Man skal ikke være for autoritetstro
Få en 'second opinion' på din kontrakt
Danske Fysioterapeuters afdeling for løn og ansættelse hjælper medlemmer med tvivlsspørgsmål omkring deres ansættelse, også hvis de arbejder uden for fysioterapeutfagets overenskomst. Hvis det er nødvendigt, følger fagforeningens medarbejdere op på sagen og kan i yderste konsekvens rejse den for en domstol. ”Jeg vil råde folk til ikke at være for autoritetstro. Når man får en lang smøre på skrift underskrevet af en jurist, er de fleste tilbøjelige til at rette ind. Men man kan altid bruge Danske Fysioterapeuter til at få en second opinion. Det er derfor, vi er her,” siger forhandlingsleder Jesper Malling.
"Jeg kan ikke garantere dig mere end otte timers arbejde om ugen, så du er ikke berettiget til at få pension,” sagde Camilla Lindholms arbejdsgiver, da hun fik studiejob som handicaphjælper. Efter ti år som fysioterapeut var hun begyndt at læse en kandidat i folkesundhedsvidenskab og havde søgt et job, som var let at kombinere med studierne.
Den handicappede, hun skulle passe, fungerede i praksis som hendes chef. Derfor var det en akavet situation at spørge kritisk ind til lønforholdene, også selvom Camilla Lindholm havde arbejdsgiveren mistænkt for at fejlfortolke reglerne. Derfor bad hun om hjælp til at opklare sagen i Danske Fysioterapeuters afdeling for løn og ansættelse.
”Det var fint, at fagforeningen overtog forhandlingen, så jeg ikke skulle diskutere med min chef. Når man er personligt ansat og går op og ned ad hinanden i 24 timer ad gangen, skal der helst være god stemning,” siger hun.
En nedladende mail
Til at begynde med havde Camilla Lindholm ikke tænkt nærmere over den manglende pension. Hendes løn blev udbetalt gennem en organisation ved navn LOBPA, så arbejdsgiveren havde intet incitament til at snyde hende.
Hun begyndte først at undre sig, da hun talte med en studiekammerat, der var ansat som handicaphjælper under samme vilkår, men fik pension. Camilla Lindholm besluttede sig for at spørge LOBPA, om der kunne være tale om en fejl. Det afviste organisation blankt.
”Jeg fik en meget nedladende mail fra deres juridiske vejleder om, at jeg måtte kunne forstå, at det var for dyrt for dem at oprette en pensionsopsparing til en ottetimersstilling. Det fik mig i første omgang til at tro, at det var mig, der havde misforstået noget. Men en del af mig blev arrig over at blive behandlet på den måde,” siger hun.
Dårlige undskyldninger og lange svartider
Camilla Lindholm skrev en mail til Danske Fysioterapeuter, hvor hun spurgte, om fagforeningen kunne hjælpe hende, selvom hun ikke var ansat på en overenskomst for fysioterapeuter. Efter kort tid fik hun et opkald fra Jesper Malling, der er forhandlingsleder hos Danske Fysioterapeuter.
Han kunne ret hurtigt afklare, at Camilla Lindholm – ifølge hans fortolkning af overenskomsten – var berettiget til at få pension. Han påtog sig også at inddrive pengene direkte fra LOPBA. I mellemtiden kunne Camilla Lindholm upåvirket fortsætte samarbejdet med sin chef.
Der gik tre-fire måneder med dårlige undskyldninger og lange svartider. Jesper Malling holdt Camilla Lindholm opdateret via mail. Men en dag kunne han endelig meddele, at hendes pension ville blive indbetalt med tilbagevirkende kraft. Camilla Lindholms chef var gennem hele processen uvidende om forhandlingen. Han ved ikke engang, at hun nu får pension. Hun er glad for, at hun fik hjælp til at tage kampen op.
”Jeg kan høre på nogle af mine medstuderende, at de skifter fra Danske Fysioterapeuter til en akademisk fagforening, når de starter på kandidaten. Men denne sag har vist mig, at det er en god ide at blive,” siger Camilla Lindholm.
Du skal logge ind for at se kommentarer og selv kommentere
Log ind
Er du endnu ikke medlem? Bliv medlem i dag og få fuld adgang til fysio.dk, og gør brug af vores mange medlemsfordele.