at få kroppen i gang igen efter en diskusoperation på Middelfart Sygehus, og er blevet henvist til genoptræningscenter Lillebælt i Middelfart. Karen Marie Pinderup er opereret for en tumor i diskus og havde både før og nu efter operationen de samme symptomer, som patienter med diskusprolaps. Derfor følger hun holdtræningen sammen med de borgere, der har haft en prolaps.
Genoptræningscenteret har tre holdtræningstilbud til borgere, der er blevet opereret for en lumbal diskusprolaps. To af holdene træner på et lavt niveau, da deltagerne har mange smerter og et nedsat funktionsniveau. Genoptræningen på det andet hold er derimod mere intensiv og har fokus på at genvinde styrke. Borgerne kommer typisk to gange om ugen i tre måneder.
Fredag formiddag træner den gruppe patienter, der ikke kan tåle store belastninger. Ud over Karen Marie Pinderup er to kvinder mødt op. De er alle blevet opereret inden for de sidste to måneder på Middelfart Sygehus. Nu skal de langsomt i gang igen efter en længere periode med smerter før og efter operationen. De træner hver for sig med individuelle øvelser, og fysioterapeut Søren Holmgaard Jensen retter og støtter dem undervejs.
Han fortæller, at centeret det seneste har fået flere borgere ind, som har andre sygdomme at slås med end diskusprolapsen.
”Nogle har brug for længere tids genoptræning efter operationen, fordi vi også skal håndtere andre problemer. Andre behøver kun at komme 4-5 gange, og så kan de fortsætte træningen på egen hånd”, siger Søren Holmgaard Jensen.
Genoptræningen påbegyndes normalt fire uger efter operationen. Efter forundersøgelsen, der har fokus på smerter, funktion og bevægelighed, aftales målet for genoptræningen, og om borgeren skal træne individuelt eller på hold. Deltagerne benytter elastikker, store bolde og i nogle tilfælde maskiner. I forbindelse med forundersøgelsen rådgiver fysioterapeuten om hensigtsmæssige arbejdsstillinger og løfteteknik og gennemgår det program, som patienterne skal i gang med. Genoptræningen har ifølge Søren Holmgaard Jensen almindeligvis fokus på at genvinde normal bevægelighed og forbedring af hverdagsfunktionerne. Patienterne træner ofte med henblik på at øge styrken i benene og de stabiliserende muskler i mave og ryg. ”Genoptræningsplanerne fra Middelfart Sygehus er meget udførlige og giver et godt overblik over borgernes status efter operationen, så vi kan se, om der er noget, vi skal tage hånd om med det samme”, siger Søren Holmgaard Jensen. Der gøres en del ud af at motivere patienterne til fortsat træning efter forløbet. Fysioterapeuterne informerer om idrætstilbuddene i kommunen, og finder i samarbejde med borgeren en aktivitet, som ryggen kan tåle.